Gündem Kulislerde denge ve ‘ithal aday’ endişesi

Kulislerde denge ve ‘ithal aday’ endişesi

04.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Toplumun her kesiminden başvuru alan CHP’de MYK’nın yarıya yakını “kabine” için milletvekili adayı olmadı. Kulislerde listelerde bölgesel denge ve hassasiyetler ile seçmenin “ithal aday” tepkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Kulislerde denge ve ‘ithal aday’ endişesi

Mehtap Gökdemir - CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili aday listelerinin YSK’ya sunulacağı 9 Nisan öncesi “liste kampına” girecek. Çarşamba gününden itibaren liste mesaisine odaklanacak Kılıçdaroğlu, 8 Nisan Cumartesi günü de MYK ve Partisi Meclisi’ni (PM) toplayacak.

Haberin Devamı

Aday adaylığı başvurusu yapanlar için partide oluşturulan 8 kişilik komisyon, yaklaşık 3 bin 500 kişi ile yüz yüze görüştü. Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii eski müezzini Fuat Yıldırım, sanatçı Candan Erçetin, müzisyen besteci yorumcu Onur Akın, milli güreşçi Savaş Yıldırım, oyuncu Filiz Taçbaş da aday adaylığı için başvuran isimler arasında yer aldı. Çanakkale’den başvuru yapan bir kişi de mesleğine öğretmen yazarken parantez içinde “işsiz” notunu düştü. Başvuranların 8’inin başörtülü olduğu öğrenildi. CHP’nin ilk başörtülü Parti Meclisi üyesi Sevgi Kılıç da, İstanbul’dan aday adaylığı için başvuru yaptı. MYK’nın yarıya yakını ise ‘kabinede yer alma’ umuduyla milletvekili adayı olmadı. Parti kulislerinde, özellikle seçmenin “ithal aday” tepkisinin gözardı edilmemesinin önemine işaret ediliyor. Kulislerde, “Bölgelerin dengelerine ve hassasiyetlerine dikkat etmeden bir liste yapılırsa bu bizi zora sokar. Yerel aday beklentilerin olduğu yerler var. Bunlara dikkat etmeleri lazım” görüşü ifade ediliyor.

Haberin Devamı

LİDERLER TURU

Bugün Millet Buluşması adı altındaki programları kapsamında Trabzon’da olacak Kılıçdaroğlu, dönüşte Ankara’da “liste kampına” girecek. CHP Genel Merkezi’nde de 5 Nisan Çarşamba günü saat 18.00’den 10 Nisan Pazartesi günü saat 09.00’a kadar PM üyesi, milletvekili ve YDK üyeleri hariç Genel Merkez Binasına ziyaretçi alınmayacak.

Millet İttifakı’nda da milletvekili aday listeleri için baş döndüren bir trafik yaşanıyor. Listeler için devreye giren Kılıçdaroğlu, liderler turuna çıktı. Cumartesi günü Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı İftar Buluşmasında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşen Kılıçdaroğlu, dün de Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşme Celal Bayar Köşkü’nde gerçekleşti. Kılıçdaroğlu’nun, önümüzdeki Pazar günü Ankara’da Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile ayrı ayrı bir araya geldiği öğrenildi. Liderler trafiğinde de hangi illerde ortak liste çıkarılacağı konuşulurken, kulislerde, Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti’nin liste çıkarmadığı illerde partilerin belli sayıdaki adaylarının CHP listesinde yer alacağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Milletvekili aday listeleri için partiler yoğun bir çalışma süreci yürütecek. İttifaklar açısından da oldukça çetin geçmesi beklenen bir 7 gün yaşanacak. 9 Nisan'a kadar ittifak partileri arasındaki görüşmeler sürerken, ayrı ayrı girme konusunda karar değişikliği olur mu? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Cumhur İttifakı'ndaki sıcak gelişmeleri aktardı. İşte Canova'nın geçtiği bilglerden satır başları:

MİLLET İTTİFAKI'NDA KONUŞULAN FORMÜL

Millet ittifakı için daha zorlu bir süreç diyebiliriz. 6 parti ittifaka dahil oldu ama tümü kendi logosu ile seçime girecek mi belirsiz. Önce şunu söyleyeyim; her iki ittifak için de geçerli. İttifaktan çekilme seçeneği hala mümkün. 6 Nisan'a kadar YSK'ya ittifaktan çekilme başvurusu yapılabiliyor. 7 Nisan'a kadar da yeni ittifak protokolü sunulabiliyor.

