Gündem Kalp krizi tedavisine ‘kolşisin’ katkısı

Kalp krizi tedavisine ‘kolşisin’ katkısı

01.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), haziran ayında “kolşisin”in düşük dozlu yeni bir versiyonunu, kardiyovasküler iltihaplanmayı tedavi eden ilk ilaç olarak onaylayıp, kalp krizini önlemeye yönelik yeni bir duruma işaret etti.

Kalp krizi tedavisine ‘kolşisin’ katkısı

ALEYNA SEVİM İstanbul - FDA, ateroskleroz, kalp krizi ve felce yol açan kardiyovasküler sistemdeki iltihaplanmaya engel olmak amacıyla günde bir kez 0,5 miligramlık kolşisin haplarının tek başına veya statinler gibi kolesterol düşürücü ilaçlarla birlikte alınmasına ilk defa onay verdi. Konuyu Milliyet’e değerlendiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Bu hemen her yerde kullandığımız bir ilaçtır. En son yapılan bu çalışmada normal tedaviye ilave olarak kolşisin ilave edildiği zaman, sonuçların yüzde 30’a varan düzeyde daha iyi çıkması nedeniyle popüler oldu” dedi. 

Haberin Devamı

Yüzde 30 iyileşme 

Boztosun, “kolşisin”in eskiden beri bilinen bir ilaç olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gut hastalığında, ailevi Akdeniz ateşinde dahi birçok yerde kullanılıyordu. Bunun yanı sıra kalbin zarının iltihaplanmasında ve kalp kasının inflamasyonu enfeksiyonunda da kullanıyorduk. En son yapılan çalışmada baktılar ki buradaki en büyük faydası inflamasyonu bastırması... İnflamasyonda, vücut bir süre sonra kendi hücrelerini yabancı görmeye başlıyor ve reaksiyon veriyor. Bu ilacın reaksiyonları baskılamak yöntemiyle hastalardaki olayları azalttığını düşünüyorduk. Son yapılan çalışmalarda damar tıkanmalarına da faydası var. Kalp krizi riskini de azalttığı gösterilince tekrar popüler oldu.” 

Haberin Devamı

‘Diğer ilaçları da bırakmayın’

Tedavilerde yalnızca “kolşisin” kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Boztosun şu bilgileri verdi: “Bu ilacı kullanıp da diğer ilaçları kesmek gibi bir yanlışa düşmemek lazım. Doktorların tavsiye ettiği damar tıkanması için kullandıkları aspirin, kolesterol ve tansiyon ilaçlarına da aynı şekilde devam edecekler. Kolşisini onların yanına ilave ettiğiniz zaman bir fayda çıkıyor. Onları kesip de bunu kullandığınız zaman fayda yapmıyor. Biraz takviye gıdalar gibi. Kolşisin hem çok ucuz bir ilaç hem yıllardır kullanıyoruz ve hem de her yerde kullanıyoruz. Kullanımı sırasında şişkinlik, gaz gibi yan etkiler olmadığı müddetçe kullanımlarda son derece faydalı sonuçlar çıkıyor.”