Gündem Cumhuriyet'in 100. yıl coşkusu! İstanbul Boğazı'nda muhteşem gösteri

Cumhuriyet'in 100. yıl coşkusu! İstanbul Boğazı'nda muhteşem gösteri

29.10.2023 - 09:25 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ülke genelinde özel etkinliklerle kutlandı. İstanbul Boğazı'nda muhteşem bir gösteri düzenlendi.

 

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türkiye genelinde çok sayıda özel etkinlik düzenlendi. Siyasiler de sosyal medya hesaplarından Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla açıklamalar yaptı. İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilen gösteriler ise nefes kesti.

KIRIKKALE'DE FENER ALAYI

Kırıkkale'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında fener alayı yürüyüşü düzenlendi.

Kırıkkale Belediyesi'nin düzenlediği etkinlik kapsamında binlerce Kırıkkaleli, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Baştuğ'un da yer aldığı fener alayı, mehter takımı eşliğinde, Atatürk Bulvarı, Ankara Caddesi ve Zafer Caddesi'nden geçti. Etkinlik, mehter takımının gösterisinin ardından sona erdi.

Yürüyüş sonrası açıklamada bulunan Vali Makas, "Bugün Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcını yaşıyoruz. Kırıkkaleliler sabahtan beri coşkulu bir şekilde kutlamalara katıldı. Belediyemizin organizasyonunda Mehter Takımımızın eşliğinde, askerimiz, polisimiz 7'den 70'e tüm halkımızın katılımıyla Fener Alayıyla taçlandırdık. Şu anda Cumhuriyet Meydanı'nda 25 bin Kırıkkaleli hemşehrimiz yürüyüşe eşlik etti. Cumhuriyeti, atasını ve ecdadını sahiplendiklerinden dolayı herkese teşekkür ederim" dedi.

ESKİŞEHİR’DE GONDOLLARLA FENER ALAYI

Eskişehir'de, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü nedeniyle Porsuk Çayı’nda gondollarla fener alayı düzenlendi. Binlerce Eskişehirli çay kıyısında, alayı Türk bayraklarıyla karşıladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı’nda gondol ve teknelerle fener alayı düzenledi. Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen fener alayında binlerce Eskişehirli, gondolların gelişini çalınan marşlar eşliğinde bekledi. Fener alayı Köprübaşı mevkisinden başlarken, çay kıyısında bekleyenler ellerinde bayraklarla fener alayının geçişini izleyip, bu anları cep telefonlarına kaydetti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gondolundan halkın bayramını ve fener halayını kutlarken, gondol ve teknelerden yakılan meşaleler renkli görüntüler oluşturdu. Etkinlikler kapsamında ışık gösterisi ile fener alayının geçişi sonunda Porsuk Çayı üzerinde flyboard gösteri yapıldı. Gökyüzü atılan havai fişekler aydınlandı.

İSTANBUL BOĞAZI'NDA NEFES KESEN GÖSTERİ

İstanbul Boğazı’nda Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla ışık, havai fişek ve dron gösterileri yapıldı. Nefes kesen gösteride dron ile gökyüzünde Cumhuriyet yazısı, Türk bayrağı, Türkiye haritası ve atın üzerinde Atatürk silueti oluşturuldu.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla İletişim Başkanlığı tarafından İstanbul Boğazı'nda ışık ve havai fişek gösterileri yapıldı. Işık ve havai fişek gösterisi izleyenlerin nefesini kesti. Dron ile gökyüzüne Türk bayrağı, Türkiye haritası, atın üzerinde Atatürk ve ay yıldız görseli oluşturuldu. Ayrıca, 'Yaşasın Cumhuriyet' ve 'Türkiye Yüzyılı' yazıldı. Gösteriler büyük beğeni topladı.



Haberin Devamı
 CUMHURİYET BAYRAMI’NIN 100’ÜNCÜ YILINDA FENER ALAYI

Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yılı, saat 19.23 itibariyle başlayan fener alayı yürüyüşüyle kutlandı.

TÜRK DONANMASININ 100 GEMİSİ İSTANBUL BOĞAZI’NDAN GEÇTİ

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türk donanmasının 100 gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti. Geçiş töreni vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Milli Savunma Bakanlığına bağlı 100 gemi, İstanbul Boğazı’nda geçiş törenine saat 17.00'da başladı. TCG Anadolu'nun da içinde olduğu fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, karakol gemileri, amfibi gemiler, hücumbotları, denizaltılar ve yardımcı sınıf gemiler olmak üzere 100 gemi Boğaz'dan geçiş yaptı. Geçiş töreni dosta güven düşmana korku verdi. Gemilerin geçişini vatandaşlar ilgiyle izledi.


CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINA FENER ALAYLI KUTLAMA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Antalya’da 2 gündür farklı etkinliklerle kutlamalar devam ederken bugün ise Antalya Valiliği koordinasyonunda fener alayı düzenlendi. Binlerce vatandaşın ellerinde bayraklarla yer aldığı yürüyüşe, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya milletvekilleri ve STK üyeleri ve binlerce vatandaş katıldı.

Konyaaltı Caddesi üzerindeki varyantta toplanan binlerce kişi, ellerinde cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk posteri, bayrak ve meşaleler ile yürüyüşe başladı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için güzergah boyunca marşlar söyleyen grupta çok sayıda çocuğun da olduğu görüldü. Yürüyüşe kimileri bebek arabalarıyla kimileri ise evcil hayvanlarıyla katıldı.

Yürüyüşe katılanlar arasında yer alan üniversite öğrencisi İsmail Furkan Çobanoğlu, “Burada olduğum için çok mutlu ve heyecanlıyım. Çok gurur verici bir olay” dedi.

SAAT 19.23'TE 1923 KİŞİ ZEYBEK OYNADI

Antalya'nın farklı noktalarında Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları devam ediyor. Konyaaltı Belediyesi tarafından düzenlenen ‘1923 Zeybek Ata’yı Selamlıyor’ etkinliği, belediye binası önünde yoğun katılımla gerçekleştirildi. 1923 kişi saat 19.23’te zeybek oynamaya başlayarak görsel şölen oluşturdu. Katılımcıların büyük beğenisini kazanan etkinlik büyük alkış aldı. Etkinlik Leman Sam konseri ile devam edecek. (

Haberin Devamı
RUS KOZMONOT CUMHURİYET’İN 100. YILINI UZAYDAN KUTLADI

Rus kozmonot Oleg Artemyev, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türk bayrağı açarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladı.

JAK TİMLERİ, ULUDAĞ’IN ZİRVESİNDE TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRDI

Bursa’da, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, tırmandıkları Uludağ’ın zirvesinde Türk bayrağını dalgalandırdı.

İSTANBUL BOĞAZI'NDA 101 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan paylaşımda "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kutlamaları dolayısıyla İstanbul Boğazı’nda 101 pare top atışı yapıldı." ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı
TÜRK YILDIZLARI'NIN GEÇİŞİ...

100 GEMİ ADALAR BÖLGESİNE GEÇİYOR

ERDOĞAN'A ÇİMARİVA SELAMI


Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Bağazı’nda 100 gemi ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları için geçit töreni düzenledi. Geçit, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu komutasında gerçekleştirildi.

"100'üncü Yılda 100 Gemi" adı verilen resmigeçitte, TCG Anadolu'nun rehberliğinde fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, amfibi gemiler, karakol gemileri, lojistik gemileri, hücumbotlar ve denizaltılar katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine henüz girmeyen Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, Pirireis denizaltısı ve Derya gemisi de geçit töreninde yer aldı. Gemiler, Vahdettin Köşkü’nden töreni izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çimariva selamında bulundu.


İstanbul Boğazı'ndaki geçişe TCG Anadolu'nun rehberliğindeki 100 geminin yanı sıra Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 9 F-16 ve 3 F-4E uçakları ve helikopterleri eşlik etti.

Tören öncesinde Türk Yıldızları ve Solotürk gösterileri de gerçekleşti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da geçiş sırasında 101 pare top atışı yapıldı. Coşkulu kutlamaya vatandaşlar da sahil kenarlarından ortak oldu.


* Çimariva; personelin gemi boyunca düzenli bir şekilde selamlama için yanyana dizilmesidir. Personelin aynı hizada nizami olarak durabilmesi için fiziki olarak aynı yapıda seçilmesi ve aynı tip giyinmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı
100. YIL GÖKYÜZÜNDE

Cumhuriyet'in ilanının 100. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Boğazı'nda Cumhuriyet Bayramı Kutlama Etkinlikleri düzenlendi. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

SOLOTÜRK gösteri uçakları İstanbul Boğazı semalarında nefes kesen bir gösteri gerçekleştirdi.



VE VATAN DÜDÜĞÜ...

