Gündem Kuraklığa çare baraj

Kuraklığa çare baraj

22.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bursa’daki toplu açılış töreninde vatandaşlara seslenen Erdoğan, “Kuraklık var. Soruyorlar ‘Çare ne?’ Çare işte bizim de yaptığımız gibi baraj, baraj, baraj. Eğer bu barajlarınız olmazsa kuraklıkla mücadele edemezsiniz” ifadelerini kullandı...

Kuraklığa çare baraj

BURSA İHA - Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Bursa’da 127 farklı yatırımın açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, Gökdere Meydanı’ndaki miting alanındaki vatandaşlara seslenirken özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

127 YATIRIM: Açılışını yapacağımız yatırımları paylaşmak istiyorum. Eğitimde ana okulundan liseye, pansiyondan spor salonuna bina güçlendirmesinden atölyeye çeşitli ilçelerde 127 farklı yatırımı resmen bugün açıyoruz. Bursa Uludağ, Bursa Teknik Üniversitelerimizin tamamlanan altyapı ve binalarının resmi açılışını yapıyoruz. Mudanya Üniversitemizin fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma merkezi birimlerini bu eğitim öğretim döneminde resmen faaliyete açıyoruz. Sağlıkta çeşitli ilçelerimizde yapımı biten tesislerin açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi binası ile Orhangazi ve Gemlik adliye binalarını, emniyet müdürlüğümüzün çeşitli hizmet binalarının resmi açılışlarını bugün yapıyoruz. DSİ tarafından 1 milyar 745 milyon liralık yatırımla tamamlanan 14 milyar metreküp su depolama kapasitesine sahip Gemlik Büyükkumla Barajı’nı da buradan resmen hizmete açıyoruz.

Haberin Devamı

KURAKLIKLA MÜCADELE: Malum kuraklık var. Soruyorlar, ‘çare ne?’ Çare işte bizim de yaptığımız gibi baraj, baraj, baraj. Eğer bu barajlarınız olmazsa kuraklıkla mücadele edemezsiniz. TOKİ’nin Dursunbey’in Karyağmaz Köyü’nün Mustafa KemalPaşa’ya nakletmesi için yaptığı 404 konut, 100 ahırın, Orhangazi 292 konut, Orhaneli 148 konutun, Gemlik’te tamamlanan 224 konutun dönüşümünün resmi açılışını da yapıyoruz. Tarım Bakanlığı’mızın çeşitli birimleri tarafından tamamlanan destekleme projelerinin, hizmet binalarının, restorasyonların resmi açılışlarını buradan gerçekleştiriyoruz.

80 MİLYAR TL YATIRIM: Hayata geçirilen projelerin sahiplerine baktığımızda hemen tamamının ülkemizin gurur abidesi şirketler olduğunu görüyoruz. Belediyeler tarafından 14 milyar lira tutarındaki yatırımın da şimdiden şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Elbette Bursa’ya yaptıklarımız bunlardan ibaret değil, son 20 yılda Bursa’ya toplamda 80 milyar tutarında kamu yatırımı yaptık..

BURSA’NIN SİLÜETİ: Bursalı kardeşlerimizin hayalini gerçekleştirmek için kamulaştırma çalışmalarımızla projeyi başlatmıştık. Tarihi bölgeye zarar veren Zafer Plaza’nın ek binasıyla beraber toplam 38 binayı yıktık. Bölgeyi temizledik. Etrafını tamamen açtığımız Ulu Cami çevresine 500 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Ulu Cami ile Hanlar Bölgesi arasındaki bağlantıyı güçlendirecek bu proje ile Bursa’ya 3 yeni meydan, yeşil alanlar 12 bin 500 metrekarelik kapalı otoparkı kazandırıyoruz. Hanlar Bölgesi bünyesindeki 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 18 üstü çarşı, 4 Pazaryeri, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği, 1 okul, 3 türbesiyle bir açık hava müzesi olarak bölgeye gelenler kendilerini şiirlerden hatırladığımız o eski zamanlarda bulacaklar. Ayrıca Bursa’da 11 adet millet bahçesi projemizden 4 tanesini tamamladık. Birini bugün açıyoruz. 3’ünün yapımına devem ediyoruz.

Haberin Devamı

HIZLI TREN VE METRO: Bursa çevre otoyolu doğu kesimindeki onarım çalışmaları ile Demirtaş Organize Sanayi Kavşağı’nı bu yıl bitiriyoruz. Bandırma, Bursa, Osmaneli hızlı tren hattını 2025 yılında hizmete açmayı planlıyoruz. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 40’ı bulan metro projemizi de inşallah yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. ” dedi.

