Gündem Leylek ölümlerine yalıtımlı direk önlemi

Leylek ölümlerine yalıtımlı direk önlemi

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Leyleklerin göç yolculuğu yine hüzünlü başladı. Elektrik hatlarına çarpan çok sayıda leylek ölürken, farklı önlemler gündeme geldi.

Leylek ölümlerine yalıtımlı direk önlemi

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Leyleklerin göç yolculuğu yine hüzünlü başladı. Elektrik hatlarına çarpan çok sayıda leylek ölürken, bazı elektrik dağıtım şirketleri önlem olarak leyleklerin rotasındaki hatlarda elektrik kesintisi yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Bursa’daki Yaren isimli leyleğin hikayesini Türkiye’ye duyuran yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş ise, sorunu kalıcı olarak çözmek için elektrik hatlarının yalıtımlı olması ve kuşların hatları farkedebilmesi için reflektörler takılması gerektiğini belirtti.

TEDBİRLER ALINMALI

Mola vermek için elektrik hatlarına konan leyleklerin ölümü yürek burkarken, geçen hafta da Kütahya’da kondukları elektrik direğinde akıma kapılan yaklaşık 50 leylek öldü. Türkiye’nin birçok yerinde bu şekilde leyleklerin ölüm haberi geliyor. Bazı elektrik şirketleri bu ölümleri engellemek için kendince geçici önlemler almaya başladı. 

Konuyla ilgili Milliyet’e konuşan yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş şunları aktardı:

“Yalıtımlı direkler, hiçbir tedbire ya da önleme gerek kalmadan bunu önler. Fakat bu direklerin ekstra maliyeti olduğu için pek sıcak bakılmıyor. Bunun sonucunda da, her yıl göç döneminde baharda ve sonbaharda yüzlerce leyleğin ölmesine tanıklık ediyoruz. Belki tüm elektrik direklerini bir anda değiştiremeyiz ama özellikle göç rotası üzerindekilerde önlem alınabilir ve bu direkler yalıtımlı hale getirilebilir. Direklere sürekli dönen reflektörler takılabilir. Bunlar sayesinde leylekler bu tellerden, uzaklaşır. Leylek kovar gibi de düşünebiliriz.”

Haberin Devamı

‘İZOLASYON YAPILMALI’

“İzmir Seferihisar’da birkaç gün önce Gediz Elektrik, abonelerine attığı mesajda, göç nedeniyle elektrik tellerine takılan leyleklerin hayatını kaybetmemesi için bazı bölgelerde planlı kesinti yapıldığını duyurdu. Aynısını Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. yaptı. Bunlar çok önemli şeyler ama kesin çözüm değil. Altını çizerek bir kez daha diyoruz, kuşların göç sırasında öldüğü bölgeler biliniyor ancak şirketler elektrik direklerinde yeterince izolasyon çalışması yapmıyor. Kuş ölümlerinin yaşandığı bölgelerde çalışma başlatılmalı.”

Leylek ölümlerine yalıtımlı direk önlemi


GÖRSEL ŞÖLEN

 Öte yandan Türkiye’den Afrika’ya göç eden leylekler Bursa semalarında görsel şölen oluşturdu. Yaz aylarını Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde geçiren leylekler kışı geçirecekleri Afrika’ya doğru yola çıktı. Uluabat, Gölyazı, Eskikaraağaç ağırlıklı olarak konaklayan leylekler Bursa semalarında güzel görüntüler oluşturdu. Hava akımını yakalayıp ahenkle süzülen leylekler kameraya böyle yansıdı.

Yazarlar