MSB'den yapılan paylaşımda, 'Bu çalan Deniz Kuvvetlerimizin geleneksel “Vatan Düdüğü..” Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için geçit törenine hazırlanan TCG ANADOLU, “Vatan Düdüğünün” çalmasıyla Sarayburnu’ndan avara etti. ' denildi.

ERDOĞAN'DAN 100. YIL PANOSUNA İMZA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Cumhuriyet'in 100'üncü Yılında 100 Eser' yağlıboya resim sergisinde, Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümü için hazırlanan panoyu imzaladı.


Erdoğan'ın, panoyu imzalarken çekilen fotoğrafı sosyal medya hesaplarından paylaşılarak, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan panoyu imzaladı" denildi.

Haberin Devamı
CUMHURİYET'İN 100. YILINA ÖZEL HATIRA PARA BASILDI


Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında hatıra para bastırdı.

"5 Türk lirası" olarak Darphane tarafından basılan para, bugün dolaşıma giriyor. Hatıra paradan bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı. Paranın iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu kullanıldı. Dış halkasında ise 8 köşeli "Selçuklu yıldızı" motifi var.

ERDOĞAN, TEBRİKLERİ KABUL ETTİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etti.

'KOCA YUSUF'LARDAN SELAMLAMA UÇUŞU

Törene Vali Gökmen Çiçek, Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Haldun Taşan, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören sonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde birçok başarılı operasyonda ve deprem bölgelerinde önemli görevlerde bulunan ‘Koca Yusuf’ olarak bilinen ‘A400M’ nakliye uçaklarının Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı selamlama uçuşu, kutlamalara gelen vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kayseri'de 100’üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen kutlamalarda ‘Koca Yusuf’ olarak bilinen ‘A400M’ nakliye uçaklarının yaptığı uçuş vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Haberin devamı için tıklayınız

'HAK EDİLMİŞ BİR MİLLİ GURUR'

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bahçeli, mesajında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın muazzam kıvancını ve müstesna kıymetini hak edilmiş bir milli gurur ile idrak ediyoruz. Aziz Atatürk’ün liderliğinde az zamanda çok büyük işler yapan milli mücadele kuşağı, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’ni tam bir asır evvel cihana ilan ve ilam etmişlerdir.

Cumhuriyet’in kuruluşu ve kurumsal içerik kazanması, aynı zamanda egemenliğin asıl ve asli sahibine aracısız geçişin de miladıdır. Geride kalan 100 yılın dikkatle muhasebesi yapıldığında görülecektir ki, Cumhuriyet hem fikir bazında hem de rejim ve idare şekli bakımından maşeri vicdanda kök salmıştır. Nitekim Cumhuriyet ilke ve hedefleriyle, halkın arzu ve amaçlarını taşıma ve temin etme niteliğiyle zorlu eşikleri aşmış, çetin imtihanlardan geçmiş, bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle de gücüne güç eklemiştir” dedi. Haberin devamı için tıklayınız

 

100 YAŞINDAKİ FATMA NİNE'YE ZİYARET

ERDOĞAN'DAN VATANDAŞLARA DAVET

İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilecek olan gösterilere ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara çağrıda bulundu.

Erdoğan, 'Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşının heyecanını, gururunu yaşadığımız bu tarihî günde, İstanbul Boğazı’nda dron, havai fişek ve ışık gösterileri gerçekleştirecek, 100 savaş gemimizle, savaş uçaklarımızla muhteşem bir geçit töreni icra edeceğiz.

Yediden yetmişe milletimizin her bir ferdini, yanlarında bayraklarıyla saat 16.00’dan itibaren İstanbul Boğazı’na davet ediyorum.' dedi.

DEVLET ERKANI ANITKABİR'DE


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet Ata'nın huzuruna çıktı.

Erdoğan ve devlet erkanı Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldiler.

Erdoğan, Atatürk’ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu.


Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı;


"Aziz Atatürk; milletçe 'En büyük eserim' dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yıl dönümüne ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Tarihimizin bu önemli dönüm noktasında zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı, gözlerini kırpmadan şehadete koşan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. Her bir anı ülkemize hizmetle geçen 21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık. Türkiye'yi tarihinin en büyük yatırım hamleleriyle buluşturmuş bir yönetim olarak ittifak ortaklarımız ve milletimizle birlikte Cumhuriyetimizin 2'nci asrını Türkiye Yüzyılı ile taçlandırmakta kararlıyız. Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir. Ruhun şad olsun, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kutlu olsun."