Haberin Devamı

Ama ittifaktan 6 Nisan'a kadar çekilme olmazsa bir başka formül daha var. 9 Nisan'da hükmü şahsiyeti ile seçime girebilmek için gereken en az 41 ilde aday listesi sunmazsa, bir parti ve bir diğer partinin listelerinden aday gösterirse kendiliğinden düşmüş olacak. İttifakta imzası bulunacak ama fiilen bir anlam ifade etmeyecek. Bu formülün Millet İttifakı içindeki bazı partiler için söz konusu olacağı yönünde beklenti yüksek.

DEVA PARTİSİ KENDİ LOGOSU İLE GİRMEKTE KARARLI

DEVA ise kendi logosu ile girmekten yana. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ile yapılan üçlü görüşmelerden de sonuç henüz yok. Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi için kimi bazı illerde, kimi tamamen CHP listelerinden girebilir. Burada kritik karar partiler. Kendi oy oranlarını artırmak üzerine mi hareket edecek yoksa ittifakın vekil sayısını mı? Bu önemli olacak. Bu bakımdan "Çetin görüşmeler olacak" mesajları veriliyor.

CHP-MEMLEKET PARTİSİYLE TEMAS KURAR MI?

Binin üzerinde aday adayı başvurdu. Mülakatlar yapılıyor. Tek tek aday adayları ile görüşülüyor. Hedef 81 ilde aday göstermek. "Anketler artık bizi yok farz edemiyor. Tüm anketlerde ya barajı aşıyoruz veya aşmak üzereyiz. Parti hızla büyüyor" iddiası dile getiriliyor. CHP'den çok Cumhur İttifakı seçmeninden oy aldıkları iddiası da hala dile getiriliyor.

Haberin Devamı

MEMLEKET PARTİSİ'NDEKİ EĞİLİM "BİZ İŞİMİZE BAKIYORUZ"

CHP ile Memleket Partisi arasında bir müzakere heyetler arası görüşme olmadı. Arka kapı diplomasisi ile sınırlı kaldı, süreç ileri gidemedi. "Şu an için de bir arka kapı temas dahil hiçbir şey yok" deniyor. "Biz işimize bakıyoruz, iddialıyız. Olursa o zaman değerlendiririz" mesajı veriliyor.

İTTİFAKLARDAN ÇEKİLME İHTİMALİ VAR MI?

Ama hukuki sürecin de tamamlandığı vurgulanıyor. Yani İnce artık oy pusulasında. Çekilse bile orada kalacak. İsmi orada durduğu sürece oy alır yaklaşımı var.

"ŞU AN İÇİN HİÇ BİR ŞEY YOK AMA ŞARTLAR ZORLANABİLİR"

CHP'de de "Şu an bir temas yok" yanıtını aldım. Ama 'Bu süreç tamamen bitti, artık ihtimal dışı' denilemez.

CHP'DEN "DÖKÜLEN SU KABINI DOLDURABİLİR Mİ?" TEREDDÜTÜ

Kemal Kılıçdaroğlu'un yaptırdığı anket devam ediyor. "Sonucuna göre yeniden tartışılır, değerlendirilir. Siyaset bu, mutlaka şartlar zorlanır" mesajları veriliyor. Ancak arka kapı görüşmelerinde orta yol bulanamaması ve Muharrem İnce'den gelen değerlendirmeler nedeni ile "Bu saatten sonra ilerleme sağlanmasına imkan veren bir tablo yok" diyen de var. Tereddütler var. "Dökülen suyun kabını dolduramayacağı" görüşünde olanlar da var.