Gündem Karadeniz’de sel yine can aldı!

Karadeniz’de sel yine can aldı!

06.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz’de sağanak yine can aldı. Samsun ve Amasya’da sel sularına kapılan 2 kişi öldü, 1 kişi ise kayıp. Kastamonu ve Sinop için taşkın alarmı verildi...

Karadeniz’de sel yine can aldı

HABER MERKEZİ - Karadeniz ve İç Anadolu’da günlerdir etkili olan sağanak yağış sele neden oldu. 40 kilogram yağışın düştüğü Samsun’da taşkın ile sürüklenen Şükrü Köksal yaşamını yitirirken, Amasya’da sel sularına kapılan araçtaki iki kişiden Murat Ekşi’nin cansız bedenine ulaşıldı, bir çocuk annesi Zilal Şahin (30) için arama çalışması başlatıldı. 2021 yılında sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun İnebolu ve Bozkurt ilçelerinde taşkın alarmı verildi. Meteorolojinin kırmızı kodlu uyarı yaptığı kentte yükselen dere kenarlarında barikat oluşturulurken, esnaftan iş yerlerini açmaması istendi. Bodrum ve giriş katta oturan vatandaşlar ise tahliye edildi. Kastamonu’nun İnebolu, Samsun’un Ladik ve Sinop’un Ayancık ile Türkeli ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.

Haberin Devamı

Samsun’un Ladik ilçesinde önceki akşam aniden bastıran sağanak yağış, su baskınları ve sele neden oldu. Selin yüksek kesimlerden önüne kattığı toprak ilçe merkezini çamura bularken, cadde ve sokaklar göle döndü. Atatürk Bulvarı başta olmak üzere ara sokaklar suyla doldu, bazı sürücüler araçlarında mahsur kaldı. Alıçlı Mahallesi’ndeki sel sırasında hayvanlarını köprüden geçirmek isterken dengesini kaybederek düşen ve taşkınla birlikte sürüklenen Şükrü Köksal’ın cansız bedeni köylüler tarafından çıkarıldı. 

Samsun-Ordu kara yolu Kirazlık mevkiinde de toprak kaymaları yaşandı. Su baskınlarından en büyük zararı gören Eski Sanayi Sitesi yarım metreyi bulan suyla doldu. Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, kısa süre içerisinde Samsun merkezde metrekareye 40, Ladik ilçesinde ise 97 kilo yağış düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Esnaf kepenk indirdi

Kastamonu’da 24 saatte Bozkurt ilçesine metrekareye 127 kilogram, İnebolu ilçesinde metrekareye 98 kilogram yağış düştü. 2021 yılında sel afetinin yaşandığı ve 65 kişinin hayatını kaybettiği Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı’nda da su seviyesi yükseldi. Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak esnaftan iş yerlerini açmaması istendi. Belediye ekipleri köprülerin altını tıkayan tomruklar ve benzeri malzemeleri iş makineleriyle kaldırarak olası bir faciaya karşı önlem aldı. 

Sinop’ta üç gündür etkisini sürdüren sağanak yağış kent merkezi, ilçeler ve köylerde su baskınları ve heyelana neden oldu. Abalı köyünde yaşayan Ümit Keskin su basan ahırındaki büyükbaş hayvanlarını boğulmaktan son anda kurtardığını belirterek, “Suyun akması için yolun kenarlarına kanal yapmaları lazımdı. Mağdur olduk” dedi.

1 çocuk annesi aranıyor

Amasya’da sel ve su baskınları faciayı da peşinden getirdi. Kızılkışlacak köyüne önceki gün piknik yapmaya giden üç kişinin içinde bulunduğu otomobil suya kapıldı. Serkan Şahin (33) kendi imkanlarıyla kurtulurken, eşi Zilal Şahin (30) ve arkadaşı Murat Ekşi (38) otomobille sürüklendi. Su altı arama kurtarma ekipleri dün Murat Ekşi’nin cansız bedenini sulama göletinde buldu. Bir çocuk annesi Zilal Şahin için arama çalışmaları sürüyor. 

Haberin Devamı

Karadeniz’de sel yine can aldı

5 araç duvarın altında kaldı

Canik ilçesinde de 13 katlı bir apartmanın otoparkının istinat duvarı çöktü. İstinat duvarının altında kalan park halindeki beş araçta maddi hasar oluştu. Aracı hurdaya dönen Arif Saralioğlu, “Benim iki aracım vardı. Biri ile çocuğu okula bırakmak için çıktım. 10 dakika sonra duvar yıkılmış. Bir komşumuz saniyelerle kurtuldu. Allah’a çok şükür can kaybı olmadı” dedi.

Karadeniz’de sel yine can aldı

Tren hattı zarar gördü

Denizli’de Aydın ve İzmir seferlerinin yapıldığı tren hattının Goncalı Mahallesi’ndeki 500 metrelik kısmında meydana gelen sel rayların altında toprak boşalmasına neden oldu. Durumu fark eden vatandaşlar, hareket halindeki treni durdurarak olası bir faciayı önlerken, TCDD ekipleri bölgede çalışma başlattı.Konya’nın Ereğli ilçesinde hafta boyunca devam eden şiddetli yağışlar çiftçiyi tedirgin etti. Misket büyüklüğünde düşen dolu ise Aziziye ve Kuzguncuk mahallerindeki ekili alanlara zarar verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışması başlattı.

Haberin Devamı

3 ilde eğitime ara

İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılan açıklamada, Samsun’un Ladik, Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy, Kastamonu’nun İnebolu, Sinop’un ise Ayancık ve Türkeli ilçelerinde dün eğitime ara verildi.

Heyelan uyarısı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kastamonu’nun kuzeydoğusu ile Sinop’ta devam eden yağışlara karşın sel ve heyelan uyarısı yaptı. AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Kastamonu’nun kuzeydoğusu ile Sinop’taki vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Karadeniz’de sel yine can aldı

‘Yağışlar perşembe itibariyle bitecek’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Samsun’un Canik ilçesinde incelemelerde bulunurken, selden etkilenen esnafı da ziyaret etti. Yerlikaya, Samsun, Amasya, Sinop ve Kastamonu’daki sel afetleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Yaraları sarmakla ilgili bütün çalışmalar özenle devam ediyor. Yarın (bugün) turuncu uyarı Ordu’ya doğru gidecek ve perşembeden itibaren de bu yoğun yağışlar Karadeniz’den çıkacak” dedi. Yerlikaya, AFAD ve Meteoroloji’nin uyarılarına vatandaşların dikkat etmesi çağrısında bulundu.