Gündem Kıbrıs’ın en büyük havalimanı açıldı

Kıbrıs’ın en büyük havalimanı açıldı

21.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Körfez turunu tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz kutlamaları ve yeni Ercan Havalimanı’nın açılışı için KKTC’ye geçti. Erdoğan, Ercan’ın ‘KKTC’nin bölgede bir marka olmasına katkı yapacağını’ vurguladı

Kıbrıs’ın en büyük havalimanı açıldı

LEFKOŞA DHA/İHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretini tamamlamasının ardından 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ile Yeni Ercan Havalimanı’nın açılış töreni için KKTC’ye geçti. Cumhurbaşkanlığı’na ait özel uçak “TC-TRK” ile TSİ 13.20 sıralarında havalimanına inen Erdoğan’ı, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar resmî törenle karşıladı. Yeni havalimanına inen ilk lider olan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile adanın en büyük havalimanı olan Ercan Havalimanı’nın açılışını yaptı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

Haberin Devamı

PİST SAYISI İKİYE ÇIKTI: Ercan Havalimanımızın yeni terminalinin ve pistinin açılışını sizlerle birlikte yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kıbrıs Türkü’nün adadaki varlığının iyi olduğunu dosta düşmana haykırdığımız Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümünü bu vesileyle yürekten tebrik ediyorum. Ercan Havalimanı 20 bin metrekarelik terminal binasına 34 bin metrekarelik otopark alanına ve 2 bin 755 metre uzunluğunda ana piste sahipti. 2016’da inşasına başlanan terminal binası ve çift pistiyle geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapma kapasitesine kavuşmuştur. Toplam 7 milyon 800 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Ercan Havalimanı, 2 bin 755 metre uzunluğundaki piste ek olarak 3 bin 100 metre uzunluğunda yeni pisti sayesinde her model yolcu uçağının kullanımına uygun hale getirilmiştir.

Haberin Devamı

KIBRIS’IN EN BÜYÜĞÜ: Yeni terminal binası eskisine kıyasla 6 kat büyütülmüştür. Bu şekilde 10 milyon yolcuya hizmet verebilecek duruma gelmiştir. Daha modern ve kapasiteli terminal binası turizme doğrudan katkısının yanı sıra daha fazla yatırım, daha fazla gelir, daha fazla istihdam demektir. Bugün itibariyle Ercan Havalimanı, Kıbrıs Adası’nın en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı konumundadır. Bu eser Doğu Akdeniz’de bir istikrar havzası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bölgede bir marka haline getirilmesine katkıda bulunacaktır.

ULUSLARARASI UÇUŞLAR: Uluslararası toplumun haksız ve hukuk dışı uygulamaları nedeniyle Ercan Havalimanı ile yalnızca Türkiye’ye doğrudan uçuşlar gerçekleştiriliyor... Bugün açılışını yaptığımız yeni terminalin ve pistin uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değildir.

Cumhur İttifakı liderleri tam kadro 

Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ın en büyük havalimanı açıldı

30 uçaklık park alanı var

450 milyon euroya mal olan yeni Ercan Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 10 milyona çıkacak. 9 adet körük, 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanına sahip olan yeni havalimanı 128 bin metrekarelik terminal alanına ve toplam 85 bin metrekarelik açık ve kapalı otoparkına sahip. Havalimanında ikisi körüklü 8 adet yolcu biniş köprüsü bulunuyor.

Kıbrıs’ın en büyük havalimanı açıldı

Adını Şehit Binbaşı Fehmi Ercan’dan alıyor

Ercan Havalimanı adını Kıbrıs Barış Harekatı’nın ilk şehitlerinden olan Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’dan alıyor. 1935 Balıkesir doğumlu olan Ercan 30 Ağustos 1959’da Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. Binbaşı rütbesinde iken katıldığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda  İleri Hava Kontrolörü (FAC) görevini üstlendi. Görevi, cephenin en ön saflarından Türk uçaklarını düşman hedeflerine yönlendirmekti. Henüz harekâtın birinci gününde, 20 Temmuz 1974 gecesi, Rumların roket saldırısında 39 yaşında şehit düştü. Şehit Binbaşı Fehmi Ercan’ın mezarı, Girne’deki Karaoğlanoğlu Şehitliği’nde bulunuyor. 3 Şubat 1975’te sivil hava trafiğine açılan havaalanına Şehit Binbaşı Ercan’ın soyadı verildi.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ın en büyük havalimanı açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyaya çağrıda bulundu: Gelin KKTC’yi bir an evvel tanıyın

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 49’uncu yıldönümü başkent Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle kutlandı. Erdoğan, Dr. Fazıl Küçük tören alanında düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerinde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

TÜRK MİLLETİ BOYUN EĞMEDİ: 1963-1974 dönemi Kıbrıs Türkleri için maalesef kan, gözyaşı ve katliam demekti. Gözünü kin ve nefret bürümüş hastalıklı bir zihniyetin neler yapabileceğini hem de çok acı bir şekilde bu topraklarda gördük. Her şey yapıldı, her türlü zulüm işlendi ama Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi. Kıbrıs Türkünün direniş azmini ve özgür yaşama iradesini kıramadılar. Türk ordusu 49 yıl önce mücahit kardeşleriyle omuz omuza çarpışarak yazdığı destanla Kıbrıs Adası’na barış, istikrar, demokrasi ve huzur getirdi.

Haberin Devamı

FEDERAL ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL: Türkiye ve Kıbrıs Türkleri hiçbir zaman müzakereden, uzlaşıdan kaçmamıştır. Zulmü bildiğimiz halde intikam peşinde koşmadık, kin gütmedik. Adanın iki unsurunun bir arada barış içinde yaşamasının yollarını samimi şekilde aradık. Bütün çabamız Ada’ya 1974’te getirdiğimiz barışın kalıcı olmasını temin etmektir. Biz adil ve yaşayabilir bir çözüm arzu ediyoruz. Adadaki gerçekler apaçık ortadayken, Federal bir çözümün mümkün olmadığını artık herkesin anlaması gerekiyor. Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmedikçe yeni bir müzakere sürecine girilmesi söz konusu değildir.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK: Şartlar ne olursa olsun, Kıbrıs Türklerinin eşit egemenliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine yönelik gayretlerimizden geri durmayacağız. Kıbrıs Türklerinin ilanihaye dünyadan koparılması, yok sayılması mümkün değildir. İşte bu nedenle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kürsüsünden tüm dünyaya yaptığım tarihi çağrıyı tekrarlıyorum; ‘Gelin, adadaki gerçeklere daha fazla sırtınızı dönmeyin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bir an evvel tanıyın. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güçlü bir devlet haline gelmesi için bu zamana kadar verdiğimiz desteği her alanda artırarak devam ettireceğiz.​