Gündem Kan verme seferberliği

Kan verme seferberliği

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, depremden sonra yaralıların tedavisi için gerekli olduğunu belirterek kan bağışı çağrısı yaptı. Bunun üzerine Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar, Kızılay’ın kan merkezlerine akın etti.

Kan verme seferberliği

Türk Kızılay’ı, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ilde yıkıma yol açan 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası teyakkuza geçti. Ülke genelinde depolarındaki tüm ilk yardım malzemelerini deprem bölgesine sevk ettiklerini belirten Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Tüm Türkiye’ye kan bağışı çağrısı yaptı. Kan bağışı çağrısına duyarsız kalmayan binlerce vatandaş, asker, polis ve jandarma personeli depremzedelere destek olmak için kan merkezlerine akın etti.

Haberin Devamı

‘Bölgede hizmetteyiz’

Ankara’daki Afet Operasyon Merkezi’nde kriz masası oluşturan Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, “Bölge kan bankalarımızda ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarımız mevcuttur. Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz” dedi. Devletin tüm mekanizmalarının afet seferberliğine geçtiğini belirten Kınık, şunları kaydetti: “AFAD S4 seviyesinde bir afet ilan etti. Biz de Kızılay’ın tüm barınma, gıda, beslenme ve kan hizmetleri kapasitesini bölgeye seferber ediyoruz. 75 ikram aracı ve beş mobil mutfak TIR’ı sahaya intikal ediyor. Çadırlarımız yükleniyor. 243’ten fazla profesyonel çalışan ve yüzlerce Kızılay gönüllüsü bölgede çalışmalara destek veriyor. Ayrıca battaniye, çadır ve yatak sevkini de sürdürüyoruz.” Kızılay Orta Anadolu Kan Merkezi Müdürü Murat Güler de, kan bağışında büyük bir talep olduğunu belirterek, “Akut halde ihtiyaç duyulan kanların tamamı şu anda karşılanmış durumda. Ancak bağışa devam edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

MSB: Çağrıya destek olalım

Kan verme seferberliği

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sivil ve asker personelin gönüllülük esasına dayalı olarak Kızılay’a kan bağışında bulunacağını bildirildi. MSB’den yapılan açıklamada, “Kızılay’ın kan bağışı çağrısı sonrası Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde görevli sivil ve asker personel, gönüllülük esasına dayalı olarak Kızılay’a kan bağışında bulunacaktır. Asil milletimizi de Kızılay’ın bu çağrısına destek olmaya davet ediyoruz” denildi.

‘Canımızı bile veririz’

Kızılay’ın kan bağışı çağrısına duyarsız kalmayan binlerce vatandaş, asker, polis ve jandarma personeli depremzedelere destek olmak için kan merkezlerine akın etti. Ankara’nın Sincan ilçesinde kan bağışı için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, “Gerekirse sadece kanımızı değil, canımıza da veririz” dedi. “Asrın felaketi” olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni yaşayan Kocaeli halkı da depremzedeler için harekete geçti. İzmit Kan Bağışı Merkezi’nde dört saatte bin kişinin kan verdiği öğrenildi. Binlerce Düzceli de kan bağışında bulunmak için sıraya girdi. İşlerini durdurarak kan bağışına koşan işçilerden Yusuf Sarı, “Elimizden gelen tek şey kan vermek. Bizde burada depremi yaşadık, çok kötü bir durum. Allah yardımcıları olsun” diye konuştu. Eskişehir’de Doktorlar Caddesi’nde bulunan Kızılay Kan Bağış Merkezi’ne gelen İranlı Mahti Alinejat, Türk kardeşleri için kan vermek istediğini belirterek, “İnsanlık için herkese yardım edelim” dedi. -DHA İHA