Gündem Erdoğan'dan dünyaya 'KKTC'yi bir an evvel tanıyın' çağrısı

Erdoğan'dan dünyaya 'KKTC'yi bir an evvel tanıyın' çağrısı

20.07.2023 - 18:43 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmi Töreni’nde konuştu. Dünyaya KKTC çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "BM kürsüsünden tüm dünyaya yaptığım tarihi çağrıyı tekrarlıyorum, gelin Ada’daki gerçeklere daha fazla sırtınızı dönmeyin ve KKTC'yi bir an evvel tanıyın." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı için resmi ziyarette bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Dr. Fazıl Küçük tören alanında konuştu. Erdoğan, Kıbrıs’ta Türk halkının zulme uğradığını ancak zalimlere boyun eğmediğini belirterek, “Her şey yapıldı, her türlü zulüm işlendi ama Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi. Kıbrıs Türkünün direniş azmini ve özgür yaşama iradesini kıramadılar” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, genç nesillerin tarih bilinci ve şuuruyla yetişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Burada bir hususa özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum, geleceğe emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişi çok iyi bilmek, genç nesillerimizi tarih bilinci ve şuuruyla yetiştirmek zorundayız. 1963-1974 dönemi Kıbrıs Türkleri için maalesef kan, gözyaşı ve katliam demekti. Ada’da tek bir Türk bırakmamaya yeminli Enosis sevdalıları barış ve huzuru dinamitledi. İnsanlık onurunu ve vicdanını ayaklar altına alarak Kıbrıs Türklerine zulmetti. Kardeşlerimiz evlerinden, yurtlarından, ailelerinden, hayatlarından zorla koparıldı. Burada bu güzel topraklarda korkunç katliamlara şahitlik ettik. Gözünü kin ve nefret bürümüş hastalıklı bir zihniyetin neler yapabileceğini hem de çok acı bir şekilde bu topraklarda gördük. Her şey yapıldı, her türlü zulüm işlendi ama Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi. Kıbrıs Türkünün direniş azmini ve özgür yaşama iradesini kıramadılar. Türkiye’nin tüm riskleri göze alarak Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını hesap edemediler. Türk ordusu 49 yıl önce mücahit kardeşleriyle omuz omuza çarpışarak yazdığı destanla Kıbrıs Adası’na barış, istikrar, demokrasi ve huzur getirdi. Yok etmek istedikleri Kıbrıs Türkleri bugün KKTC çatısı altında kendi bayraklarının gölgesinde güvenle yaşıyor. Türkiye’nin de sarsılmaz desteğiyle Kıbrıs Türk halkı geleceğine daha bir umutla bakıyor” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğandan dünyaya KKTCyi bir an evvel tanıyın çağrısı

“ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE YAD EDİYORUM”

Erdoğan, konuşmasının başında vatan için canının feda eden rahmet dileyerek, “Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49’uncu yıl dönümünde aranızda bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bugün bizi bir kez daha hasretle, muhabbetle bağrına basan Kıbrıs Türk halkına, Ada’da yaşayan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Türkiye’deki 85 milyon kardeşinizin tamamının selam ve sevgilerini sizlere ulaştırmak istiyorum. Sözlerimin hemen başında bir kez daha istiklal ve istikbalimiz uğrunda can veren aziz şehitlerimizi burada rahmetle yad ediyorum. Rabbim hepsinin mekanını cennet, makamını âli, ruhlarını şad eylesin. Rabbim bizlere de şehitlerimizin uğruna hayatlarını feda ettikleri kutlu emanetlere sahip çıkmayı nasip eylesin diyorum. Kahraman gazilerimize Allah’tan sağlıklı ve bereketli ömür niyaz ediyor, her birine tek tek şükranlarımı sunuyorum. Yine bu vesileyle 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın önünü açarak, Kıbrıs halkını bir soykırımdan kurtaran dönemin başbakanı Sayın Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı Sayın Erbakan'ı, ömrünü Türk dünyasının birliğine adamış Sayın Türkeş'i burada bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum. Aynı şekilde şehitlerin hatırasına sahip çıkan, onların yere düşürmediği sancağı sahiplenen Kıbrıslı kardeşlerimi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“İŞLENEN KATLİAMLARI NE UNUTACAĞIZ NE DE UNUTTURACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eosis ve Eoka’nın katliamlarının unutulmayacağını, asla muvaffak olamayacaklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

