Gündem Kız kardeş dayanışması

Kız kardeş dayanışması

18.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gıda sektöründe faaliyet gösteren girişimci kadınları desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Kız Kardeşim Hibe Programı”nı kazanan kadınlar güçlenerek büyüyor.

Kız kardeş dayanışması

MELTEM GÜNAY İstanbul - O kadınlardan üçü çalışmalarını, başarılarını ve hedeflerini Milliyet’e anlattı. Şanlıurfa’da yaşayan Emine Çap, “Kadınlar çalışamaz” diyenlere inat pes etmemiş. Halı atölyesinde başladığı çalışma hayatına şimdi Yaşam Sokağı ismini verdiği yöresel ev yemekleri yapan dükkanında devam ediyor. Çap hikayesini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Babam vefat ettikten sonra sürekli birilerine yardım ederdik. Birine ekmek yapardık, birine salça. Bir gün ‘Başkalarına hizmetçilik yapacağıma girip bir yerde çalışacağım’ dedim. Halı kursuna başladım. Ama etraftakiler ‘Kız başına çalışıyor, siz kızlarınıza bakamıyor musunuz?’ diyordu. Ağabeyim önce çok karşı çıktı, sonra onu da ikna ettim. Evlendikten sonra 7 yıl ara verdim. Eşim engelli ve iki çocuğum oldu. ‘Bir proje var kadınlar ve engelliler için çalışır mısınız’ dediler. ‘Hemen’ dedim. Allah devletimizden razı olsun bize bu dükkanı temin ettiler. Bir liramız yoktu, bize destek oldular. O destekle dükkanımızı açtık. Hibe desteği için başvurduk, o da bize çıktı. Şimdi dükkanımı biraz daha büyüteceğim.”

Haberin Devamı

Kooperatif kurdular

İzmir’deki Turna Kadın Kooperatifi de hibe desteği almaya hak kazanan işletmelerden. İzmir’de 2019 sonunda 10 Türk, 10 Suriyeli kadının güçlerini birleştirerek kurdukları kooperatifin hikayesini Aslı Kaya şöyle anlattı:

“İlk olarak midye dolma yapma konusunda eğitim aldık. Satışlarımız çok iyi gitti sonra pandemi geldi. Midye dolma dükkanları kapanınca başka çareler aradık ve bulduk da. Türkiye’nin dört bir yanından coğrafi işaretli ürünleri bulduk, diğer kadın kooperatifleriyle irtibata geçtik. Doğu illerinden, Karadeniz’den kadın kooperatiflerinde üretilen coğrafi işaretli yöresel ürünleri alıp paketleyip satmaya başladık. Bir yandan da o ürünlerden yemekler yaptık. Mesela Antep’ten kuru patlıcan, Maraş’tan cips tarhana, Hatay’dan salça, Urfa’dan isot, Tokat’tan yaprak, Mardin’den pirinç getiriyoruz. Bunları hem ürün olarak satıyoruz hem de o ürünleri birleştirip sarma yapıp öyle de satıyoruz. Hibe programına da Turna Kadın Kooperatifi markasıyla dondurma üretmek ve satmak için başvurduk.”

Tunceli’de Zembul Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi de sekiz kadının bir araya gelmesiyle kurulmuş. Yıldız Gündüz çalışmaları şöyle anlattı:

“Kendi kültürümüzdeki yemekleri aslına uygun olarak hazırlayıp sunuyoruz. ‘Kültürün en önemli aktarımını yapacak olanlar kadınlardır’ dedik, büyüklerimizden gördüğümüzden oluşan genetik bir hafızamız var. Çok ilgi çekti.”

Haberin Devamı

Kız kardeş dayanışması

Girişimci kadınlara destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca Cola Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirilen “Kız Kardeşim” projesi ile kadınların gerekli bilgi ve becerilerle donanarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları hedefleniyor. 81 ilden 360’a yakın başvuru sonucunda seçilen 29 girişimci kadına 25 bin TL, bir girişimci kadına ise 40 bin TL jüri özel ödülü desteği verildi. 2019’da 11 girişimci kadına hibe verilmişti.