Gündem Kovid pandemisiyle kalp sağlığı bozuldu

Kovid pandemisiyle kalp sağlığı bozuldu

11.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 pandemisinin ardından kalp hastalıklarının daha sık görülmeye başlandığına dikkat çeken kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, kan sulandırıcı efsanesinin zararına dikkat çekerek, “Kalp hastalığı olmayan kişilerde koruma amaçlı verilen Aspirin uzun vadede kanama riskini artırır” uyarısında bulundu.

Kovid pandemisiyle kalp sağlığı bozuldu

HABER ARAŞTIRMA - Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, 10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kalp sağlığı için mutlaka bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Düzenli egzersiz

Prof. Karabulut’un uyarıları şöyle: “İlaç tedavisi hastalık tanısı konan kişilere uygulanmaktadır. Hastalığın önlenmesi sağlıklı yaşam tarzı ile mümkündür. Düzenli egzersiz, ideal kilo, Akdeniz tipi beslenme, tütün ve alkolden uzaklaşma, kaliteli uyku ve stres yükünü azaltma ile kalp hastalıkları gelişme riskinde belirgin azalma sağlanabilir. Kalp sağlığı açısından; sakatat ve işlenmiş et ürünleri, beyaz unlu mamüller, kızartmalar ve aşırı tuz tüketiminden uzak durulmalıdır.

‘40 yaşın üzerine gelen aspirin kullansın’ sözü şehir efsanesine dönüşmüştür. Ancak bilimsel verilere göre; kalp hastalığı olmayan kişilerde koruma amaçlı verilen aspirin uzun vadede kanama riskini artırırken, kalp hastalığı için de belirgin ek bir fayda sağlamamaktadır.

Haberin Devamı

Kovid-19 doğrudan damarlara etki ederek pıhtı oluşumunu artırıyor. Kovid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerde sonraki 1 yıl içerisinde kalp krizi riski daha yüksek olmaktadır. Aşı olan kişilerde özellikle erken dönemde miyokardit (kalp kasının iltihaplanması) gibi kalp ile ilgili yan etkiler daha sık gözlenmiştir. Bu nedenle özellikle Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerin ve aşı olanların ilk bir yıl içerisinde kalp muayenelerini mutlaka olmaları gerekir.”