Gündem Kayseri ve Sivas'ta deprem! Naci Görür'den ilk açıklama

Kayseri ve Sivas'ta deprem! Naci Görür'den ilk açıklama

07.03.2023 - 14:59 | Son Güncellenme:

AFAD internet sitesinde yer alan bilgiye göre Kayseri'de saat 14.47'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından 4.4 ve 4.3 büyüklüklerinde iki sarsıntı daha oldu. Öte yandan Sivas Gürün'de saat 17.18 sıralarında 4.2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Kayseri ve Sivas'ta peşe peşe yaşanan depremler sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den ilk yorum geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın verilerine göre Kayseri'de Kayseri'nin İncesu ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 14.47'de gerçekleşen deprem 12.8 km derinlikte gerçekleşti. Depremler birçok ilde hissedilirken AFAD Başkanı Yunus Sezer, "An itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan deprem uzmanı Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında, "Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün." dedi.

Kayseri ve Sivasta deprem Naci Görürden ilk açıklama

Deprem anında Yılanlı Dağ'dan yükselen toz bulutu cep telefonu görüntülerine yansıdı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak açıkladı

DAKİKALAR SONRA İKİNCİ DEPREM

 AFAD verilerine göre Kayseri'nin Hacılar ilçesinde saat 14.48'de 4.4 şiddetinde bir sarsıntı daha kaydedildi.

 4.3 ŞİDDETİNDE ÜÇÜNCÜ BİR DEPREM 

İlk iki depremin ardından bölgede saat 14.53'te bir sarsıntı daha kaydedildi.  AFAD depremin şiddetini 4.3 olarak duyurdu. 

Haberin Devamı

AFAD verilerine göre, İncesu merkezli sarsıntı, yerin 6.95 kilometre derinliğinde oldu.

NACİ GÖRÜR: GEÇMİŞTE BÜYÜK DEPREMLER ÜRETMİŞTİR

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzeinden yaptığı paylaşımda Sivas ve Kayseri'de peş peşe yaşanan depremler sonrası açıklama yaptı. 

Görür; "Saraycık-İncesu/Kayseri’de 4.9 ve 4.2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF’dan ayrılıp Mersin’e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835’de depremlerin şiddeti yer yer 8 olmuştur.

Kayseri ve Sivasta deprem Naci Görürden ilk açıklama

-1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835’de 1000’den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur. Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif…

-Fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Not: Sizleri bilgilendirmek amacıyla yazıyorum yoksa büyük deprem olacak, şu zamanda olacak, vb şeyler söylemiyorum. Benim beklentim olursa çoğunlukla küçük boyutlu depremlerin olacağıdır" dedi.

Kayseri ve Sivasta deprem Naci Görürden ilk açıklama

AFAD BAŞKANI: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Haberin Devamı

AFAD Başkanı Yunus Sezer: "Kayseri ilimiz İncesu ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır.
Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz olası olumsuz bir duruma karşın hazır durumdadır.  Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarım" dedi.

Kayseri ve Sivasta deprem Naci Görürden ilk açıklama


BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: EKİPLERİMİZ SAHADA

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da depremler nedeniyle şu an için olumsuz durum olmadığını belirterek, "İncesu belediye başkanımız ve bazı muhtarlarımız ile görüştüm. An itibariyle olumsuz bir durum gözükmüyor. Ekiplerimiz sahada. Rabbim her türlü afetlerden bizleri korusun" açıklamasında bulundu. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Kayseri Vali Vekili Şenol Esmer sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre bir olumsuzluk görünmediğini, birimlerin saha kontrol çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Şehrin her bölgesinde hissedilen depremde vatandaşlar sokağa döküldü.
1/9

Şehrin her bölgesinde hissedilen depremde vatandaşlar sokağa döküldü.

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

SİVAS GÜRÜN'DE DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın merkez üssünü Gürün ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 17.18'de oldu. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Gürün’ün yanı sıra çevre ilçelerde de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremle birlikte vatandaşlar evlerinden çıktı. Depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü ilçeye bağlı Yuva köyü, büyüklüğünü ise 4.5 olarak açıkladı.

Yuva köyü muhtarı Abidin Gürbüz, köyde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını, hafif sarsıntı hissettiklerin söyledi. Deprem çevre ilçelerde de hissedildi.

