Gündem Kırmızı pancar turşusu tarifi

Kırmızı pancar turşusu tarifi

27.04.2018 - 15:10 | Son Güncellenme:

Kırmızı pancarın faydaları saymakla bitmez. İçeriğindeki vitamin ve mineraller ile bağışıklığı güçlendirir. Kırmızı pancar turşusu da Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. Çoğu zaman kış aylarında tüketilen kırmızı pancar turşusu gripten kalp rahatsızlıklarına kadar faydalıdır. İşte sizler için hazırladığımız sofralarınızın vazgeçilmezi olacak pancar turşusu tarifi.

Kırmızı pancar turşusu tarifi

Malzemeler

Haberin Devamı
  • 3 adet kırmızı pancar
  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 6-7 diş sarımsak
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu

Hazırlanışı

Bol suda yıkadığınız kırmızı pancarları soyup küp şeklinde doğrayın. Pancarları doğrama şekliniz zevkinize göre değişebilir, isterseniz halka şeklinde de doğrayabilirsiniz. Ardından kabuklarını ince ince soyup istediğiniz şekilde doğradığınız pancarlarınızı derin bir tencereye alın. Tencereyi pancarların üzerini hafif geçecek kadar içme suyu ekleyin. Derin bir tencereye aldığınız pancarlarınızı orta ateşte 15 dakika kadar suyu kaynamaya başlayana kadar pişirin. Pancarlar sertliğini kaybedip yumuşamaya başladığında süzgeç yardımı ile kaynamış suyu başka bir yere alın. Kaynattığımız suyu daha sonra turşunun suyunu eklerken kullanacağız. Bu nedenle bu adımı atlamayı unutmayın. Ardından bir kenara ayırdığımız suya üzüm sirkesi ve kaya tuzunu ekleyin ve karıştırın. Pancarları ise soğuması için başka bir yerde bir süre bekletin. Turşunuzu kuracağınız kavanozunuzun içine birkaç tane karanfil ve 6-7 diş kadar sarımsak katın. Ardından soğumuş olan pancarları kavanoza yerleştirin. Pancarla doldurduğunuz kavanozunuzun içine arzunuza göre bir adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Defne yaprağı turşuya hoş bir koku ve tat verecektir. Ardından kavanozun içine daha önce başka bir yere ayırdığımız haşlama suyunu kavanozun ağzına gelene kadar doldurun. Bundan sonra kavanozunuzun ağzını sıkıca kapatın ve kavanozun hava almasını engellemek için ters çevirin. Bir hafta kadar sonra pancar turşunuzun malzemeleri iyice olgunlaştıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Püf noktaları

Pancar turşusu hazırlarken dikkat etmeniz gereken en büyük adım pancarlarınızın iyice yıkanmış ve kabuklarının soyulmuş olmasıdır. Pancarın kabuklarını soymadığınız takdirde pancar turşunuzda toprak kokusu kalabilir. Bunu önlemek için pancar kabuklarını iyice soyup kullanmadan önce iyice yıkamanız gerekmektedir.

Pancar turşusu kurarken kullanacağınız kavanoz cam olmalıdır. Plastik ya da benzeri maddelerden yapılmış turşular sağlıklı olmayacaktır.

Kırmızı pancarları haşlarken çok yumuşamamasın özen göstermelisiniz. Kavanozun içerisinde yaklaşık 1 hafta kadar daha bekleyeceği için pancarlarınızın çok yumuşak olmasına neden olur. Haşlama işlemi esnasında pancarların ne çok yumuşak ne de çok sert olmasına dikkat etmelisiniz.