Gündem Kamu hastanelerinde kürtaj yasağı sürüyor!

Kamu hastanelerinde kürtaj yasağı sürüyor!

06.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı bileşeni tarafından hazırlanan rapora göre 184 kamu hastanesinin 76’sında kürtaj yapılmıyor...

Kamu hastanelerinde kürtaj yasağı sürüyor

İstanbul Milliyet
Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni 12 kadın örgütünün 12 ili kapsayan ‘Kürtaj Raporu’; kadınların, hamileliklerinin 10. haftasına kadar yasal hakları olan isteğe bağlı sağlıklı, güvenilir ve ücretsiz kürtaja, sadece büyük şehirlerdeki birkaç hastanede erişebildiklerini gösterdi. Rapora göre, görüşme yapılan 184 kamu hastanesinin 74’ünde kürtaj yapılabildiği söylendiği halde, sadece Ankara, İzmir ve İstanbul’daki 9 hastanede yasaya uygun bir şekilde (hamileliğin 10. haftasına kadar, evli ve bekar ayrımı yapılmaksızın) isteğe bağlı kürtaj yapılıyor. Buna karşılık kadınların diğer illerdeki kamu hastanelerinde ücretsiz ve güvenli isteğe bağlı kürtaj olmaları mümkün değil.

‘Doktor istemiyor’

Kürtaj yapılmayan 76 hastanede, bu tıbbi işlemin gerçekleştirilmemesi, hastanenin fiziki şartlarının yeterli olmaması, kadın doğum uzmanının bulunmaması, doktorların kürtaj yapmayı reddetmesi şeklinde gerekçelendiriliyor. Raporda, görüşmelerin yapıldığı Bursa’daki 3 hastanenin kadın doğum bölümleri olmadığı gerekçesiyle kürtaj yapılmadığını belirttiği, Çanakkale’deki bir hastanede ise “doktorun dini inançları” nedeniyle kürtaj yapmayı reddettiği belirtiliyor. Muş’taki bir hastanede de doktorların kürtaj yapmak istememesi, Urfa’daki bir hastanede kürtaj yapacak doktor olmaması. Van’daki 2 hastanede ise doktorların kürtaj yapmak istememesi gerekçeleriyle kürtajın yapılamadığı raporlanmış durumda.
Raporda bazı görevlilerin, kürtajın “yasak” olduğu için yapılamayacağı şeklinde yanlış bilgi verdiği de anlatılıyor.