GÜRÜN BELEDİYE BAŞKANI: HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Gürün Belediye Başkanı Nami Çiftçi, depremin ardından son duruma ilişkin TRT Haber’e şu açıklamalarda bulundu:

İlçemizde herhangi olumsuz bir durum yok. Maraş depreminden sonra ara ara olan depremlerden dolayı artık vatandaşlarımız adapte oldular. Herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmadı. Arkadaşlarımız sahadalar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır hasar alan binalarımızı geziyorlar. Herhangi bir yıkım yok şu anda.

Haberin Devamı

Belediye binasının hasarlı olduğunu söyleyen Çiftçi, "Binamız ağır hasarlı çıkınca, belediyemizi, belediyemize ait iki katlı binaya taşıdık. İşlerimiz 10 gün gecikmeli olarak başladı. Şimdi vatandaşlarımıza yeni binada hizmet veriyoruz. Şu son depremde herhangi bir yıkım olmadı" bilgisini verdi.

 "7 ÜZERİNDEKİ DEPREMLER MÜMKÜN"

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Deprem Uzmanı Süleyman Pampal, Kayseri'de gerçekleşen depremleri değerlendirdi. Türkiye'de her an her yerde depremin olabileceğini belirten Pampal, "Türkiye'nin önemli fayının orta kesimlerinden biri bu. Tuz Gölü fayı da yıkıcı Deprem yaratma kapasitesine sahip. Tuz Gölünün de doğu ucunda depremler oluyor. Maalesef bu Doğu Anadolu Fayı üzerinde yaşadığımız 3 depremin dışında bu. Bu farklı bir fayın üzerinde. Bundan sonra da olabilir. Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün." dedi.

MARMARA'YI ETKİLER Mİ?

'Kayseri'de meydana gelen depremler Marmara'yı etkiler mi? sorusuna da yanıt veren Pampal, "Marmara depremini tetikleme ihtimali yok. Kırılmaya hazır Yedisu fayı var, enerji biriktiriyor. Kırılacaksa orası kılır dedik, bunu söylemeye devam ediyoruz. Ama Marmara'yla hiçbir ilgisi yok." dedi.

"DEPREMLER ÖNCÜ DEĞİL ARTÇI"

CNN TÜRK deprem danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Aynı fay üzerinde olmamasına rağmen bu sarsıntıdan dolayı çarpışmadan dolayı çevrede bölgelerde depremler olması normal. 11 ilde yıkımın yaşandığı alanların çevresinde bu yıkımların olması çok normal. Bunlar öncü olarak kabul etmemek gerekir artçı depremler olarak görülmelidir. Bizim ülkemizde maalesef 5,5 büyüklüğünü bulduğu zaman biz biraz kaygı duyuyoruz. Kötü yapı stoğu olan binalarda hasar meydana getirebiliyor. 11 ildeki hasarlı yapılarda bu tür depremler çok tehlikeli olabilir. Zaten binalar yorgun. En ufak darbeyle yıkılabilir. Hele sağında solunda eşya çıkarmak gibi bir eylem içinde olmak son derece tehlikeli. Vatandaşların binaların yakınından bile geçmemesi gerekiyor değil içine girmek. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Deprem bölgelerinde 5,5 büyüklüğüne kadar artçılar olabilir. Eşyalarını kurtarmaya çalışan vatandaşlar böyle depremlere yakalanabilir. Her şeyden önemlisi emniyet şeritlerinin bu binalardan uzaklara çekilmesi gerekiyor.

KAYSERİ VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Kayseri Valiliği'nden yapılan açıklama "07.03.2023 tarihinde merkez üssü ilimiz İncesu ilçesi Saraycık Mahallesi olan 4.7 şiddetindeki deprem sonrasında, bazı sosyal medya hesaplarının sadece takipçi kazanmak veya başka gayelerle yapmış oldukları asılsız paylaşımların, vatandaşlarımız arasında yanlış anlaşılmalara, korku ve paniğe neden olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle de vatandaşlarımızın, ülkemizin geçtiği bu zor günlerde yapacakları sosyal medya paylaşımlarında daha dikkatli davranmaları, valiliğimiz ile kamu kurum ve kuruluşlarımızın resmi sosyal medya hesapları dışındaki hesaplardan gelen paylaşımlara itibar etmemeleri önem arz etmektedir." denildi.