Gündem ‘KKTC tanınmadan masaya dönülmez’

‘KKTC tanınmadan masaya dönülmez’

13.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeniden seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini geleneklere uyarak KKTC’ye yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türkü’nün asla azınlık olmadığını ve olmayacağını vurgulayarak, “Müzakere masasına dönmenin yolu KKTC’nin tanınmasından geçmektedir” dedi.

‘KKTC tanınmadan masaya dönülmez’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs Türkü, asla azınlık olmamıştır olmayacaktır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasından geçmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar seçildikten sonra geleneksel hale gelen ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yaptı. Ziyaret kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtı’nı ziyaret ederek çelenk koyan Erdoğan daha sonra KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Tatar baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

HER ZAMAN YAPICI OLDUK: Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz’e ilişkin mevcut durumu değerlendirdik. Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı tutum benimsemiştir. Adanın kadim ve asli unsuru özellikle Kıbrıs Türklerinin haklı talepleri açık ve nettir. Kıbrıs Türkü, asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır.

Haberin Devamı

OLMAZSA OLMAZIMIZ: Kıbrıs Türklerinin gayretlerine rağmen yarım asırdan fazla bir süre Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasından geçmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın Cenevre’deki son gayri resmi toplantıda ortaya koyduğu, bizim de desteklediğimiz gerçekçi ve sonuç odaklı vizyon esasen bundan ibarettir.

RİSKLERİ İYİ HESAPLASIN: Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün Kıbrıs meselesinin Doğu Akdeniz boyutunu da ele aldık. Türkiye’nin ve KKTC’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Kıbrıs adası ve etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımı için Kıbrıs Türk tarafının sunduğu somut önerilerin hala masada olduğunu hatırlatmak istiyorum. Doğu Akdeniz’i ilgilendiren konularda bölgesel konferans düzenlenmesi yönünde yaptığım öneri de maalesef karşılık bulmadı. Atılan vizyoner adımlarımız karşılıksız bırakıldı. Buna rağmen garantör ülke olarak her zaman diyaloğa öncelik verdik. Anlamsız silahlanma faaliyetlerine girişenler, bu teşebbüslerin getireceği riskleri iyice hesaplamalıdır. Adadaki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği, bizim huzur ve güvenliğimiz demektir.

Haberin Devamı

TÜM İMKANLARLA KKTC’NİN YANINDAYIZ: Anavatan olarak tüm imkân ve kabiliyetlerimizle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanındayız. Samimi çözüm çabalarına desteğimizi sürdürürken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik katkılarımızı da devam ettireceğiz... Derinya bölgesinde 1192 adet sosyal konutun inşasına inşallah yakında başlıyoruz.

ELEKTRİK MÜJDESİ: Çift yönlü elektrik iletim kablosunun imalat ve döşenmesi önceliklerimiz alanındadır. Ulaşım alanında Kuzey Kıbrıs’ta bugüne kadar toplam 630 kilometre anayol yaptık. Toplam 62 kilometre uzunluğunda 5 ayrı yol projemizin inşası sürüyor. Türkiye’den getirdiğimiz suyu kısa süre içinde tarımsal sulama amacıyla üreticilerimizin istifadesine sunacağız. Lefkoşa 500 yataklı devlet hastanesinin ihalesine de yakında çıkıyoruz.

BARIŞTAN BAŞKA ÇIKIŞ YOLU YOK: (Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem sorusu) Bizim yol haritamız zaten belli. Bu yol haritası barış üzerine endekslenmiştir. Zira bu denizlerde barıştan başka çıkış yolu yoktur. Barışı eğer engellemek isteyenler olursa o zaman farklı proje uygulamasına geçmek zorunda kalırız. Biz istiyoruz ki bu tür önümüze engeller çıkarılmasın ve Ege Denizi bir barış denizi olarak dünyaya mesajını versin. -KKTC DHA

Haberin Devamı

‘KKTC tanınmadan masaya dönülmez’
Girişimci kadınlara teşekkür ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar ile Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi Eğitim, Üretim ve Satış Merkezini ziyaret etti. Emine Erdoğan, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Girişimci ruhlu, başarılı Kıbrıs Türk kadınlarını tanıdığıma çok memnun oldum. El emeklerini

ekonomik kazanca dönüştürürken, ülkelerinin marka değerine de şüphesiz önemli bir katkı sunuyorlar… Yaşadığımız deprem felaketinin ardından kooperatif olarak, yaraları sarmak için gösterdikleri dayanışmayı daima hatırlayacağız. Onların nazarında zor günlerimizde umut tohumlarını yeşerten tüm Kıbrıs Türk halkına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.-DHA

Haberin Devamı

‘Arkamızda dünya devi bir Türkiye var’

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da ortak basın toplantısında, Kıbrıs’ta çok acılar çekildiğini ve çok badireler atlatıldığını hatırlattı. Farklı entrikalarla anavatan Türkiye ile KKTC arasında nifak tohumları sokulmaya çalışıldığını, KKTC’yi içeriden bölme ve Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine engel olmaya çalışanlar olduğunu ifade eden Tatar, “13’üncü Cumhurbaşkanı olarak aramızda bulunmanız bize güç vermektedir. Bu saatten sonra eskiye dönülemez... (Müzakere süreçlerine ilişkin) Bizim arkamızda dünya devi bir Türkiye Cumhuriyeti var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nın söyledikleri var” dedi.

‘KKTC tanınmadan masaya dönülmez’

ikinci durak Azerbaycan

KKTC’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam saatlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva ile birlikte akşam yemeği yedi.

Yazarlar