Gündem Kültür varlıkları nasıl onarılmalı?

Kültür varlıkları nasıl onarılmalı?

18.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’li milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Gürsel Erol, Nihat Yeşil, depremin etkilediği bölgelerdeki taşınmaz kültür varlıkların durumu ve yapılması gerekenlere yönelik bir rapor hazırladı.

Kültür varlıkları nasıl onarılmalı

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda, emlak vergisi, RTÜK gelirleri, trafik cezalarından elde edilen gelirlerin bir bölümünün deprem bölgesinde zarar gören kültür varlıklarının onarım ve restorasyonuna tahsis edilmesi önerildi.

Haberin Devamı

‘Bilim kurulu oluşturulmalı’

Raporda özetle şunlar kaydedildi:

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde arkeolog, tarihçi, mimar ve yörenin kültürel mirasına vakıf kanaat önderleri gibi kişilerden oluşan bir Bilim Kurulu oluşturulmalı. Deprem bölgesindeki taşınmaz kültür varlıklarının onarımı yönünde bir program hazırlanması için bakanlıkta bir Bilim Kurulu ile ihtiyaç duyulan illerde Kültür Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulları oluşturulmalıdır. Özel mülkiyetteki taşınmaz kültür varlıklarının devlet tarafından restorasyonu için mevzuatta değişiklik yapılmalıdır. Bu restorasyonun gerekli fon ve teknik desteğin sağlanması suretiyle sahipleri tarafından yapılmasına da imkân tanınmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde yer alan emlak vergilerinden yüzde 10 nispetinde alınan katkı payları, müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirler, RTÜK gelirleri, milli piyango, at yarışları, şans oyunları ve trafik cezalarından elde edilen gelirlerin belli bir kısmı ile depremden etkilenen illere yapılacak olan uçuşlar için düzenlenen biletlerden elde edilen KDV hasılatı, taşınmaz kültür varlıklarının onarım ve restorasyonuna tahsis edilmelidir.”