Gündem Kritik 3 başlık! Irak'tan PKK ile ilgili ne bekleniyor?

Kritik 3 başlık! Irak'tan PKK ile ilgili ne bekleniyor?

19.03.2024 - 09:29 | Son Güncellenme:

Pençe-Kilit sınır hattında yapılan askeri toplantı ve o toplantıda nelerin görüşüldüğü gündemde...

Geçtiğimiz hafta Irak'ta yapılan temaslardan sonra artık terörle mücadele konusunda Bağdat yönetiminin atacağı adımlara çevrildi gözler. En çok merak edilense Irak'ın PKK'yı terör örgütü ilan edip etmeyeceği. Bunun için kritik temaslar, önemli görüşmeler var. Bir de sahada Pençe-Kilit sınır hattında yapılan askeri toplantı ve o toplantıda nelerin görüşüldüğü de gündemde?

Haberin Devamı

Irak'la ilki aralık ayında Ankara'da, ikincisi geçen hafta Bağdat'ta Stratejik Güvenlik Mekanizması Toplantıları yapıldı. O toplantıların ardından Irak, ilk kez PKK'nın hem Türkiye hem de Irak için güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul etti. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, PKK’nın Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde karar aldı ve yayınlanan bildiri metninde tüm bunlara yer verildi.

Şimdi gözler bundan sonraki süreçte. Kurulacak ortak mekanizmalar öncesinde güvenlik, tarım, su, enerji ve ticaret başlıkları için bir mutabakat zaptı üzerinde çalışılıyor. Ankara ve Bağdat yönetimlerinin güvenlik dışındaki başlıklarda mutabık kaldıkları, güvenlik kısmının da 10 gün içinde Irak'tan gelecek heyetle yapılacak görüşmelerde tamamlanabileceği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

BEKLENTİ IRAK'IN PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETMESİ

Türkiye'nin beklentisi Irak'ın PKK'yı terör örgütü ilan etmesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nisan ayı sonunda Irak'a yapmayı planladığı ziyaretten önce çerçeve anlaşma üzerinde çalışmalar devam edecek hedef anlaşmanın Bağdat'ta imzalanması.

Bir yandan da Türkiye'nin Kuzey Irak'ta Pençe-Kilit bölgesinde, Gara'nın da kapatılarak o bölgeye kilit atılmasına dönük hedefi ile ilgili görüşmeler var. 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel'in kısa süre önce Iraklı yerel yetkililer ile yaptığı sınır güvenliği toplantısında konu ele alındı.

SINIRDAKİ TOPLANTIDA KONUŞULAN 3 BAŞLIK

CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre üç başlık üzerinde duruldu. Birincisi; TSK'nın Pençe-Kilit bölgesindeki ilerlemesi sırasında hudut güvenliğinin sağlanması, sivil halkın zarar görmemesi. İkincisi; o bölgede PKK'ya yardım ve yataklık edilmemesi. Üçüncüsü ise Irak ve Erbil yönetimlerinin bu operasyonlar sırasında koordine içinde olması.

Artık dikkatler nisan sonunda Erdoğan'ın yapacağı Bağdat ziyaretinde ve o ziyaret sonrası pençe kilit bölgesinde yaşanacak hareketlilikte.