Gündem Kuduz aşısı sorunu çözüldü

Kuduz aşısı sorunu çözüldü

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde bir süredir kuduz aşısı tedariğinde yaşanan sıkıntının giderildiği bildirildi.

Kuduz aşısı sorunu çözüldü

MERT İNAN İstanbul - Bir süredir hayvan ısırığına maruz kalanlar, kuduz aşılarının tek dozuna ulaşırken, kalan dozlarını yaptırmak için ikamet ettikleri kentten farklı bir kente gitmek zorunda kalıyorlardı. Tedirginliğe yol açan kuduz aşılarındaki tedarik sorununun bu hafta itibarıyla tamamen giderileceği belirtilirken, Enfeksiyon Hastalıkları Deneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da aşı sıkıntısının dün itibarıyla çözülmeye başladığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Aşı gerekli

Uzmanlar da halihazırda endişe edilecek bir durum olmadığını söylerken, Milliyet’e bilgi veren enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, şunları söyledi:

“Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde kuduz nedeniyle yaşamını yitiren 11 yaşındaki M.E.’nin ardından bize ulaşan, kulağımıza gelen ölümlü bir vaka olmadı. Kuduzdan ölüm yok diye aşıya gerek yok diyemeyiz. Doğuda bazı köyler, son birkaç aylık dönemde kuduz tehlikesine karşı karantinaya alınmıştı. Vatandaşlarımız bir süredir aşıya erişimde sıkıntı yaşıyordu ancak aşı dağıtımının başladığı bilgisini edindik. Kuduz bir hayvanın bir kişiyi ısırması durumunda kuduz yapma riskinin yüzde 20 olduğunu belirtmek isterim. Hayvan ısırmasından sonra hemen hastaneye gidilmesi, yaranın bol hijyen aparatlarıyla uzun süre temizlenmesi ile kuduz riski yüzde 80 engellenmiş olunur. Kuduz aşısı yoksa tetanos aşısı da olmalıyız. Büyük yaralanmalarda da immuglobulin denilen antikor takviyesi verilerek vakayı koruyoruz.”

Haberin Devamı

48 saat geç olabilir

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da üretici firmadan kaynaklı sorunun aşıldığını ve aşı dağıtımına bağlandığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Kuduz aşılarına erişimdeki sıkıntı dün itibarıyla çözülmeye başlandı. Artık hayvan ısırıklarında tek başına enfeksiyon uzmanı reçetelendirme yapmayacak. Isırılan kişiler acil servise müracaat edecekler ve acildeki hekimin kararına göre aşıya yönlendirilecek. Vakanın hikayesi alındıktan sonra gerekli tetkik ve muayeneden sonra aşıya yönlendirme yapılacak. Kuduz olduğu bilinen bir hayvan tarafından ısırılan kişiler 24 saati geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurup gerekli tedavi ve aşıyı olmaları gerekir. Kuduzda 48 saat bile geç olabilir. Semptomlar bir ile üç hafta içinde ortaya çıkar ve gecikmeler ölümle sonuçlanabilir.”