Gündem Karbonhidrat bağımlılığı nedir?

Karbonhidrat bağımlılığı nedir?

25.04.2018 - 11:13 | Son Güncellenme:

Bir parça çikolata yemek isterken sonrasında bütün paketi bitiriyor musunuz? Yemeğin yanında yediğiniz ekmeğin sonu gelmiyor mu? Kontrol edemediğiniz bir iştahınız mı var? Sonu gelmeyen bitmek bilmeyen tatlı isteğinizi yenemiyor musunuz? O zaman siz karbonhidrat bağımlısısınız.

Karbonhidrat bağımlılığı nedir

Uzmanlara göre

Haberin Devamı

Kokain, sigara ve alkolden çok daha etkili bir uyuşturucu olan şeker; vücutta daha fazla insülin salgısına neden oluyor. Vücutta insülin salgısı arttıkça, vücut insüline karşı direnç geliştiriyor. “İnsülin direnci” yaşanan hastaların birçoğunda bu durum diyabete ve kalp hastalıklarına kadar ilerleyebiliyor.

Karbonhidrat bağımlılığı nedir?

Vücudunuza şeker türevleri girdikçe vücut insülin salgılar. Dolayısıyla kan şekeriniz önce çok yükselir, sonra birden düşer. Bu ani düşüşten dolayı vücut tekrar şeker ister, böylece bir kısır döngüye girilmiş olur. İşte bunu adı karbonhidrat bağımlılığıdır.

Şeker aldıkça kendinizi iyi hissetmenizin sebebi ise; uyuşturucu alındığında beynin etkilendiği nöronların, şeker alındığında etkilenenlerle aynı yapıda olmasıdır.

Haberin Devamı

Karbonhidrat bağımlılığından kurtulma yolları

Şeker ihtiyacınızı yağ ve proteinle dengelemeye çalışın. “Doğru miktarda aldığımdan emin olamıyorum.” diyorsanız asla yanıltmayacak bir yöntemi sizlerle paylaşacağız. Miktarı doğru ayarlamak için el ölçüsü yöntemini kullanacağız. Peki nasıl mı? Şimdi elinizi yumruk hâline getirin. İşte bu yumruk bir porsiyon karbonhidrat miktarıdır. Avuç içinize baktığınızda ise bir porsiyon et, balık, kümes hayvanından almanız gereken protein miktarıdır. Bir porsiyon yağ ise baş parmağınızın büyüklüğü kadardır. Avuç içinize doldurabildiğiniz kadar sebzeyi de bir porsiyon olarak değerlendirebilirsiniz.

Diğer tavsiyemiz ise bol bol su içmeniz ancak unutmayın ki bir günde tüketmeniz gereken su miktarını gerçekten bir güne yaymalısınız. Aksi takdirde hepsini birden içerseniz su zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

Aldığınız besinlerin paketindeki yazıları okuyun. Kalorisi, içerdiği yağ ve karbonhidrat miktarı belki de çok fazla olabilir. Diyetisyeninizin size uygun gördüğü miktarı aşmamak için aldığınız yiyeceklerin “besin değerleri” tablosunu mutlaka okuyun. Eğer paketin üzerinde böyle bir tablo veya aynı niteliği taşıyan bir yazı göremiyorsanız o yiyeceği kesinlikle satın almayın.

Alışkanlıkları değiştirmek zordur ancak inanırsanız önünüzde bir engel kalmaz. Küçük adımlarla başlayın. Mesela evde kek yaparken şeker yerine kuru meyveleri kullanın ya da tatlı ihtiyacınızı gidermek için elmalı tarçınlı smoothieler hazırlayın. Kendi sağlığınız için attığınız bu adım, zaman geçtikçe size daha iyi hissettirecektir.

Haberin Devamı

Şeker en tatlı zehirdir

Canan Karatay’ın söylediğine göre kanserin başlıca sebeplerinden birisi de vücuttaki insülin hormonu yüksekliğidir. “Trans yağlar ve pakete girmiş tüm gıdalar bu salgıyı arttırır. İçinde şeker olan hiçbir şeyi tüketmeyin. Şeker en tatlı zehirdir diyorum.” diyen Karatay, kilo veremeyenlerin ve yediği her şey vücudunda gaza dönüşenlerin acilen doktora başvurması gerektiğini de ekledi. “Bunun sebebi vücudunuzun artık fazlalığı tolere edememesidir.” dedi.