Gündem Kayıtsız göçmenler için son 2 gün

Kayıtsız göçmenler için son 2 gün

22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Valiliği, kayıtları başka illerde olan ve İstanbul’da yaşayan Suriye uyruklu yabancılara, ‘24 Eylül’e kadar kayıtlı olduğunuz ile dönün’ hatırlatması yaparak, bu sürenin uzatılmayacağını duyurdu.

Kayıtsız göçmenler için son 2 gün

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbulİstanbul’daki Suriyeliler ise artan denetimler sonrası zaten kayıtsız Suriyelinin kentten uzaklaştığını söylüyor. Kayıt yaptıramayan bazı Suriyelilerin Avrupa’ya gittiği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Valiliğin kararını, Suriyelerin ağırlıklı olarak yaşadığı Fatih ilçesindeki Suriyelilere sorduk. Konuştuğumuz Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu kayıtları olmayan Suriyelilerin gönderilmesi gerektiği görüşünde. 8 yıldır Aksaray’da esnaf olduğunu söyleyen Ata Bostani, restoranda 30’dan fazla Suriyelinin çalıştığını ve bunların 10’undan fazlasının İstanbul’da kaydı olmadığı için Avrupa’ya gittiğini söyledi. Son 2-3 aydır çok fazla Suriyelinin toplandığını söyleyen Bostani, “Çok sıkı denetimler yapılıyor, benim yanımda çalışanlar da Avrupa’ya gitti. Gitmeselerdi sınır dışı edileceklerdi. Çünkü artık izni ya da kaydı olmayanları gönderiyorlar. Eskiden geri gönderme merkezine aldıklarında serbest bırakıyorlardı ama şimdi bırakmıyorlar ve insanlar korkuyor” dedi. 

Haberin Devamı

‘Kayıt dışı gönderilsin’ 

Ahmet Muhammedi de 10 yıldır Türkiye’de olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz yıllardır burada çalışıyoruz, çalışma izinlerimiz de, oturum izinlerimiz de var. Nerede oturduğumuzu da devlet biliyor. Kayıt dışı kim varsa biz de gönderilmesini istiyoruz. Sadece Suriyeliler de değil, burada her milletten insan var, kayıtları yoksa göndersinler.” 

Kayıt dışı Suriyelilerin gönderilmesini doğru bulmayan Suriyeli Ali Ayşe ise şunları kaydetti: “10 yıl önce ilk Hatay’a geldim, 1 yıla yakın orada kaldıktan sonra Mersin’e geçtim. Oradan da İstanbul’a geldim. 8 yıldır İstanbul’dayım. Mersin’de de Hatay’da da iş olmadığı için buraya geldim. Bu insanlar da, iş olmadığı için İstanbul’u tercih ediyor. Gönderilmemeleri gerekiyor. Birçoğunun da kaydı yapılmıyor. Özellikle son günlerde hemen hemen her gün Suriyeliler toplanıyor ve gönderiliyor.” 

Kayıtsız göçmenler için son 2 gün

Aksaray’daki Türk esnaf tepkili:

‘Hepsi Suriye’ye gönderilsin’

Aksaray’daki Türkler de, Suriyelilerin tamamının artık ülkelerine gönderilmesi gerektiğini söylüyor. Yıllardır Aksaray’da esnaf olduğunu söyleyen Emrah Demir, “İstanbul’da haddinden fazla yabancı var sadece Suriyeli de değil. Özellikle Aksaray’da Türkten çok yabancı var, biz hepsinin gönderilmesini istiyoruz. Suriyelilerin hepsi de Suriye’ye gönderilsin. Denetimler bu ara çok sık yapılıyor. Hem polis hem de bekçiler hemen her gün birilerini alıp Tuzla’daki geri gönderme merkezine götürüyor ama birkaç gün sonra bu insanları yine görüyoruz ve döngü haline gelmiş durumda” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Hasan Yalçın da şunları söyledi: “Etrafınıza bir bakın Türk mü fazla yabancı mı? Biz bunların arasında yabancı gibiyiz. Savaşsa bitti artık bu savaş gitsinler. Bizler gitsinler dedikçe bu insanlar daha da çoğalıyor. İstanbul bu nüfusu kaldıracak durumda değil. Son birkaç aydır güzel bir şekilde sokakta topluyorlar, umarım bu şekilde toplamaya devam ederler.”