Haberin Devamı

BARAJ İNŞAATI SÜRÜYOR: Tarım ve ormanda Bursa’ya 22 baraj, 2 içme suyu tesisi, 45 sulama tesisi, 4 arazi toplulaştırma, 20 taşkın koruma tesisi, 17 gölet, 6 yer altı depolama tesisi, 12 HES inşa ettik. 152 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak 6 barajın inşaatı sürüyor. Bursa’da 561 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. TOGG’a ev sahipliği yapan Bursa’ya 8 yeni OSB, 3 endüstri bölgesi, 2 Teknokent, 129 araştırma geliştirme merkezi, 30 tasarım merkezi kurduk. Bursalı iş insanlarımıza 17,3 milyar lira tutarında prim desteği sağladık. Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi şehrimizin bu alandaki marka değerini yükseltecek, istihdam ve ihracatı arttıracaktır. 

Kitap imzalama ricasını kırmadı

Erdoğan, kente girişinde otobüsünün önünü üniversiteli Kübra Yılmaz’ın isteğini de kırmadı. Erdoğan’a “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” adlı kitabını imzalatan üniversite öğrencisi sevinç gözyaşlarına boğuldu.

Kuraklığa çare baraj

‘Merdiven altı mahkeme salonları vardı’

Haberin Devamı

Erdoğan miting sonunda toplu açılış ve temel atma törenlerine uzaktan bağlandı. Erdoğan, Bölge Adliye Mahkemesi’nin yeni binasının kurdelası kesilirken, “Merdiven altı mahkeme salonlarından buraya geldik. Onlar Türkiye’ye yakışmıyordu” dedi.

Erdoğan Görükle Üniversite metrosunun teme atma töreninde “Bay Kemal yanında birileriyle metroya binmiş. Ne diyor, ‘Paris’te bile yok’ diyor. Biz bunları çoktan geçtik. Marmaray’ı Avrasya’yı gördün mü, Pendik’te yaptığımız metroları gördün mü? Ümraniye’yi gördün mü? Yarın Kağıthane İGA metrosunun açılışını yapıyoruz. Uzunluğu 34 kilometre. Ama bizimki Paris falan dinlemez. Bizimki, İstanbul metrosu. Bunlarla biz dünyaya örnek olduk. Benim milletim takdir ediyor. Bunlar ne yapıyor. Bunlar gidiyorlar. Sancaktepe’deki açtığımız metro ile ilgili ne yazık ki tüpleri hafriyatla dolduruyorlar. Yarın Kağıthane İstanbul Havalimanı metrosunun açılışını yapacağız” diye konuştu.

Kuraklığa çare baraj

‘İftira ve tehditlere en güçlü tepkiyi iş dünyası vermeli’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış töreni ve mitingin ardından ‘İlk Oyum AK Parti’ye, İlk Oyum Recep Tayyip Erdoğan’a’ projesi kapsamında Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gençlerle buluştu. Erdoğan daha sonra Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan, Türkiye’nin yakaladığı istikrarın ve yükselişin muhalefet tarafından engellenmeye çalışıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye’nin son 20 yılda en büyük başarıyı elde ettiği savunma sanayii alanında kopartılan fırtınayı, sizler de takip ediyorsunuz. Hiçbir hakikat payı olmayan ithamlarla, milyarlarca dolar ihracat yapan firmalarımızı itibarsızlaştırmaya kalktılar. İHA ve SİHA konusu, aslında 6’lı masanın ülkemizin stratejik yatırımlarına yönelik hazımsızlığının ilk değil en son örneğidir. Yatırım ve eser düşmanlığında ilk sırada masanın büyük ortağı vardır. Bu ortak pek çok yatırımımızı doğrudan hedef aldı, firmalarımızı açıkça tehdit etti. İhanet derecesine varan hezeyanlarla, tehditlerle, iş dünyamıza yönelik iftiralarda bulundu. İş dünyamızın çatı kuruluşlarından sanayi ve ticaret odalarımızın önemli bir kısmından maalesef bu tehditler karşısında ciddi bir ses yükselmedi. Oysa, ‘Türkiye güvenli değil’ iftirası karşısında biz siyasetçilerden önce en güçlü tepkiyi iş dünyamızın vermesi gerekirdi. Ülkemizin stratejik yatırımlarını engellemeyi hayal edenlerin bu heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakacağız. Yabancı ekonomi komiserlerinden medet uman, müstemleke sevdalılarının, ülkemizi tekrar kriz bataklığına sürüklemesine göz yummayacağız.”

 

Yazarlar