Gündem Karbonhidratla zayıflayın

Karbonhidratla zayıflayın

09.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de beslenme uzmanı Pomroy’un Hızlı Metobilizma Diyeti isimli kitabı yok satıyor. Holllywood yıldızlarının da uyguladığı diyette amaç metabolizmayı uzun dönemde hızlandırmak. Karbonhidrat listenin başında

Karbonhidratla zayıflayın

ABD’li beslenme uzmanı Haylie Pomroy’un The Fast Metabolism Diet (Hızlı Metabolizma Diyeti) adlı diyet kitabı kısa süre içinde dünya çapında kilo vermek ve sağlıklı yaşamak isteyenlerin favorisi haline geldi. Pomroy çok satanlar listesine hızlı bir giriş yapan kitabında daha önce piyasaya çıkmış diyetlerden farklı olarak metabolizmayı uzun dönemli olarak hızlandırmayı amaçlayan bir beslenme düzeni oluşturuyor. Tek besin grubu ağırlıklı beslenme veya az yeme odaklı diyetleri vücut ve metabolizma için yanlış bulan Pomroy bu şekilde beslenmenin metabolizmayı yavaşlatacağının ve dolayısıyla kilo vermeyi zorlaştıracağının da altını çiziyor. Çok sayıda Hollywood ünlüsünün hızlı metabolizma diyetiyle kilo verdiği bilinirken isimler arasında ABD’li şarkıcı Jennifer Lopez, ABD’li rapçi LL Cool J, ABD’li aktris Reese Witherspoon, ABD’li şarkıcı Cher ve ABD’li aktör Robert Downey Jr. dikkat çekiyor. Pomroy tasarladığı diyeti uygulayanların 28 günde 9 kilo vereceklerini iddia ederken diyet internette de günden güne artan olumlu eleştiriler alıyor.

Üç hafta uygulanmalı
Üç aşamalı olarak tasarlanan hızlı metabolizma diyetinin metabolizmaya etkilerinin en üst seviyede görülebilmesi için dört hafta boyunca uygulanması gerekiyor. Ancak tek besin maddesinden oluşmaması ve ara öğünlerin bulunmasıyla diyeti devam ettirmek kolaylaşıyor. Diyetin birinci aşaması olan pazartesi ve salı günleri karbonhidrat ve meyvelerle, ikinci aşama olan çarsamba ve perşembe günleri protein ve sebzelerle, üçüncü aşama olan cuma, cumartesi ve pazar günlerinde ise ilk iki aşamada yenilenlere ek olarak sağlıklı katı ve sıvı yağlarla beslenilmesi gerekiyor. Birinci aşamanın amacı stresi engellemek ve böbrek üstü bezlerini sakinleştirmek, ikinci aşamanın amacı yağ depolarını kırıp kas geliştirmeye başlamak, üçüncü aşamanın amacı ise yağ yakımına başlamak. Pomroy’a göre sağlıklı bir metabolizmanın gıdayı alıp enerjiye çevirmesi, depolanmış yağı kırması ve bu yağı enerjiye dönüştürmesi gerekirken her üç aşama tamamlandığında bu amaçlara ulaşılmış oluyor. Hızlı metabolizma diyeti vücutta eksik olan önemli besin maddelerini sağlarken aynı beslenme şeklinin üst üste iki veya üç gün olmamasına özen gösteriyor. Ramazan esnasında oruç tutarken yavaşlayan metabolizmaları hızlandıracak olan bu diyetin sloganı ise “Daha çok yiyin & daha çok kilo verin”.

1. Aşama (Pazartesi-Salı)
Böbrek üstü bezlerini çalıştırmayı ve stresi yatıştırmayı amaçlayan birinci aşamada yüksek miktarda karbonhidrat, doğal şekerler ve B ve C vitaminlerinin alımına önem verilirken orta derecede protein de almak gerekiyor. Bu aşamada az alınması gereken besin maddesi yağ olurken Pomroy birinci aşamanın eğlenceli olduğunun altını çiziyor. Yüksek karbonhidrat içeriğiyle ilk iki gün stres azalırken meyveler ve tam tahıllarla beyinde mutluluk hormonu olarak da adlandırılan endorfin salgılanıyor. Pazartesi ve Salı günü uygulanan bu aşamada karaciğer, böbrek üstü bezleri, tiroid, hipofiz ve vücut dokusu uyarılarak daha sağlıklı çalışmaları sağlanıyor. Metabolizma yavaşlama sonucu kendisini açlık durumuna alıştırıp gelecek için yağ depolarken Pomroy ilk aşamayla metabolizmayı bu durumdan kurtarmayı amaçlıyor. Metabolizmaya besinleri enerjiye dönüştürmeyi hatırlattığını belirten beslenme uzmanı iki gün içinde vücudun temposunun değişeceğinin de garantisini veriyor. Sindirimi kolay olduğu için yenilmesi önerilen karbonhidratların aksine proteinler orta, yağlar ise minimum seviyede tutuluyor. Metabolizma karbonidrat ve proteinle beslenilmesi ve az yağ tüketilmesi durumunda yağ depolarını kullanmaya başlıyor. Kan şekeri düzenli bir hale geçerken vücut açlık durumundan çıktığını hissediyor.

