Gündem Kahramanlara vefa ve saygı

Kahramanlara vefa ve saygı

26.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çanakkale Kara Savaşları’nın kahramanı 57’nci Alay’ın 25 Nisan 1915 sabahı gerçekleştirdiği tarihi yürüyüş 107 yıl sonra yeniden canlandırıldı.

Kahramanlara vefa ve saygı

 

Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, Çanakkale cephesinin kahramanı 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” sözleriyle tarihe geçen o günkü yürüyüş bir kez daha hayat buldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü programı, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Eceabat ilçesinde bulunan Konuk Evi’nde saat 04.00’te başladı.

Haberin Devamı

Kırık buğday çorbası dağıtıldı

Yürüyüş öncesinde sahur vakti katılımcılara, Bakan Muharrem Kasapoğlu tarafından, hepsi  şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbası dağıtıldı. Bakan Kasapoğlu, “Çanakkale Ruhunu, 57’nci Alay’ın o fedakarlığını diri tutmak, önemli misyonlarımızdan bir tanesi. Nasıl Sarıkamış’ta, Zafer Tepe’de, Dumlupınar’da var isek, ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerimizle birlikte her yıl 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’nde bir aradayız. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, Çanakkale’nin tüm kahramanlarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle yad ediyorum” dedi.

Ardından, Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca 57’nci Alay’ı Conkbayırı’na göndererek “Size savaşmayı değil; ölmeyi emrediyorum” demesiyle başlayan tarihi yürüyüş, temsili olarak gerçekleştirildi. Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Kocadere kamp alanından saat 07.00’de başlayan 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne Bakan Kasapoğlu’nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 1’inci Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile birlikte 3 bine yakın kişi katıldı.

Haberin Devamı

107 metrelik Türk bayrağı

Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı iki saat süren 5,5 kilometrelik yürüyüş Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşte Çanakkale Kara Savaşları’nın 107’nci yıl dönümü nedeniyle 107 metrelik Türk bayrağı açıldı. Yürüyüşün sona erdiği Conkbayırı’ndaki Atatürk Anıtı önünde temsili 57’nci Alay Sancağı devir teslim töreni düzenlendi. Sancak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğrenci Konseyi’ne teslim edildi. Tören bando konseriyle sona erdi.

Kahramanlara vefa ve saygı

Haka dansı yaptılar

Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini’nin ardından tören, Avustralyalıların Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı’nda devam etti. Tören sonunda Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Birliği’nce “haka” gösterisi sunuldu.