Gündem Kentte 20 günde 150 mikro deprem: Yeni bir fay olabilir

Kentte 20 günde 150 mikro deprem: Yeni bir fay olabilir

23.02.2024 - 13:19 | Son Güncellenme:

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4 Şubat'tan bu yana 150'ye yakın mikro deprem meydana geldi. Prof. Dr. Tolga Bekler, "Yeni bir fayın ortaya çıktığını söylemek söz konusu olabilir" dedi. Öte yandan CNN Türk'e konuşan Prof. Dr. Şürkü Ersoy ise Bursa'da keşfedilen Kayapa-Yenişehir fayının 7.3 şiddetinde bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Biga ilçesinde 4 Şubat'tan bu yana mikro ölçekli toplamda 150 deprem meydana geldi. Hareketlilik sonrasında ÇOMÜ DAUM Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, bölgedeki son durumla ilgili değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Bekler, bu hareketliliğin büyük bir depremin öncüsü olmadığını belirtip, yeni bir fayın ortaya çıkabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

'DETAYLI ÇALIŞMALAR YAPILMALI'

Bu tür deprem yoğunluklarının yaşanmasının normal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bekler, "Çok fazla bir deprem olduğunu söyleyemeyiz. Ancak yaklaşık 4 Şubat'tan bu yana 150'ye yakın mikro deprem diye tabir ettiğimiz küçük depremlerin bu bölgenin gerilme ortamına bağlı olarak oluştuğunu görüyoruz. Bu büyük bir depremin ya da farklı bir yer hareketliliğinin öncüsü ya da belirteci olduğunu söylememiz mümkün değil. Kaldı ki o bölgede bölgenin aktif faylarına yakın ya da bu depremleri üretecek bir fay görülmemekte. Zaman zaman bu gerilmelerin neticesinde bu küçük depremlerin oluşturduğu yeni bir fayın ortaya çıktığını söylemek söz konusu olabilir. Daha detaylı yer bilimleri çalışmasıyla ortaya çıkacak olan bir durum. Bunu Doğu Anadolu'da, Batı Anadolu'nun farklı bölgelerinde de görebiliyoruz. Biga zaten oldukça karmaşık bir bölge. Türkiye'deki tektonik yapılar içerisinde farklı tektonik rejimlerin geliştirdiği ciddi bir gerilme alanları oluşturan karmaşık bir bölge. Dolayısıyla bunu herhangi bir yere olumsuz anlamda çevirmenin doğru olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kentte 20 günde 150 mikro deprem: Yeni bir fay olabilir

 

'BUNU KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE DE GÖRDÜK'

Biga'daki deprem hareketliliğinin beklenen büyük Marmara Depremi'ne etkisinin olup, olmayacağı konusunu da değerlendiren Prof. Dr. Bekler, "Bundan sonra İstanbul ya da Marmara depremi değil; beklenen Anadolu depremi olarak ya da Anadolu depremleri olarak düşünmek istiyorum. Bunu Kahramanmaraş depreminde de gördük. Daha önce Van, İzmir depreminde gördük. Dolayısıyla bir depremin, bir başka depremle ilintisini ortaya çıkarabilecek fayların hareketliliğiyle doğrudan bir bağlantı söylememiz çok zor. Çünkü çok küçük bir hareketlilik. Farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. En önemli sebebi; burada oldukça boyu kısa, geometrisi oldukça dar bir alanda gelişen bir faylanmanın ortaya çıkardığı mikro depremler. Buradan İstanbul ya da Marmara'yla alakalı bir yükleme, bir gerilmenin olması söz konusu olduğunu zannetmiyorum" dedi.


Kentte 20 günde 150 mikro deprem: Yeni bir fay olabilir

MARMARA'DA YENİ FAY SÜRPRİZİ

Haberin Devamı

Öte yandan CNN Türk yayınında konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bursa'da yeni keşfedilen Kayapa -Yenişehir fayı hakkında açıklamalarda bulundu. Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Marmara Bölgesi'nin diri fay haritası. MTA tarafından hazırlanmakta, sürekli yenilenmektedir. Şimdiye kadar 485 tane 5 buçuktan büyük deprem oluşturulabilir fayımız var. Bunlarını üzerine sürekli ekleniyor. Şimdiye kadar Marmara Denizi için hep kuzey kolu üzerinde konuştuk. Burada bildiğimiz 2 nokta vardı.1912 Mürefte depremini olduğu, ve Kocaeli depreminin olduğu fay zonuydu. İki nokta arasında 7'den büyük bir deprem bekliyoruz. Bunu konuşurken hep Marmara'nın kuzeyi için konuştuk. Ama güneyin de ne kadar tehlikeli olduğunu son günlerdeki Gemlik Körfezi civarındaki depremler bize gösterdi. Çünkü 1953 Yenice-Gönen depremi, 1964 Manyas depremi var."

Kentte 20 günde 150 mikro deprem: Yeni bir fay olabilir

'7.3 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR'

"Yenişehir ve Kayapa arasında mesafe kuş uçusu 95 kilometre. Bu bölgelerde aktif faylar var ama yeni aktif faylar da bulundu. Gri, düz alanlar, alüvyon alanlar çok tehlikeli alanlar yapı stokları açısından. 3 üniversitenin yaptığı araştırmada Yenişehir ile Kayapa denen bölgede toplam 95 kilometreye yakın yeni bir fay fonu keşfedilmiş. Bu çok normal, Türkiye bir deprem bölgesi. Kapalı alanlarda yeni faylar bulunabiliyor. Bu onun ifşası şeklinde. Bu fayın tespit edildiği yerde Bursa var. Bursa ve çevresini etkileyebilir. İznik Gölü'nün çevresini, Gemlik'i ve Yalova'ya kadar olan kısımları etkileyebilecek bir deprem demektir. Çünkü uzunluğuna göre verilen büyüklük 7.3. 7'yi geçen her deprem ülkemizde bir yıkım yaratıyor."

Haberin Devamı

Kentte 20 günde 150 mikro deprem: Yeni bir fay olabilir