Gündem Lirik Şiir Nedir, Özellikleri Nelerdir? Örnekler İle Lirik Şiirler Konu Anlatımı

Lirik Şiir Nedir, Özellikleri Nelerdir? Örnekler İle Lirik Şiirler Konu Anlatımı

22.07.2020 - 18:55 | Son Güncellenme:

Lirik şiir, verdiği duygu bakımından edebiyatta önemli bir yeri vardır. Eski Yunan edebiyatından günümüze kadar gelmiştir. İnsanı ilgilendiren her türlü olay lirik şiirin konusudur. Şiir direk olarak insanların duygularına hitap ediyor. Buna göre lirik şiirin ne olduğunu öğrenip, ne anlatmak istediğini anlayabilirsiniz. Lirik şiir nedir, özellikleri nelerdir ve lirik şiire örnekleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Lirik Şiir Nedir, Özellikleri Nelerdir Örnekler İle Lirik Şiirler Konu Anlatımı

Eski Yunan şairler şiirlerini lyra (lir) eşliğinde söylerlermiş. Şairler şiirlerini gönülden gelerek acıklı, heyecanlı ve duygusal okudukları için zamanla lirik şiir olarak adı konulmuş. Şiirde “aşk, sevgi, ölüm, ayrılık” gibi bireysel ve duygusal konular işlenir.

Haberin Devamı

Lirik Şiir Nedir?

Şairin ruhunda uyanan ve kabaran heyecanları içli bir dille anlatan duygu yüklü şiirlere lirik şiir deniliyor. Edebi türlerin en sanatsal, katışıksız ve yoğunu olarak dikkat çekiyor. Şiir, insanın duygularına, kalbine seslenip, iç dünyasını yansıtıyor.

Lirik şiirin konuları; aşk, sevgi, sevinç, hüzün, ölüm, ayrılık, özlem gibi duygulardır. İnsanlar arasındaki karşılıklı etkileşimleri ve ilişkilere değinmiyor. Sadece insanın iç dünyasına hitap ediyor.

Lirik Şiir Özellikleri Nelerdir?

1-Ayrılık, aşk, hasret, sevinç, hüzün gibi duygusal konuları ele alır. Ele alınan konular coşkulu, içten ve heyecanlı bir şekilde yansıtılır.

2-Eski Yunan edebiyatında kullanılan Lyra (lir) denilen sazdan ismini almıştır.

Haberin Devamı

3-Kişinin duygularına ve iç dünyasına hitap eder.

4-Avrupa’da “romantik” şiirle birlikte gelişim göstermiştir.

Örneklerle Lirik Şiir Konu Anlatımı

Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir.

Lirik şiirin belli bir düzeni ve kuralı bulunmuyor. Yani Türk edebiyatındaki gazel, rubai, terkib-i bendlerde olduğu gibi kafiye örgüleri, nazım birimleri ve ölçü sistemleri yoktur. Sadece duyguları serbest olarak yansıtmak için kullanılıyor.

Lirik şiir, Avrupa’da Romantizm akımıyla kendini hissettirmiş Türk edebiyatında ise koşuk, gazel ve koşmalarla kendini göstermiştir. Divan edebiyatında gazel, şarkı, mersiye ve murabba; halk edebiyatında da koşma, ağıt, türkü ve semaileri bu türe örnek olarak verilebilir. Karacaoğlan, Yunus Emre, Âşık Veysel, Faruk Nafiz, Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Ahmet Haşim gibi şairler lirik şiirin önemli temsilcileridir.

Örnek; “Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak,

             Ben aşkımla bahar getirdim sana;

             Tozlu yollarından geçtiğim uzak

             İklimden şarkılar getirdim sana. Ahmet Muhip Dıranas” Şiirde aşk duygusuna yer verilmiş.

 

“Dağda dolaşırken yakma kandili

Haberin Devamı

             Fersiz gözlerimi dağlama gurbet.

             Ne söylemez, akan suların dili

             Sessizlik içinde çağlama gurbet. Necip Fazıl Kısakürek” bu şiirde de ayrılık duygusuna yer verilmiştir.