Gündem Koronavirüste yeni varyant mı? Uzmanlar uyardı

Koronavirüste yeni varyant mı? Uzmanlar uyardı

08.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Omicron varyantının etkisi devam ederken, son günlerde hastalığın semptomları bir miktar daha şiddetli seyrediyor. Uzmanlar yeni varyant riskine dikkat çekti.

Koronavirüste yeni varyant mı Uzmanlar uyardı

 Mert İnan / İSTANBUL - Son on günlük süreçte Kovid-19'a yakalanan birçok kişi tıpkı Delta varyantı semptomlarına benzer şikâyetlerden yakınırken, uzmanlar uzayan hastalık sürecinin etkisiyle olası yeni varyant riskine dikkat çekti.

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Kovid-19'un sahneden çekilmediğini belirterek, "'Omicron, Kovid-19'un son aşaması' deniliyor ancak bu söylemler iyimser senaryo. Son günlerde semptomların şiddetli seyretmesinin bir nedeni bağışıklık sisteminin zayıflaması olabilir. Yeni varyant veya mutasyon riski her zaman olabilir" dedi.

HER KİŞİDE FARKLI

Prof. Dr. İftihar Köksal da aşısız ve eksik aşılı kişilerdeki hastalık seyrinin şiddetli geçtiğini belirterek "Yeni bir varyant veya mutasyon riski de söz konusu olabilir. Omicron varyantının nezle gibi belirtiler verdiği şeklindeki algı doğru değil. Kovid-19 her kişide farklı etkiler gösteriyor. Kovid-19 ile birlikte çok sayıda kişi ciltte kuruluk veya saç dökülmesinden şikâyet ediyor. Uykusuzluk ve huzursuzluk halinin ise hastalığın beyne dolaylı etkisinden kaynaklandığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ŞİDDETLENMİŞ OLABİLİR"

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da mutasyon araştırmalarına ağırlık verilmesine dikkat çekerek, “Yeni varyantın çıkmış olma riskine karşı, sekanslama çalışmalarının artırılması gerekiyor. Kış mevsiminin de etkisiyle, bağışıklığın bir miktar düşmesiyle virüsün hastalık etkisi de şiddetlenmiş olabilir. Özellikle genetik yatkınlığı veya bağışıklık sorunu olan kişilerde hastalık seyri daha ağır seyrediyor” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ'NİN GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge göndermişti. Buna göre açık alanlarda zorunluluk kaldırılırken, okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu sürüyor. THY de iç hatlarda PCR şartının kaldırıldığını duyurmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından salgınla mücadelede bazı tedbirlerin kaldırıldığını duyurmuştu. İçişleri'nin yayınladığı genelge ile Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları 3 Mart'tan geçerli olmak üzere resmileşti. Genelgede, Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yazısıyla "Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önemli hale geldiği" vurgulanarak maske kullanımı, Hayat Eve Sığar (HES) kodu ve PCR testi istenmesine ilişkin mevcut uygulamaların yeniden düzenlenmesinin talep edildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

MASKE NERELERDE ZORUNLU

Buna göre okul, hastane, sinema, tiyatro gibi insanlar arasında "gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı" kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında, şehirlerarası dahil maske takılması zorunluluğu devam edecek. Genelgeyle alışveriş merkezleri, tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım araçlarını kullanacak kişilere yönelik HES kodu sorgulaması uygulaması sona erdi.

BELİRTİYE TEST

Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesi uygulamasına da son verildi. Ayrıca semptom göstermeyen kişilerden artık PCR testi istenmeyecek.

Haberin Devamı

KARANTİNADA DEĞİŞİKLİK

Türkiye’ye gelen kişilere yönelik karantina tedbirlerinde de değişikliğe gidildi. Havayolu ile Türkiye’ye gelen kişiler, Kullanım onayı alan aşılardan birini yaptırdıysa ve son 9 üzerinden iki hafta geçtiyse karantinaya alınmayacak. Ayrıca son 72 saat içinde negatif PCR test sonucu ibraz eden veya son 48 saat içinde negatif hızlı antijen testi sonucu alan kişiler de karantina tedbirlerinden muaf tutulacak. Kara, deniz ve demiryolu sınır kapılarından Türkiye’ye giren kişilerden de herhangi bir belge istenmeyecek. 12 yaş altındaki çocuklar da Türkiye’ye girişlerde PCR ve antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf sayılacak.