Gündem KKTC’de yabancıya konut satışı kontrol altına alınacak

KKTC’de yabancıya konut satışı kontrol altına alınacak

20.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

KKTC’de “işgal boyutuna” geldiği öne sürülen yabancılara konut ve arazi satışıyla ilgili yasal düzenleme yolda. Kontrolsüz, kayıt dışı satışları engellemeyi amaçlayan yasa tasarısında son aşamaya gelindiği belirtilirken, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, çalışmaya ilişkin detayları Milliyet’e anlattı.

KKTC’de yabancıya konut satışı kontrol altına alınacak

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA Yeni yasanın yabancıların mal alımına yasaklama veya kısıtlama getirmeyeceğini belirten Gürcafer, “Yapılan şey düzenlemedir. Tatil amaçlı ev alanla, yerleşme amaçlı ev alanı birbirinden ayırmak lazım” dedi.

Haberin Devamı

Yeni düzenlemede yabancıya satış sözleşmeleriyle ilgili “avukatların huzurunda imzalanması” şartının getirileceğine dikkat çeken Gürcafer, “Satış sözleşmesini avukat kontrol edecek ve sözleşme tapu dairesine kayıt ettirilecek.

Sözleşmeyi tapuya kaydettirmeyen, İçişleri Bakanlığı’na izin almak için müracaatta bulunamayacak. Mevcut yasada yabancının 1 konut veya 2,5 dönüm arazi satın alma hakkı var, satış sözleşmesinin tapuya kayıt şartının getirilmesiyle yabancıya satışa yönelik bu sınırlama da uygulanmış olacak.

Eğer avukat bu şarta uymazsa 3 yıla kadar hapis cezası ve imzalanan satış sözleşmesinin tutarının yüzde 10’u oranında para cezası uygulanacak” diye konuştu.

DÜZENLEMEDE YAP-SAT ENGELİ

Yasal düzenlemenin esas amacının, tarımsal araziler başta olmak üzere ülke topraklarını korumak olduğunu kaydeden Gürcafer, “Konut alımıyla, yapımıyla, imar planlarıyla, yerleşmeyle, iş kurmayla, çalışma ve oturma izniyle ilgili düzenleme getiriliyor.

Haberin Devamı

Örneğin yabancılar emlakçıyla anlaşıp şirket kuruyor, arazi alıyor ve üzerine konut yapıyorlardı. Yeni yasal düzenleme bunu engelleyecek. Yabancı ortaklı şirketlerin gayrimenkul işi yapma amaçlı arazi alımları yasaklanıyor. Yani yap-satı artık yabancılar yapamayacak” dedi.