Haberin Devamı

“Kardeşlerim, garanti anlaşmasından doğan hak ve yükümlülüklerimiz çerçevesinde kahraman Mehmetçiğimiz Ada’ya ayak bastığı 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs Türkünün asla yalnız olmadığını ve Türk milletinin hiçbir zaman boyunduruk altına alınamayacağını dünyaya bir kez daha göstermiştir. 20 Temmuz Kıbrıs Türk halkının barış ve huzur özlemi doğrultusunda egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür. Ada’nın Güney’inde ise kendisini Kıbrıs’ın tek hakimi ve sahibi olarak gören gerçeklerden kopuk zihniyet hala varlığını sürdürüyor. Rumların yeni lideri Enosis, Eoka bayrakları altında poz veriyor. Eoka terör örgütünün silahsız, çocuk, yaşlı, kadın demeden katlederek toplu mezarlara gömdüğü masumların kimlik tespitine dahi karşı çıkıyorlar. Gerçekleri yani yaptıkları mezalimi ve katliamı bu şekilde tüm dünyadan gizlemeye çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar buna muvaffak olamayacaklar. Bu topraklarda işlenen katliamları ne unutacağız ne de unutturacağız. Dünyanın da unutmasına asla izin vermeyeceğiz. Tarih apaçık göstermiştir ki Rumların Kıbrıs Türküne tahammülü yoktur. Kıbrıs Türk tarafının yarım asrı aşkın bir süre çözüm için her türlü çabayı ortaya koyduğu müzakerelerden sonuç alınamamış olmasının nedeni de budur. Türkiye ve Kıbrıs Türkleri hiçbir zaman müzakereden, uzlaşıdan kaçmamıştır. Zulmü bildiğimiz halde intikam peşinde koşmadık, kin gütmedik. Ada’nın iki unsurunun bir arada barış içinde yaşamasının yollarını samimi şekilde aradık. Bütün çabamız Ada’ya 1974’te getirdiğimiz barışın kalıcı olmasını temin etmektir. Biz adil ve yaşayabilir bir çözüm arzu ediyoruz. Ada’daki gerçekler apaçık ortadayken, Federal bir çözümün mümkün olmadığını artık herkesin anlaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın 2021 yılında Cenevre’de ortada koyduğu vizyona vakit kaybetmeksizin karşılık verilmelidir. Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmedikçe yeni bir müzakere sürecine girilmesi söz konusu değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti adını gasp eden Rum tarafının yaptığı tek iş, kendi kabahatini gizleyerek, başta Avrupa Birliği olmak üzere üçüncü taraflara bizleri şikayet etmektir. Kıbrıs Türkünün eşit ve egemen ayrı bir halk olduğunu kabullenmedikleri gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anavatan Türkiye ile gönül ve dava birliği içinde olmasından da rahatsız oluyorlar. 20 Temmuz 1974’te bu bağların ne kadar güçlü olduğunu gördüler.”

Haberin Devamı

“KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’Nİ BİR AN EVVEL TANIYIN”

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmasında yaptığı çağrıyı tekrar ederek, “Anavatan Türkiye, Kıbrıs Türkünün varlığının, güvenliğinin, esenliğinin ve refahının daima güvencesi olacaktır. Şartlar ne olursa olsun, Kıbrıs Türklerinin eşit egemenliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine yönelik gayretlerimizden geri durmayacağız. Çalışmalarımız, maruz bırakıldığınız hukuk dışı, gayri insani izolasyonun ve ambargonun kaldırılması hedefiyle kararlılıkla sürecektir. Türk Devletleri Teşkilatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçen sene Kasım ayında Semerkant’ta anayasal ismiyle kucak açtı. Bunu Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi Gözlemci Üyeliği izledi. Bu adımların inşallah yenileri de gelecek. Adanın kadim ve asli unsuru Kıbrıs Türklerinin ilanihaye dünyadan koparılması, yok sayılması mümkün değildir. İşte bu nedenle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kürsüsünden tüm dünyaya yaptığım tarihi çağrıyı tekrarlıyorum; Gelin, adadaki gerçeklere daha fazla sırtınızı dönmeyin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bir an evvel tanıyın. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendi ayakları üzerinde durması, güçlü bir devlet haline gelmesi için bu zamana kadar verdiğimiz desteği her alanda artırarak devam ettireceğiz” dedi.

“YENİ TERMİNAL, KKTC’Yİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan yeni terminal ve pistin, KKTC’yi Doğu Akdeniz’de bir cazibe merkezi haline getireceğini belirterek, “Bugün açılışını yaptığımız Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binası ve pisti Kıbrıs Türk kardeşlerimizde iş birliğimizin yeni bir nişanesi olmuştur. Açılışımızı bugün gerçekleştirerek bayram sevincimizi ve gururumuzu artırdık. Bu güzide eserin hayata geçirilmesinde emeği bulunan herkesi bir kez daha şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Yeni terminal Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de bir cazibe merkezi haline gelmesine katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Erdoğandan dünyaya KKTCyi bir an evvel tanıyın çağrısı

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sözlerimi tamamlarken bir kez daha Barış Harekatı’nda şehit olan Mehmetçik ve mücahitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum. Kıbrıs Türklerinin egemenlik ve özgürlük mücadelesinin müstesna isimleri merhum Doktor Fazıl Küçük ve merhum kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet diliyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’mız Kıbrıs Türk halkına ve tüm milletimize kutlu olsun derken, özellikle de 11 vilayetimizdeki deprem felaketinde ebediyete uğurladığımız Kuzey Kıbrıs’tan meleklerimize aynı şekilde Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun.”

