Gündem Kuraklık 10 kat arttı

Kuraklık 10 kat arttı

25.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk ve İsviçreli iklim bilimcilerin yayınladığı yeni çalışmaya göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu enlemde 1980 yılından bu yana aşırı kuraklık 10 kat arttı. İzmir, Fas’ın Fes kentinden sonra kuraklık artışının en yüksek olduğu ikinci şehir.

Kuraklık 10 kat arttı

HABER ARAŞTIRMA - İstanbul Teknik Üniversitesi ve Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü iklim bilimcilerinin ortak yayınladığı bir makale, Avrupa’da ve Akdeniz bölgesinde iklim aşırılıklarına yönelik maruziyetin 1979 yılından 2016’ya ne şekilde değiştiğini ortaya koyuyor. 10 farklı iklim indeksinin birleştirilerek yenilenmiş ‘iklim ekstrem indeksine’ göre yürütülen çalışmaya göre, 1980’lerden 2010’lara gelindiğinde, aşırı kuraklık değerlerinde büyük artış yaşandı. 

Haberin Devamı

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol’un da yer aldığı ekibin imza attığı çalışma, aşırı kuraklık değerlerinin tüm Avrupa ortalaması için üç kat arttığını ortaya koyarken, Ancak Türkiye’den de birçok kenti kapsayan enlemlerde artışın 10 kata yaklaştığını gösteriyor. İklim ekstrem indeksinde Batı Anadolu’nun tamamı, riski giderek yükselen bir alan olarak tanımlanıyor. İzmir, artış eğiliminin en yüksek olduğu ikinci şehir. İlk sırada ise Fas’ın Fes şehri yer alıyor. Türkiye, yüzölçümünün büyüklüğü nedeniyle, 47 ülkenin değerlendirildiği iklim ekstrem indeksinde 13. sırada yer alıyor. Buna karşın Batı Anadolu’nun tamamını -ve özellikle Ege Bölgesi’ni- riski giderek yükselen bir alan olarak tanımlamak mümkün.