Gündem Kurbanda yine aynı manzara

Kurbanda yine aynı manzara

21.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uyarılara, yasaklara ve para cezalarına rağmen, kurbanlıklarını umuma açık yerlerde ve sağlıksız koşullarda kesenler oldu

Kurbanda yine aynı manzara

Çiğdem Yılmaz / İstanbul - Kurban Bayramlarında kesimlerin hijyen ortamlarda yapılması, sokakların, park ve bahçelerin kan gölüne dönmemesi için yapılan uyarılar yine işe yaramadı. Yine yasaklara uyulmadı, sokaklar yine ürkütücü manzaralara sahne oldu. Bu yıl da, yasaklara ve uygulanacak idari para cezalarına rağmen vatandaşların sağlıksız koşullarda kurban kesme alışkanları sürdü.

Haberin Devamı

Bazı vatandaşlar kurbanlık hayvanları evlerinin önünde, sokak aralarında, boş arsa, otopark veya inşaatlarda kesti. Aileleriyle birlikte kesim alanına gelen çocukların da kurban kesimini, tribünden maç izler gibi izlemesi dikkat çekti. Kesim alanındaki bazı çocukların, kesim sırasında korktuğu için yüzünü kapattığı da dikkat çekerken bazı çocukların ellerine bıçağı ellerine alıp, kesim yapmaya çalıştığı görüldü. 

Denetim yoktu

İstanbul’da istenmeyen görüntülerin en sık yaşandığı adreslerden biri Başakşehir’e bağlı Altınşehir’di. Bölgedeki boş arazide çok sayıda kişi yasak olmasına rağmen kurban kesimi yaptı. Kaçak kesimin yapıldığı alanda herhangi bir zabıta ekibinin denetim yapmaması da dikkat çekti. Ayazağa’da da, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ormanlık alanda kurban kesimi devam etti. Kurbanını belediyelerin gösterdiği alanlarda kesmek istemeyen bazı vatandaşlar ormanlık alanda hem kurban kesti hem de piknik yaptı.

Haberin Devamı

Kesim gerginliği!

Avcılar’daki kesim yeri olarak belirlenen Saadetdere Metrobüs Durağı’nın yakınındaki alana akın eden yüzlerce kişi kurbanlık hayvanlarını alarak sıra ile kestirmek istedi. Ancak, kalabalık her geçen dakika artmaya başladı. Kurbanlık alanına gelen kasaplar, daha önce kurban alanlar ile anlaşarak boş arsada kesmek istedi. Ancak, belediyesi ekipleri bu alanda kurban kesiminin yasak olduğunu hatırlatarak engellemeye çalıştı. Bu sırada zaman zaman gerginlik çıktı.

Kurbanda yine aynı manzara

Ne maske ne mesafe vardı

Resmi Gazete’de, “Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 2 metre olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulması hususlarında gerekli tedbirler alınacaktır” yayınlansa da söz konusu kurallara ne yazık ki birçok noktada uyulmadığı görüldü. Kesim alanlarındaki insanların sosyal mesafeyi hiçe saydığı ve maske takmadığı dikkat çekti.

Kurban denetimi

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından kurban satış ve kesim yerlerine yönelik olarak Jandarma Asayiş, Jandarma Trafik ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin katılımıyla koronavirüs ve dolandırıcılık olaylarına karşı denetim yapıldı. Ekipler, Sancaktepe Paşaköy kurban satış ve kesim yerinde, alanı dolaşarak kurban kesenleri ve satıcıları denetledi. Başta koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşları maske takma konusunda uyaran ekipler, sosyal mesafe konusunda da sık sık uyarılarda bulundu. Bu çalışmalar sırasında maskesi olmayanlara maske dağıtıldı. Maske takmayan çocukları gören jandarma ekipleri, maskeyi kendi elleri ile taktı.

Haberin Devamı

Fotoğraf: Cemal Yurttaş