Haberin Devamı

Yemek listesi:

Karbonhidrat içeren besinler: Esmer pirinç, yulaf ezmesi, pirinç sütü, kepekli makarna
Doğal şeker içeren besinler: Mango, elma, incir, şeftali, armut, ananas, çilek, karpuz
B ve C vitamini içeren besinler: Yağsız sığır eti, hindi, yulaf, mercimek, portakal, kivi, limon

Menü örneği:
Pazartesi:
* Kahvaltı:
Çilek ve kızarmış ekmek
* Ara öğün:
2 kayısı
* Öğlen yemeği:
Ton balığı, yeşil elma ve ıspanak salatası
* Ara öğün:
1 portakal
* Akşam yemeği:
Tavuk ve arpa çorbası
Salı:
* Kahvaltı:
Yulaf ezmesi ve sıvı meyve püresi
* Ara öğün:
Ananas
* Öğlen yemeği:
Hindili açık sandviç
* Ara öğün:
1 Armut
* Akşam yemeği:
Kara lahana çorbası, hindi ve fasulye

Haberin Devamı

Kural dışına çıkmayın

Pomroy, 4 haftalık diyet süresince yapılıp yapılmaması gerekenleri de derledi. İşte uygulanması ve uzak durulması gereken noktalar:
Yapılacaklar:
* Kural 1: Günde üç ana ve iki ara öğün olmak üzere beş öğün yenilecek. Pomroy öğün atlanmaması konusunda uyarıyor.
* Kural 2: Her üç veya dört saatte bir yemek yenilecek.
* Kural 3: Her gün uyandıktan sonraki yarım saat içinde kahvaltı yapılacak.
* Kural 4: Diyet 28 gün boyunca kesintisiz uygulanacak.
* Kural 5: Yalnızca içinde bulunulan aşamanın besinleri tüketilecek.
* Kural 6: Aşamalar sırasıyla takip edilecek.
* Kural 7: Bol miktarda su içilecek.
* Kural 8: Organik besinler tüketilmeye çalışılınacak.
* Kural 9: Yenilen etler işlenmemiş olacak.
* Kural 10: Haftada üç gün her aşamaya ait egzersizler yapılacak.

Yapılmayacaklar:
* Kural 1: Buğday yok
* Kural 2: Mısır yok
* Kural 3: Süt ürünleri yok
* Kural 4: Soya ürünleri yok
* Kural 5: Rafine şeker yok
* Kural 6: Kafein yok
* Kural 7: Alkol yok
* Kural 8: Kurutulmuş meyve veya meyve suyu yok
* Kural 9: Tatlandırıcılar yok
* Kural 10: Diyet yiyecekler yok

İlk aşamada koşu gerekli

Beslenme uzmanı Pomroy çok satan kitabında her aşamaya uygun egzersizleri de belirledi. Buna göre
birinci aşamada koşu veya aerobik gibi kardiyo egzersizleri, aşama boyunca yüksek karbonhidrat içerikli besinler tüketildiği için uygun olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

1 gün nasıl geçiyor?

Pomroy birinci aşamada uyandıktan sonraki yarım saat içinde tahıl ve meyve içeren (yulaf ezmesi ve çilek gibi) bir kahvaltı yapılmasını öneriyor. Kahvaltıdan üç saat sonra ara öğün olarak meyve öneren beslenme uzmanı akşamüstü yenilen ikinci ara öğünde de meyve tüketimini tavsiye ediyor. Birinci ara öğünden üç saat sonra yenilecek olan öğle yemeğinde tahıl, protein, sebze ve meyve bulunuyor. Akşam yemeği ise tahıl, sebze ve proteinden oluşuyor.

Yarın: Yağ yakıp kas geliştirmek için uygulanan ve meyve ile tahıl tüketilmeyen diyetin ikinci aşaması