MİT BAŞKANI KALIN: CUMHURİYETİMİZİ GELİŞTİRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı mesajında, "Cumhuriyetimizi yaşatmak için imkan ve kabiliyetlerimizi aralıksız geliştirmeyi sürdüreceğiz" dedi. Haberin devamı için tıklayınız

EMİNE ERDOĞAN'DAN TÜRKİYE YÜZYILI VURGUSU


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Emine Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı; Şanlı tarihimizin en görkemli sayfalarından biri olan 29 Ekim 1923, 100’üncü yılını kutluyor.

Bir asır önce eşsiz bir zaferle kurulan Cumhuriyetimiz, büyük bir milletin, büyük bir iradenin, büyük bir fedakârlığın eseri.

Hepimiz için benzersiz bir gurur ve mutluluk vesilesi olan bugün, vatan sevdalısı bir milletin dirilişinin de yıl dönümü.

Gelecek nesillerimizin bu kahramanlık ruhunu, birlik ve beraberlik içinde koruyarak, Türkiye Yüzyılı hedefleriyle yaşatacağına yürekten inanıyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatan uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 100. YIL MESAJI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köklü tarihimizden ve kadim değerlerimizden aldığımız ilhamla, Cumhuriyetimizi daha da güçlendirerek yeni asrına hazırlamanın gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şunları söyledi; Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: “İştirakleriyle bayram sevincimizi bizlerle paylaşan tüm dostlarımıza, tüm misafirlerimize, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümüne ulaşmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Şanlı tarihimizin bu dönüm noktasında, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, yeni devletimizin kuruluşuna öncülük eden tüm kahramanlarımızı rahmetle yâd ediyorum. Bin yıldır vatan topraklarını kanlarıyla sulayan aziz şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

‘Devlet-i ebed müddet’ inancıyla asırlardır vatanımıza, milletimize ve devletimize hizmet eden herkese şükranlarımı sunuyorum. Bugün 100. yaşını büyük bir coşkuyla kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti, bizim bu topraklarda kurduğumuz son devletimizdir. Milletimizin maziden atiye uzanan yolculuğu Selçuklu’dan Osmanlı’ya, oradan da Türkiye Cumhuriyeti’ne devrolarak bugünlere kadar gelmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanlığı Forsu’ndaki 16 yıldızda manasını bulan 2 bin 200 yıllık devlet geleneğimizin tüm birikimine sahiptir. Köklü tarihimizden ve kadim değerlerimizden aldığımız ilhamla, Cumhuriyetimizi daha da güçlendirerek yeni asrına hazırlamanın gayreti içindeyiz. Bizzat Gazi Mustafa Kemal’in ifadesiyle ‘kimsesizlerin kimsesi’ olarak doğan Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak en önemli vazifemizdir.

“CUMHURİYETİMİZİ MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNİN ÜZERİNE ÇIKARACAK ADIMLARI ATTIK”

Bu anlayışla son 22 yılda ülkemizi başarıdan başarıya, zaferden zafere koşturduk. Asırlık ihmalleri ve eksikleri gidererek yatırımlarla, Cumhuriyetimizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracak adımları attık. Demokrasiden ekonomiye, güvenlikten adalete, eğitimden sağlığa, tarımdan dış politikaya varıncaya kadar her alanda tarihî reformları hayata geçirdik.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile Gazi Mustafa Kemal’in ‘Millî Mücadele’nin maksat ve gayesi, milletin tam istiklâlini ve kayıtsız şartsız egemenliğini sağlamak ve sürdürmektir’ diyerek ortaya koyduğu idealini, yaklaşık bir asır sonra da olsa, gerçeğe dönüştürdük.

Devletle millet arasına örülen duvarları kaldırarak Cumhur ile Cumhuriyeti kucaklaştırdık. Vesayet odaklarına karşı yürüttüğümüz ve zaferle sonuçlandırdığımız mücadeleyle Cumhuriyetin demokrasiyle buluşmasını sağladık.

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE ÜLKÜSÜNÜ YÜCELTMEKTE KARARLIYIZ”

Şimdi de ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefiyle Cumhuriyetin ikinci asrını dünyada milletimizin asrı yapmak için canlabaşla çalışıyoruz. Büyüyen ekonomimiz, güçlenen demokrasimiz, artan itibarımız, genişleyen nüfuz alanımız, ilkeli ve vizyoner dış politikamızla ülkemizle birlikte tüm dünyada ‘kimsesizlerin kimsesi’ olmayı sürdürüyoruz.

