Gündem Kamışlı'da evlat nöbeti

Kamışlı'da evlat nöbeti

30.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çocukları terör örgütü DSG/YPG tarafından kaçırılarak silah altına alınan anneler Diyarbakır'daki evlat nöbetinden ilham alarak Kamışlı'daki BM binası önünde oturma eylemi başlattı.

Kamışlıda evlat nöbeti

HDP Diyarbakır İl başkanlığı önünde oturan annelerin eylemleri, çocukları terör örgütünün elinde bulunan Suriye'nin kuzey doğusundaki annelere de ilham verdi. Çocuklarının terör örgütü DSG/YPG tarafından kaçırılarak silah atına alındığını belirten aileler, Kamışlı'da Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde oturma eylemi başlattı. Aileler, BM ile yapılan anlaşmayı hatırlatarak, örgütten çocuklarını geri göndermesini istiyor.

Haberin Devamı

BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba ile 2019 yılında 18 yaş altındaki çocukların askere alınmasına son vermeyi ve askeri faaliyetlerde kullanmamayı taahhüt eden belgeye imza atan terör örgütü DSG/YPG, çocukları kaçırarak silah altına almayı sürdürdü. Silah altına alınan çocuklarının kurtarılması için bir çok ailenin değişik platformlarda sürdürdüğü eylemler sonuç vermedi. Bölgede çocuk asker uygulaması devam ederken Diyarbakır annelerini örnek alan aileler, Kamışlı'da BM Ofisi önünde gösteri yaptı. Aile fertleri, ellerinde henüz reşit olmayan çocuklarının fotoğrafları, terör örgütüne bağlı “Devrimci Gençlik Hareketi” ve sözde Özerk Yönetime bağlı silahlı gruplar tarafından kaçırıldığını yazan pankartlar açarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Haberin Devamı

2 yıldır ellerinde

Protestoya katılan bir anne, kızının iki yıl önce örgüt tarafından kaçırıldığını ve kendisinden o günden beri haber alamadıklarını belirterek, "Kızım önce hemşirelik kursuna davet edildi. 15 gün sonra adının Manal olduğunu belirten bir kadın kızımı arayıp önemli bir iş olduğunu belirterek görüşme talep etti. Kızımızı saatlerce bekledik, eve dönmedi. Kendisine telefonla ulaşmaya çalıştık ama telefonu kapsama alanı dışındaydı. Sonradan öğrendiğimize göre Manal adlı kadın Havkar adlı bir erkekle kızımızı kaçırmış" dedi.

'Çocuğumu istiyorum'

Rudaw TV'ye konuşan Taze Cembeli adlı anne ise, 15 yaşındaki kızı Ebir Kastro Abdulaziz’den 27 gündür haber alamadıklarını söyledi. Cembeli, “Çocuğumu istiyorum, çalmadığım kapı kalmadı. Ama beni bezdirmek istiyorlar. Vazgeçmemi istiyorlar. Bana kızın 15 yaşında, çocuk değil dediler. Yüreğim yanıyor. 27 gündür gözüm yollarda, kapı sesi geldiğinde yerimden fırlıyorum” diye konuştu.

13 yaşındaki Ruha adlı kızın babası Hasan, 7 aydan beri kızından haber alamadıklarını söyledi. Kızının kuzeni ile birlikte evin önünde oynarken kaçırıldığını anlatan Hasan, "Otomobille gelip ikisini de götürmüşler. Kuzeni hasta olduğu için geri gönderildi" dedi. Hediye Abdurrahim Anter isimli anne ise, “Kızım 16 yaşındaydı, okula gidiyordu. 3 günlüğüne Devrimci Gençlik’le eğitime katıldı daha sonra alıp götürdüler. Hani uluslararası anlaşma vardı, çocuklar götürülmeyecekti?" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

213'ü geri döndü

Çocuk Hakları Dairesi Başkan Yardımcısı Halid Cebir, sadece Haseki’de 213 çocuğun ailelerine geri gönderildiğini açıkladı. Cebir, “Geçtiğimiz dönemde 54 çocuk evlerine geri gönderildi, bunları takip ettik. Bazıları ailelerine ve okullarına döndü. Ancak ne yazık ki bazıları da tekrar askeri güçlere gitti. Bu bölgede 10 yıllık savaşın bir sonucu” diye konuştu.

Yazarlar