Gündem ‘Kral’a çelik kafes, mozaiklere tülbent

‘Kral’a çelik kafes, mozaiklere tülbent

09.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremlerde hasar alan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi eserler ve kültür varlıklarının korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti.

‘Kral’a çelik kafes, mozaiklere tülbent

ERCAN SARIKAYA/ ERCAN ARSLAN- Bazı eserler Kırşehir Müzesi’ne nakledildi. Müzenin deposuna kaldırılan tarihi eserler, Ankara ve Hatay’dan gidecek uzmanlarca incelenecek. Yerinden kaldırılamayan aralarında 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralının heykeli Şuppiluliuma, Arsuz Stelleri, Antakya lahdi ve mozaikler için ise müzede tedbir alındı.

Haberin Devamı

‘Kral’a çelik kafes, mozaiklere tülbent

BÜLENT GÖNÜLTAŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş eserlerin yeni bir depremde ya da artçı sarsıntıda zarar görmemesi için korumaya alındığını dile getirdi. Gönültaş, “Şuppiluliuma heykeli için çelik kafes yapıldı, ağırlık yapmasın diye torbalara kum yerine tüf pozalan ateşi konuldu” dedi. Gönültaş zeminde ve duvarlardaki mozaikler için de tedbir alındığını anlattı. Zemindeki mozaikler için koruma kalkanı oluşturuldu. Duvarlardaki mozaiklerin ise bir sarsıntıda dağılmaması için facing (Koruyucu kaplama) yöntemi ile korumaya alındığını dile getirdi. Uzmanlar tarafından ‘tülbent bezi’ ve geriye dönüştürülebilen tutkal ile uygulama başlatıldı. Bu uygulamanın çoğunlukla arkeolojik kazılarda yapıldığı belirtiliyor. Taşıyıcı sistemlerinde sorun olmadığı takdirde müzenin kısa sürede tekrar açılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘Kral’a çelik kafes, mozaiklere tülbent

Kral Şuppiluliuma için özel kafes yapıldı.