Gündem Kız çocuklarında ergenlik yaşı

Kız çocuklarında ergenlik yaşı

27.04.2018 - 15:18 | Son Güncellenme:

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçişteki köprüdür. Her iki tarafın ortak buluşma noktasıdır. Birey, hem çocukluktan hem yetişkinlikten parçalar taşır. Kişinin birey olma yolundaki en zorlu mücadelesi ergenlik döneminde verilir. Karakteristik özellikler, fiziksel özellikler hızlı bir biçimde şekillenmeye başlar. Bu ağır geçiş döneminde kişi ne kadar sağlıklı olursa hayata daha sağlıklı bir birey olarak devam eder. Kız ve erkek çocuklar birbirinden farklı fizyolojik özelliklere sahiptir ve ergenlik süreçleri de bu farklılıktan nasiplenir.

Kız çocuklarında ergenlik yaşı

Kızlarda ergenlik yaşı ortalama 10 yaştır

Haberin Devamı

En erken 8 yaşında en geç de 13 yaşında kızlarda ergenlik dönemi başlar. Bu yaş aralığında ergenliğe giren kız çocuklar normal bir gelişim sergilemektedirler. Daha erken ya da geç olması durumunda bazı işlerin yolunda gitmediği anlaşılır. Bu konu hafife alınmamalı ve bir uzmana mutlaka danışılmalıdır.

Kızlarda ergenlik başlangıcı belirtileri

Kızlarda ergenlik döneminde regl görme olayından önce memelerde büyüme, göğüslerde hassasiyetin başlaması görülür. Bu olayları takiben genital bölgede ve koltukaltında tüylenme başlar. Ter bezleri aktifliğinde artış gözlenir. Vücudun farklı bölgelerinde tüylenmeler artar, ses tonu daha tize doğru kayar. Daha sonra da menstrual döngüler dediğimiz regl görme olayı başlar. Fiziksel değişimleri ruhsal değişimlerdeki dalgalanmalar da takip eder.

Haberin Devamı

8 yaşından önce kızlar ergenlik belirtileri vermeye başladı

Bu sayılan olaylar son zamanlarda aynı sıra hâlinde daha erken dönemde görülmeye başlandı. Bunun altında birden fazla sebep yatıyor olabilir. Bunlar; genetik yapı, çevresel faktörler, kimyasallara maruz kalma, fazla UV ışını etkisi, kronik stres, kronik olmayan stres, beslenme, tarım ilaçlarındaki artış, GDO’lu ürünler olabilir.

Erken ergenlik ciddi bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi de son derece normal bir durum da olabilir. Bunu anlayabilmek için çocuklar için de ilk kontroller çok önemli olup, illa ki regl kanaması görülmesi beklenmemelidir.