Gündem Kübalı sağlık ordusu deprem bölgesinde! ‘Bir şey yapmadan duramazdık’

Kübalı sağlık ordusu deprem bölgesinde! ‘Bir şey yapmadan duramazdık’

23.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremlerin ardından Türkiye’ye gelen 19’u uzman doktor 32 kişilik Küba sağlık ekibi, Türk hekimlerle sahada canla başla çalışıyor. Ekibe eşlik eden Küba Büyükelçisi Palacios ‘Hiçbir şey yapmadan duramazdık’ derken, Dr. Núñez ‘Türk halkı ne kadar isterse buradayız’ diyor.

Kübalı sağlık ordusu deprem bölgesinde ‘Bir şey yapmadan duramazdık’

NAMIK DURUKAN- Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dünyanın birçok ülkesinden yardıma gelen ekipler arasında Küba da yer aldı. Pakistan, Peru ve Haiti’deki felaketlerde de görev almış uzman isimlerin yer aldığı 32 kişilik Küba sağlık ekibinin bir bölümü Kahramanmaraş’ta Türk meslektaşlarıyla depremzedeler için çalışıyor. Ekibe sahada bizzat eşlik eden Küba Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios ve ekip şefi Dr. Juan Carlos Dupuy Núñez yürüttükleri çalışmaları Milliyet’e anlattı. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Türkiye’ye başsağlığı dileklerini tekrarlayan Büyükelçi Palacios, Türkiye’yi dost ve kardeş ülke olarak gördüklerini belirterek, şunları dedi:

Haberin Devamı

“Yüzyılın felaketi olarak da nitelendirebiliriz. Neredeyse 12 şehir etkilendi. Binlerce insanın ölümüne sebep oldu. Bu felaket karşısında Küba devleti hiç bir şey yapmadan duramazdı. Dostluğumuzu ve dayanışmamızı göstermemiz ahlaki bir zorunluluktu. Küba’dan bir sağlık ekibinin gelmesini istedik. İhtiyaç olduğu sürece Türk dost ve kardeşlerimize yardım etmek için buradayız.”

Kübalı sağlık ordusu deprem bölgesinde ‘Bir şey yapmadan duramazdık’

Pediatri Uzmanı Alemy Paret Rodrigue ihtiyaç duyulan birçok yere gittiğini söyledi.

19’u uzman doktor

Sağlık ekibinin şefi Dr. Juan Carlos Dupuy Núñez de, Türkiye’ye tecrübeli bir ekiple geldiklerini belirterek, “Türk halkının acısını paylaştığımızı ve onlarla birlikte olduğumuzu söylemek isteriz. Bu tarz afetlerde uzmanlaşmış bir doktor ekibiyle buradayız. 19 farklı alanlarda uzmanlıkları bulunan hekimlerimiz, 9 paramedik bulunuyor. Daha önce Pakistan’da, Peru’da, Haiti’deki felaketlerde ve Ebola salgınında çalışmış bir ekiple buradayız. Yoğun bakım kısmında çalışabilecek uzmanlar ve hemşireler de var yanımızda” dedi. Depremzedelere müdahalede çok yetkin Türk hekimlerle birlikte çalıştıklarını ve onlarla bir vücut olduklarını ifade eden Núñez, “Beraber çalışmamız sayesinde güçlerimizi birleştirdik. Yoğun bakım gerektiren hastalarda ve cerrahi operasyonlarda karşılıklı tekniklerimizi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Yüzlerce hastaya müdahale ettik. Küba’dan getirdiğimiz antibiyotik, ağrı kesici aynı zamanda tıbbi malzemelerimizi de burada kullandık” dedi.

Haberin Devamı

‘14 ameliyat yaptık’

Ekipte yer alan ortopedi ve travmatoloji uzmanı Isael Alfonso Graña da ayağı ve kolu kırılan onlarca depremzedeyi Türk doktorlarla tedavi ederek acılarını hafifleten isimlerden. Üç ortopedi uzmanı olarak depremzedelere sağlık hizmeti sunduklarını belirten Graña, “Türk hekimlerle 14 ameliyat yaptık. Ekipman anlamında da sıkıntı çekmedik. Türk halkı ve Türk devleti ne kadar isterse burada o kadar kalacağız” ifadelerini kullandı. Pediatri Uzmanı Alemy Paret Rodrigue ise, çocuk acil kısmında çocukları iyileştirmeye çalıştığını ve ihtiyaç duyulan birçok yere gittiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kübalı sağlık ordusu deprem bölgesinde ‘Bir şey yapmadan duramazdık’

14 ameliyat yaptıklarını söyleyen Kübalı uzmanlar, halk ve devlet istediği sürece Türkiye’de kalacaklarını söyledi.

Kübalı sağlık ordusu deprem bölgesinde ‘Bir şey yapmadan duramazdık’

‘Küba sizlere hayran’,

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermudez, pazartesi günü Kübalı doktorların Türkiye’deki çalışmalarıyla ilgili, “Sevgili doktorlarımızı kucaklıyoruz. Sizlerle büyük gurur duyuyor ve kardeş Türkiye’de yapmakta olduklarınızı buradan takip etmeyi sürdürüyoruz. Küba sizlere hayran ve sizleri seviyor” mesajını paylaşmıştı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla ise mesajında, “Henry Reeve Tugayı mensuplarımızın Türkiye’deki mevcudiyeti, Küba halkının dayanışma duygusunun, bu zor anında kardeş Türk halkının yanında olduğunun ve ona karşı sempatisinin bir ifadesidir” görüşünü dile getirmişti.