Gündem Kiliseye kar maskeli saldırı! Yabancı uyruklu iki terörist yakalandı

Kiliseye kar maskeli saldırı! Yabancı uyruklu iki terörist yakalandı

29.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde, pazar ayini sırasında kar maskeli 2 kişi silahlı saldırı düzenledi. Kurşunların hedefi olan Cihan Tuncer (52) hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Yerlikaya, biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı olan iki saldırganın yakalandığını açıklayarak, “Zanlıların DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz” dedi.

Kiliseye kar maskeli saldırı Yabancı uyruklu iki terörist yakalandı

Çiğdem Yılmaz / Gülden Çoktan - İSTANBUL - İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne pazar ayini sırasında kar maskeli 2 kişi, silahlı saldırı düzenledi. 11.40’ta gerçekleşen saldırıda, 52 yaşındaki Cihan Tuncer isimli kişi hayatını kaybetti. İki saldırgan olay yerinden kaçtı. İstanbul Valisi Davut Gül, silahlı saldırının bir kişiye yapıldığını ve olay sırasında başka yaralanan olmadığını açıkladı. Çevrede olağanüstü güvenlik önlemi alındı.

Haberin Devamı

Görgü tanıklarının ifadeleri ve çevredeki güvenlik kameralarından yapılan tespitlerle eşkalleri belirlenen 2 saldırganın yakalanması için bölgede dar alan uygulaması ve kapama noktaları oluşturuldu. İlçeye giriş çıkışlar sıkı denetim altına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını, olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve 2 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini duyurdu.

‘Hristiyan değildi’

Saldırıda hayatını kaybeden Tuncer Cihan’ın dayısı olduğunu söyleyen Kazım Aydemir, yeğeninin engelli olduğunu, 2 aydır kiliseye gelip gittiğini söyledi. Yeğeninin Hristiyan olmadığını söyleyen Aydemir “Kişisel bir saldırı değil kiliseye yönelik bir saldırı. Husumetlisi de yok. Temiz ve iyi bir insandı. Emekliydi. Eyüp, Yeşilpınar’da oturuyor, evli değildi. Ayinlere her pazar değil ama arada gelirdi. Tesadüfen kurşunlar yeğenime denk gelmiş. Onu hedef alacak bir durum yoktu” dedi. Cihan’ın yeğeni Çağın Cihan da “Kendisi amcam olur. Sadece oraya ziyaret için gelmiş ve tesadüfen kurşunlar ona isabet etmiş. Kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son 2 aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu” diye konuştu. Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak’ın da saldırı sırasında çocuklarıyla birlikte kilisede olduğu öğrenildi. 

Haberin Devamı

30 adrese baskın

Kiliseyi ziyaret eden ve ardından saldırganların yakalanması için başlatılan operasyonu yöneten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gece yarısı kameraların karşısına geçerek, 2 zanlının yakalandığını duyurdu. Yerlikaya, şunları söyledi:

“Menfur saldırı sonrası İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz kapsamlı çalışma başlattı. 30 ayrı yere baskın düzenledi, 47 şüpheli gözaltına alındı. Olayı gerçekleştiren 2 zanlı yakalandı. İkisi de yabancı uyruklu. Biri Tacikistanlı diğeri Rusya uyruklu. Zanlıların DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz. Olayın üzerinden 12 saat bile geçmeden zanlıları yakalayan İstanbul Emniyetimize teşekkür ediyorum. İstanbulumuz farklı dinlere mezheplere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara, teröristlere, uluslararası suç odaklarına asla ama asla göz açtırmayacağız.” 

Haberin Devamı

Terör örgütü DEAŞ da saldırıyı üstlendi. Öte yandan kiliseyi ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da saldırıyı kınadı.

Motosikletle Sarıyer’e geldiği değerlendirilen saldırganların ara sokağa park ettikleri motosiklete binerek olay yerinden kaçtığı, daha sonra orman yolu üzerine park ettikleri araca binerek bölgeden uzaklaştığı öğrenildi.

