Gündem Koca Yusuf köprüsü! Dünya izlerken Türkiye durmuyor

Koca Yusuf köprüsü! Dünya izlerken Türkiye durmuyor

24.10.2023 - 06:56 | Son Güncellenme:

Türkiye, Gazze’ye içerisinde çoğunlukla tıbbi malzemelerin yer aldığı yardım paketlerini, aralarında Koca Yusuf olarak adlandırılan uçakların da olduğu nakliye uçakları ile sürdürüyor.

Koca Yusuf köprüsü Dünya izlerken Türkiye durmuyor

ANKARA Milliyet - Türkiye, İsrail saldırıları nedeniyle büyük bir insani trajedinin yaşandığı Gazze’ye yardım eli uzatmayı sürdürüyor. Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün sabah yapılan açıklamada, “Ülkemizin yardım elini Gazze’ye ulaştırmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla hazırlanan ve içerisinde çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketlerini Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarımıza yüklemeye başladık. Uçaklarımız hazır olur olmaz Mısır’a hareket edecek. Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için toplamda dört sorti planlandı” denildi.

Haberin Devamı

MSB’den gün içinde yapılan açıklamalara göre, Ankara Etimesgut’tan havalanan ve Gazze için hazırlanan yardım malzemelerini taşıyan askeri nakliye uçağı dün öğlen saatlerinde Mısır’a ulaştı. Aynı saatlerde ikinci uçak da hareket etti. İlk etapta, insani yardımların 4 sorti ile Mısır’a götürülmesi planlandı.

BEBEKLER UNUTULMADI

Sağlık Bakanlığı da Gazze halkı için Mısır’a gönderilmeye başlanan yardım uçaklarındaki tıbbi malzemelere ilişkin açıklama yaptı.

Kargolarda, pek çok tıbbi cihaz, tıbbi malzeme, ilaç ve jeneratörler bulunuyor. Tıbbi cihazlar arasında acil müdahale ekipmanları, ameliyat masası, ameliyat lambası, anestezi cihazı gibi ameliyathane donanımları; yoğun bakım yatağı, monitör, ventilatör gibi yoğun bakım cihazları; ultrason, ekokardiyografi, röntgen gibi görüntüleme cihazları; travmalı yaralılara yönelik ortopedi malzemeleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Bunlarla beraber Gazze’li bebekler için kuvöz ve fototerapi cihazları ile bebeklerin bakım ve tedavisi için mama, yüksek sayıda bebek bezi, yine yüksek sayıda hasta bezi gibi malzemeler de kargolarda yerini aldı.

Ayrıca, hastanelerin operasyonları gerçekleştirme ve hastalara oksijen verebilme gibi temel ihtiyaçları için kritik olan jeneratörler de unutulmadı. Bunun için, bir kısmı mobil, bir kısmı da büyük olmak üzere jeneratörler de uçaklara yerleştirildi.

ELEKTRİK İÇİN KIZILAY DEVREDE

Türk Kızılayı, Gazze şehrinin abluka altında bulunması ve elektrik kesintilerinin iki haftadır devam etmesi nedeniyle acil yardım sağlama misyonunu yerine getiriyor. Türk Kızılayı, Filistin Kızılay’ının acil yardım çağrısı ve öncelikli ihtiyaçlar listesinde bulunan hastane ve ambulansların akaryakıt ihtiyacını karşılamak amacıyla 400 bin litre akaryakıt desteği sunmaya çalışacak. Akaryakıt bedeli ise 600 bin dolar değerinde. Ayrıca Mısır’da bulunan Türk Kızılay ekibi, Mısır Kızılayı ile birlikte gerek yerelden tedarik edilen gerekse Türkiye’den sevk edilmeye devam eden ve edecek ayni yardımların koordinasyonu ve Gazze’ye sevki için çalışmalarına devam ediyor.