Türkiye’nin her başarısının bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlumlar tarafından umutla takip edildiğini görmekten bahtiyarlık duyuyoruz. Harici ve dâhili bedhahlara aldırmadan büyük ve güçlü Türkiye ülküsünü yüceltmekte kararlıyız.

Emperyalistlerin tetikçiliğini yapan terör örgütlerine, hâlâ bir asır önceki hesapların peşinde koşan müstevlilere, ülkemizin başarılarından rahatsız olan kifayetsiz muhterislere, hâsılı, millet ve memleket düşmanlarına rağmen diğer hedeflerimiz gibi, inşallah Türkiye Yüzyılı’nı da hayata geçireceğiz.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye’de ve yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı gönülden tebrik ediyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü kutlu olsun.”


BİR AÇIKLAMA DA SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTI

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bugün Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.

Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı canıgönülden tebrik ediyorum.' dedi.

'BİLİYORUZ, NE YAPSAK BU VATANIN HAKKINI ÖDEYEMEYİZ'

TBMM BAŞKANI'NDAN CUMHURİYET MESAJI

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm halkımıza kutlu olsun. Cumhuriyetimizin banisi ve TBMM’nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bütün isimsiz kahramanlarımızı saygıyla ve minnetle yâd ediyorum.

Emperyalist işgal ordularına karşı bağımsızlık mücadelesi veren, İstiklal Harbimizi zaferle taçlandıran millî iradenin temsilcisi Büyük Millet Meclisimizde çalışmış tüm milletvekillerimize de şükranlarımı sunuyorum. Anadolu kıtasına adım attığımız günden itibaren daima ileriye gitmek, yüksek hedeflere ulaşmak ve yeniden büyük Türkiye'yi kurabilmek için tarihimizden, medeniyetimizden, değerlerimizden, kültürümüzden, köklerimizden ve 100 yıllık Cumhuriyetimizden aldığımız güçle çalışmaya devam ediyoruz.

Aziz milletimizin tam bağımsız Türkiye’nin inşası ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşması doğrultusunda gösterdiği inancı ve çabayı "sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin Yüzyılı ile taçlandırma gayreti içindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak her alanda çok büyük mesafeler katederek geldiğimiz bu noktada hakkın, iyinin ve güzelin hâkim olması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Nice 100 yıllara" dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: KAHRAMANLIĞI ESERİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

Cumhuriyet, her türlü imkânsızlıklara rağmen Türk Milleti’nin verdiği emsalsiz mücadelenin, örnek vatan sevgisi, hürriyet ve istiklal aşkıyla gösterdiği kahramanlığın eseridir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesi altında, tek millet olarak yaşama uğrunda her şeyimizi feda edebilme anlayışına sahip olduk ve demokrasimize sahip çıktık. Bu ruhu tüm benliğimizde hissetmeye ve yaşatmaya devam edeceğiz. 

Cumhuriyetimizi bize emanet eden şehit ve gazilerimizden aldığımız ilhamla Türkiye Yüzyılı’na giriyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda da atalarımızın emaneti olan bu güzel vatanı, değerlerimizi ve Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatma azmiyle Türkiye’yi dünyanın lider ülkelerinden biri haline getirmek için durmadan çalışacağız. 

Cumhuriyetin 100. Yılı’nı kutlamanın gururunu gönülden paylaşıyor, Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun! Birlik ve kardeşlik içinde nice senelere!

CUMHURBAŞKANLIĞI: VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümüne kavuşmanın gururu ve mutluluğu içerisindeyiz.

Başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Harbimizin kazanılmasında ve bu toprakları bize vatan kılmak için fedakârca mücadele eden tüm kahramanlarımızı saygıyla yâd ediyoruz. 

Tam 100 yıl önce ağır bedeller ödeyerek kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içerisinde, muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 

Ülkemizde ve yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyoruz. 

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.' ifadeleri kullanıldı.

DIŞİŞLERİ'NDEN CUMHURİYET PAYLAŞIMI

BAKAN FİDAN: CESUR VE KARARLI ADIMLAR ATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Fidan mesajında şu ifadeleri kullandı;

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun! Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizin 100. yılında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde daha da yükseğe taşınmasına tanıklık etmenin gururunu yaşıyoruz.

Ülkemizin sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerden gücünü alan milli dış politikamız ile barışın, sağduyunun, hakkaniyetin ve güvenin sembolü bir Türkiye olarak daha adil bir dünya için cesur ve kararlı adımlar atmayı sürdüreceğiz.