Saldırı anı kamerada

Saldırı anına ilişkin kilise içindeki kameraya yansıyan görüntülere göre, ayin sürürken 1 kişinin içeri giriyor. Cemaat kapıya doğru bakarken ölen Murat C.T olduğu tahmin edilen kişi, girişin sağında sıralara yaklaşırken kapıda saldırganlardan biri içeri giriyor. Bu sırada 2. saldırgan havaya ateş ediyor. Saldırganlardan biri doğrudan Cihan’a yöneliyor, başına vurup, ateş ediyor. Saldırganlar yeniden ateş ediyor. Cemaat üyeleri sıraların altına saklanıyor. 2 saldırgan yaya olarak kiliseden kaçıyor.

Kiliseye kar maskeli saldırı Yabancı uyruklu iki terörist yakalandı

Tajani: Takipteyiz

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter hesabından yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İstanbul Santa Maria kilisesine yapılan alçakça saldırıyı kınıyor, başsağlığı diliyorum. Bakanlığımız, Ankara’daki Büyükelçiliğimiz ve İstanbul’daki Başkonsolosluğumuzla irtibat halinde durumu takip etmektedir. Türk makamlarının failleri yakalayacağından eminim.”

Haberin Devamı

Santa Maria Kilisesi’nin avukatı Afşin Hatipoğlu saldırı hakkında “Vahşice bir cinayet gerçekleşmiştir. Bu cinayetin her boyutu, devlet yetkilileri eliyle araştırılmaktadır. Süreç çok hassastır. Maskeli iki kişi, ayini kasten ve bilerek basmıştır. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirmiştir” değerlendirmesi yaptı.

Kiliseye kar maskeli saldırı Yabancı uyruklu iki terörist yakalandı

Erdoğan’dan başsağlığı telefonu

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi’ndeki saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti. Fahrettin Altun açıklamasında, “Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Sayın Cumhurbaşkanı’mız, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmelerine ilişkin videoyu da paylaştı. Buna göre Erdoğan, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai’ye başsağlığı dileklerini ileterek, “Her yerde maalesef bu tür caniler çıkıyor ve bu tür caniler de tabii gerçekten günahsız insanlara da bu tür bedeller adeta ödetiyor. Şu anda emniyet teşkilatımız bütün imkânlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır. Valimiz de oraya geliyor, takipteler. Biz bunu er geç, yani belki de şöyle 24 saat içerisinde faili bulacağız. Şu anda işte valimiz de geliyor. Bir an önce faili yakalayıp meydana çıkarmak ve böylece hiç olmazsa bütün cemaati de rahatlatmakta fayda var.”

Devletin zirvesi ve siyasilerden tepki

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Milletimizin birlik ve beraberliğine, vatandaşlarımızın huzuruna kast edenlere bugüne kadar imkân vermedik bundan sonra da asla vermeyeceğiz. CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Silahlı saldırıyı kınıyor, saldırının sebeplerinin tüm yönleriyle bir an önce açığa çıkmasını temenni ediyorum. İYİ Parti Lideri Meral Akşener: Saldırıyı şiddetle kınıyorum.Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Hangi dinin mabedi olursa olsun, sadece camiler değil kiliseler diğer sinagogler her zaman dokunulmazdır.

‘Türkiye’ye güveniyoruz’

Papa Francesco’nun Vatikan’da düzenlenen pazar duası sonrası Sarıyer’deki saldırıya değindiğini bildirildi. Papa, “Ayin sırasında bir kişinin ölümü ve bazılarının da yaralanmasıyla sonuçlanan bir silahlı saldırıya uğrayan İstanbul’daki Santa Maria Draperis Kilisesi cemaatinin yanındayım” dedi. CNN Türk’e açıklamalarda bulunan Papalık Vekili Massimiliano Palinuro ise “Sayın Cumhurbaşkanı bizi aradığı için bize cesaret verdi. Yanımızda durdular. Cemaat olarak Türkiye’nin hukuk düzenine güveniyoruz. Eminiz ki gerçek ortaya çıkacak” dedi.