Gündem Kuş gribi uyarısı

Kuş gribi uyarısı

19.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde milyonlarca kuşun ölümüne yol açan kuş gribi (H5N1) vakaları artışa geçti.

Kuş gribi uyarısı

Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa’da da görülen kuş gribine karşı Türkiye’deki veterinerlerden de uyarı geldi. Son yıllarda güvercin ve kumruların insanlar tarafından yemle beslendiği tarihi meydanlar ile turistik yerlerin sayısında artış oldu. Uzman veteriner ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, aşırı beslemenin bu türlerin popülasyonunda büyümeye neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Coşkun, belli alanda beslenen bu kuş gruplarının kuş gribi, Newcastle (yalancı veba) gibi bulaşıcı hastalıkları birbirine bulaştırıp, yayılıma neden olabileceğini söyledi. Coşkun, güvercin ve kumrulardaki kuş gribinin insana bulaş ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi ve uyardı: “Kuşları beslemek iyi niyetli davranış gibi gözükse de kuşları bir araya getirmek, aynı noktada beslemek çeşitli viral enfeksiyona neden oluyor. Bir meydanda, bölgede kuşları denetimsiz beslediğiniz zaman kuşlar bir araya oluyor. Aynı noktada su içip yemleniyor. Barındırdığı kuş gribi, salmonella, Newcastle gibi hastalıkları birbirine bulaştırabiliyor.”

Geçen yıl 700 vaka

Gökçe Coşkun, geçen sene 700 vakaya rastladıklarını belirtirken “Şehir merkezlerinde, Arap Yarımadası’ndan ülkemize gelen egzotik türlerden küçük kumrularda enfeksiyonla sıklıkla karşılaştık. Göz, burun akıntısı, kafayı arkaya döndürme gibi belirtiler görüyoruz. Hayvanı kısa sürede kaybediyoruz’ dedi.