 

Erdoğandan dünyaya KKTCyi bir an evvel tanıyın çağrısı

Türkiye ile KKTC arasında iki anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyareti sırasında iki anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa temasları sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın, Lefkoşa'daki baş başa görüşmesi sonrasında iki lider, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Hizmeti Sunulması Hakkında Anlaşma ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Düzensiz Göçle Mücadele Merkezi Tesisi Sürecinde Türkiye Cumhuriyeti’nce Verilecek Desteğe İlişkin Mutabakat Zaptı'nı imzaladı.

Lefkoşa Atatürk Anıtı'na ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’na geldi. Anıta çelenk bırakan Erdoğan Anıt Özel Defteri'ni imzalayarak şu ifadeleri kullandı:

“Aziz Atatürk, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Türk halkı ile güç ve gönül birliği içerisinde gerçekleştirdiği 20 Temmuz Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümüne ulaşmanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle Anavatan, garantör Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne olan sarsılmaz desteğinin altını tekraren çiziyoruz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hakkını, hukukunu ve egemenliğini her platformda savunmaya devam edeceğiz. Ruhun şad olsun"

Erdoğandan dünyaya KKTCyi bir an evvel tanıyın çağrısı

Açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’nin yeni havalimanı Yeni Ercan Havalimanı’nın açılış töreninde "Ercan Havalimanı, 2 bin 755 metre uzunluğundaki mevcut piste kıyasla 3 bin 100 metre uzunluğunda yeni pisti sayesinde her model yolcu uçağının kullanımına uygun hale getirilmiştir. Yeni terminal eskisine kıyasla 6 kat büyütülmüştür" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin ardından 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ile Yeni Ercan Havalimanı’nın açılış töreni için geldiği KKTC’de temaslarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Ercan Havalimanında düzenlenen resmi törenin ardından Yeni Ercan Havalimanı’nın açılış törenine katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile adanın en büyük havalimanı olan Ercan Havalimanı’nın açılışını yapan Erdoğan, “Ercan Havalimanımızın yeni terminalinin ve pistinin açılışını sizlerle birlikte yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kıbrıs Türkü’nün adadaki varlığının iyi olduğunu dosta düşmana haykırdığımız Barış Harekatı'nın 49’uncu yıl dönümünü bu vesileyle yürekten tebrik ediyorum. 3 Şubat 1975 tarihinde sivil hava trafiğine açılan Ercan Havalimanı 20 bin metrekarelik terminal binasına 34 bin metrekarelik otopark alanına ve 2 bin 755 metre uzunluğunda ana piste sahipti” dedi.

“Kıbrıs Adası'nın en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı”

Erdoğan, “Havalimanımız 2016 yılında inşasına başlanan yeni imkan ve kabiliyetlerle donatılan terminal binası ve çift pistiyle geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapma kapasitesine kavuşmuştur. Toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Ercan Havalimanı, 2 bin 755 metre uzunluğundaki mevcut piste kıyasla 3 bin 100 metre uzunluğunda yeni pisti sayesinde her model yolcu uçağının kullanımına uygun hale getirilmiştir. Yeni terminal eskisine kıyasla 6 kat büyütülmüştür. Bu şekilde 10 milyon yolcuya hizmet verebilecek duruma gelmiştir. Kıymetli kardeşlerim, daha modern ve kapasiteli terminal binası turizme doğrudan katkısının yanı sıra daha fazla yatırım, daha fazla gelir, daha fazla istihdam demektir. Bugün itibariyle Ercan Havalimanı, Kıbrıs Adası'nın en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı konumundadır. Bu eser Doğu Akdeniz'de bir istikrar havzası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bölgede bir marka haline getirilmesine katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

“Eşit iki devletin yan yana birlikte yaşama idealini destekleyin”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu önemli eserin hizmete sunulmasını teminen etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum. Uluslararası toplumun haksız ve hukuk dışı uygulamaları nedeniyle Ercan Havalimanı ile yalnızca Türkiye'ye doğrudan uçuşlar gerçekleştiriliyor. Kıbrıs Türkleri, Ercan tavsiyeli hava sahası içinde uluslararası sivil havacılık örgütü standartlarında hava trafik hizmeti sağlıyor. Havalimanında gelişmiş teknoloji ve Türk misafirperverliğiyle yerli ve yabancı yolculara hizmet sunulmaktadır. Bugün açılışını yaptığımız yeni terminalin ve pistin uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değildir. Bu vesileyle uluslararası toplumu Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin uğradığı izolasyonu haklı görecek veya haklı gösterecek hiçbir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı bulunmadığını teslim eden dönemin Genel Sekreteri Kofi Ana'nın da çağrısına kulak vererek, hukuki temelden yoksun tamamen siyasi bu kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum. Kıbrıs Adası'nda tahakkümü, gerginliği ve çatışma kültürünü değil eşit iki devletin yan yana birlikte yaşama idealini destekleyin çağrımı yineliyorum. Sözlerime son verirken 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nızı bir kez daha tebrik ediyorum. Havalimanımıza adını veren şehitliğin başımız Fehmi Ercan başta olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, kahramanlarımızı rahmetle yad ediyorum. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Yazarlar