Gündem Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa

Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa

06.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yıktığı illerden biri olan Hatay’a yaptığı yardımlar ve gösterdiği destek ile büyük bir vefa örneği sergilerken Kocaeli’den Hatay’a adeta gönül köprüsü kurdu.

Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa

6 Şubat günü yaşadığımız ve 11 ilimizi etkileyen iki büyük afetle beraber ülkemiz, deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşti. Depremde yaraları sarmaya ilk koşan depremzeleri kucaklayan kurumlardan biri de 1999 Marmara Depremi’nde aldığı büyük hasarı onarmak için yıllardır mücadele veren ve şehri yeni baştan inşa eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi oldu. Büyükşehir, Hatay Defne’de depremzedelerin temel ihtiyaçlarını gidermenin yanında ilçenin yeniden dirilişi için de büyük ve özverili bir çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Hızlı koordinasyon

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, depremin sıcak saatlerinde ekip ve ekipmanlarıyla deprem bölgesine akın etti. İş makinelerini, İtfaiye ve sağlık personellerini seferber eden Büyükşehir, arama kurtarma çalışmalarında da 82 vatandaşı sağ olarak enkazdan çıkarmayı başardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Ayni Yardım Toplama Merkezi’ni aktif hale getirerek, buradan 576 yardım tırı ve 16 vagonluk deprem yardım trenini deprem bölgelerine gönderdi.  Bölgede 830 personel görevlendirdi.

Defne’ye lojistik merkezi

Depremin hemen ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Hatay’ın Defne ilçesinde görevlendirilmiş ve ilçeye adım atar atmaz yardımların sağlıklı bir şekilde dağıtılabilmesi için lojistik merkezi oluşturmuştu. Büyükşehir, Kocaeli’den ve Türkiye’nin diğer yerlerinden gelen yardımların dağıtımını bu lojistik merkezinden sağlıyor. Yardımlar ilçenin en ücra köyüne kadar ulaştırılıyor.

Haberin Devamı

250 bin hasta kapasiteli hastane

Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye yaptığı en önemli hizmetlerin başında hastane geliyor. Defne’de 54 yatak, 250 bin hasta kapasiteli olarak kurulan hastanede 2’si doktor olmak üzere 57 sağlık personeli ile yaralı depremzedelerin tedavileri yapılıyor.

Mobil Afet mutfağı

Bölgede yemek servisi de Büyükşehir’in en önemli hizmetlerinden biri. Kocaeli Büyükşehir, Defne’de gönül sofrası olarak kurduğu Mobil Afet Mutfağı ile depremzede vatandaşlara üç öğün yemek sağlıyor. Afet Mutfağı, sabah 5 bin kişilik kahvaltı, öğlen ve akşam olmak üzere 3 çeşit 10 bin sıcak yemek hazırlıyor. Mobil afet tırı ise 15 bin ekmek üretiyor. Büyükşehir, aynı sofrada yüzlerce kişiyi ağırlıyor.

Çadırkent ve konteyner kent

Depremin ardından ortaya çıkan barınma sorununa hızlı bir şekilde çözüm bulan Büyükşehir, Defne’de çadırkent ve üç etap halinde konteyner kent de kurdu. Hastane çevresine 313, Orhanlı Sapağı Çadırkent yanına da 228 konteyner yerleştirdi. Ayrıca bunun dışında depremzede vatandaşlara 1300 adet çadır dağıttı. Çadır ve konteyner kentler, sadece vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamıyor, yemekhanesi, sağlık ocağı, eczanesi, çocuk oyun alanı, çocuk parkı, sosyal marketi, psikososyal destek birimi, tuvalet ve duşu ile sosyal yaşama dair her türlü imkanı da içinde barındırıyor.

Haberin Devamı

Rehabilitasyon merkezi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üreten ve Yöneten Kadınlar Platformu’nun deprem bölgesinde Engelli Sosyal Yaşam Alanları ve rehabilitasyon merkezi kurulması için başlattığı kampanyaya hem öncülük etti, hem de destek verdi. Bu kampanyanın akabinde Büyükşehir tarafından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin bahçesinde Fizik Tedavi Ortez Protez Merkezi kuruldu.

Tüm ihtiyaçlar

Büyükşehir Belediyesi ayrıca tüm ilçede ambulans, cenaze, insani yardım, yol temizleme, çöp toplama, su taşıma hizmetleri de vermeye devam ediyor. Depremde hasar gören su şebekesi depolarında arıza tespiti ve onarımları yapıyor. Diğer yandan hasar gören elektrik trafolarını yeniliyor.

Büyükşehir Belediyesi. iş makineleri ile ilk günden itibaren bölgede yürütülen enkaz kaldırma ve hafriyat çalışmalarına destek veriyor. 294 iş makinası ve ekipman ile çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Depremzede misafirler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinden Kocaeli’ye gelen depremzede vatandaşlara da hizmet sunuyor. Depremzedeleri, Darıca Balyanoz Eğitim Tesisi ve Hüma Hatun Gençlik Kampı’nda misafir ediyor. Depremzedelere, şehir içi ulaşımları için ücretsiz misafirkart veriyor. Depremzedelerin su aboneliklerinde kolaylık sağlanması için  depozito almıyor ve suyu %50 indirimli kullandırıyor.

Büyükşehir Belediyesi, Hatay’ın Defne ilçesinin yanı sıra Antakya’ya da destek veriyor. Kurulan 40 adet prefabrik ile belediye personelinin işlerine yakın bir alanda barınması ve ilçenin belediyecilik faaliyetlerini yürütmesi sağlanıyor.

Ramazan Çadırı ve yardımları

Depremin üzerinden geçen süreçte bir an olsun ilçeden ayrılmayan Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayını da depremzedelerle birlikte geçirmiş, Defne ilçesinde iki adet Ramazan çadırı kurmuştu. Büyükşehir burada depremzede vatandaşlara günlük sahur ve iftar yemeği vermiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da ilk iftarı depremzedelerle birlikte çadırda yapmıştı. 

Haberin Devamı

Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa

Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa

23 Nisan Çocuk Bayramı Etkinliği

Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da Hatay Defne›de yaşayan depremzede çocukları unutmayarak, o bölgede bir dizi etkinlik düzenlemişti. Defneli çocuklar, kortejde yürüyüp, palyaçolar eşliğinde yüz boyama ve balon etkinliklerine katılmış, ikramlar ve kurulan oyun gruplarıyla doyasıyla eğlenmişti. Büyükşehir, yapılan bu etkinlikle bir nebze de olsa da çocuklara yaşadıkları acıyı unutturmuştu.

Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa

Kocaeli Büyükşehir’den depremzede Hatay’a vefa