Gündem Kocaeli’de icra dosyası sayısı 200 bini aştı

Kocaeli’de icra dosyası sayısı 200 bini aştı

25.11.2008 - 12:04 | Son Güncellenme:

.

Kocaeli’de icra dosyası sayısı 200 bini aştı

KOCAELİ'de özellikle çalışan kesimin büyük bir kısmı icralık oldu. Sadece merkez ilçe İzmit’te yaklaşık 100 bin, il genelinde ise 200 binin üzerind icra dosyası oluştu. İcra takibi yapan avukatların çoğuu, borçluların maaş veya mal varlıklarına daha önceden haciz işlemi uygulandığından elleri boş dönüyor.
Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran ve kişi başına düşen yaklaşık 20 bin dolarlık gelirle Türkiye’nin en zengin ili olarak görünen Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’deki adliye sarayının 5 icra müdürlüğünün depolarında dosya konulacak yer kalmadı. Sadece İzmit’teki icra müdürlüklerindeki dosya sayısı 100 bini buldu. Bu rakamın 2007'deki dosya sayısının iki katının üzerinde olduğu belirtildi.
İcra müdürlüğü yetkilileri, icra takibi sayısında özellikle temmuz ayından sonra büyük artış olduğunu, bunların daha çok işçi ve memur gibi bordrolu çalışan kesimin bankalara olan ve ödenemeyen kredi kartı veya diğer ihtiyaç kredisi borçlarından kaynaklandığını söyledi. İzmit’i, Kocaeli’nin en büyük ilçesi Gebze’deki icra takipleri izliyor. Diğer ilçelerle birlikte toplam icra dosyası sayısı 200 bini aşıyor.

Haberin Devamı

HACİZ ÜSTÜNE HACİZ

Bölgede onlarca avukat sadece bankaların alacak takiplerini yapıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir avukat, kendisinin de bankaların alacak takibini yaptığını belirterek, şunları söyledi:
“İşin içine girilince tablonun ne kadar acı ve düşündürücü olduğu görülüyor. Bizler bir icra işlemi için maaşa haciz koydurmaya gittiğimizde, genellikle o kişinin maaşına daha önceden bir veya birkaç bankanın haciz koydurmuş olduğunu görüyoruz. Bir maaşa ikinci bir haciz konulamadığından alacaklılar bir maaşa haciz için sıraya giriyor. Taksitleri ödenemeyen ve krediyle alınmış hacizli otomobil sayısı da çok fazla. Yediemin depolarında yer yok. Bu durumda çok insan var. Bölgemizde malesef birçok firmanın da kredi borçları nedeniyle araçları hacizli.”