Gündem Katlanan turnalar Hatay’a umut oldu

Katlanan turnalar Hatay’a umut oldu

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de yaşayan 15 yaşındaki Dila Kaya, kâğıttan turna kuşu ve ev yapmayı öğrettiği atölyenin gelirleriyle Hatay’da okul yaptıracak. Kaya’nın projesine destek çığ gibi büyüyor...

Katlanan turnalar Hatay’a umut oldu

İzmir’de dünyaya gelen ve 2 yıldır öğrenimini İngiltere’de sürdüren 15 yaşındaki Dila Kaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından “Haydi Katlayalım ve Uçuralım! Türkiye için 1000 Turna Kuşu” projesini hayata geçirdi. Londra’nın yanı sıra İstanbul ve İzmir’de hem yabancı hem Türk öğrencilerin katılımıyla Dila Kaya, origamiden evler ve turna yaptı. Atölyeye katılanlara ücret karşılığında origami sanatını öğreten Dila, topladıkları para ile Hatay’da bir okul açılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Depremi ilk duyduğunda büyük üzüntü yaşadığını dile getiren Dila Kaya, başlattığı yardım kampanyasına ilişkin şunları söyledi:

Katlanan turnalar Hatay’a umut oldu

‘Turna ve ev bir metafor’

“Depremi yaşayanlara nasıl yardımcı olabilirim diye düşündüm. İngiltere’deki arkadaşlarımla büyük bir kermes organize edildiğini duydum. Mahalledeki Türkler de buna çok büyük katkı sağlıyordu. Biz de arkadaşlarımla katılmak istedik. Kek, börek, kıyafet satılarak para toplanıyordu. Çok büyük paralar toplanmıştı. Biz de bu kermesin içinde bir atölye yapmaya karar verdik. Çocuklara origamiden turna ve ev yapmayı öğrettik. Turna, umudu, barışı ve sevgiyi temsil ediyor. Aynı zamanda göçmen kuşlar. Biz de göçmen olduğumuz için turna kuşlarını kendimize benzetiyoruz. Turna kuşlarını ve evleri bir metafor olarak kullandık. Burada kâğıttan yaptığımız bir ev, orada gerçek bir eve dönüşüyor. Atölyeye katılanlar her bir kuş için 5 pound ödedi. Çok fazla aile geldiği için biz oradan çok para kazandık.”

Haberin Devamı

Londra’nın ardından İstanbul ve İzmir’de de atölyeler yaptığını anlatan Kaya şöyle devam etti:

Prens ve prensesten destek

“İngiltere’deki kermesin ardından Galler Prensi William ile Prenses Kate Middleton, bizimle görüşüp, tebrik etti. Birlikte turna yaptık. Hem maddi hem manevi katkı sağladılar. Londra’daki kermese okuldaki arkadaşlarım da çok destek verdi. Acımızı önemsediler. Prensesin gelmesiyle yabancı basında yer aldık. Bundan sonra Ankara’da atölye yapmak istiyorum. Hatay’a gidip, fiziksel olarak da onların yanında olmak istiyorum. 23 Nisan yaklaştığı için onlara daha fazla yardımcı olmayı amaçlıyorum. Yaptığımız her ev depremzedeler için gerçek bir eve dönüşecek, hayalimiz bu. Bir inanışa göre 1000 tane turna katlarsanız bir dileğiniz gerçek olurmuş. Biz de 1000 tane turna katladık. Hatay’da bir okul açılmasını diledik.”