Milletimizin bayramını en içten duygularımla tebrik ediyor, Cumhuriyetimizin kuruluşuyla taçlanan istiklal harbimizin tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyorum.

BAKAN YERLİKAYA'DAN VİDEOLU MESAJ

 

BAKAN ŞİMŞEK: NİCE YILLARA

BAKAN URALOĞLU: İSTİKLAL, İSTİKBAL BİZİZ...

BAKAN IŞIKHAN: ÇALIŞARAK ORADAN BURAYA GELDİK

BAKAN GÜLER'DEN CUMHURİYET MESAJI

BAKAN ÖZHASEKİ: KUTLU OLSUN

BAKAN GÖKTAŞ: VAR GÜCÜMÜZLÜ ÇALIŞMAYA KARARLIYIZ

BAKAN KOCA: 100 YAŞ GİBİ GENÇLİK YOK

"Cumhuriyetimiz 100, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 142 yaşında." diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklamasında şunları söyledi;

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşımızdaki bütün kahramanları, kendini yeni devletimizin inşasına adayanları 29 Ekim 2023’te bir kez daha saygıyla, rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizi kuranlar, Cumhuriyetimiz yaşadıkça yaşayacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılını hep birlikte, yürekten kutluyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizin kurucularını saygıyla anıyoruz. Cumhuriyet ilk günkü gururuyla bugün daha güçlü. Ve bugün, 100 yaş gibi gençlik yok!

BAKAN ERSOY: 2053, 2071, 2123...

BAKAN KACIR: BAŞLASIN TÜRKİYE YÜZYILI

BAKAN BOLAT: BİR AN BİLE YORULMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

BAKAN TEKİN: NİCE YÜZYILLARA

BAKAN BAK'TAN 100. YIL PAYLAŞIMI

BAKAN TUNÇ: CUMHURİYETİN TEMELİDİR ADALET

BAKAN BAYRAKTAR: TÜRKİYE YÜZYILI BAŞLIYOR

AK PARTİ'Lİ ÇELİK: ÇOK YAŞASIN CUMHURİYET

"Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türkiye!" başlığıyla Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de paylaşımında şunları söyledi;

Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını şan ve şerefle kutluyoruz. Büyük milletimize, milletimizin dostlarına ve Cumhuriyetimizin ilham kaynağı olduğu mazlum halklara kutlu olsun...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız, bu topraklarda ebediyyen hür yaşama irademizin mührüdür. İmkansız denen koşullarda bir varolma mücadelesi ve iradesiyle kurduğumuz Cumhuriyet, türlü zorluklardan geçerek bu şan ve şeref gününe hakkıyla geldi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu kutlu mücadelenin tüm neferlerini rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetimiz artık Türkiye Yüzyılı’nı kucaklayan bir heyecanla yoluna devam ediyor... Yeni ufuklara doğru giderken çok yaşasın Cumhuriyet!

ERDOĞAN, 100 YIL MESAJINI PAYLAŞACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 19.23'te 100. yıl mesajını vatandaşlarla paylaşacak. Etkinlikler kapsamında 19.50'de ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 2023 dron ile İstanbul Boğazı'nda ışık ve havai fişek gösterileri yapılacak.

SOLOTÜRK VE TÜRK YILDIZLARININ GÖSTERİLERİ

SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları, bazı şehirlerde gösteri uçuşu gerçekleştirecek. Uçuş planı şu şekilde;

YURT GENELİNDEKİ ETKİNLİKLER

İletişim Başkanlığı düzenlenecek etkinliklere ilişkin bilgi paylaşımı yaptı. Açıklamada, 'Cumhuriyetimizin 100. yılını milletçe büyük bir heyecanla kutluyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak yurt genelinde hazırladığımız özel etkinlikler, dijital sergiler ve üç boyutlu gösteriler vatandaşlarımızla buluşuyor; özel ışık gösterilerinin yapıldığı tarihi mekanlarda 100. Yıl Marşımız yankılanıyor.' denildi.

İSTANBUL BOĞAZI'NDAKİ TÖRENLER

MSB'den yapılan açıklamada, '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul Boğazı’nda gerçekleştireceğimiz geçit töreninin hazırlıkları başladı. Bugün ve yarın İstanbul semalarında Hava Kuvvetlerimizin muharip uçakları ile gösteri ekipleri olan SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları alçak uçuşlar gerçekleştirecek.' ifadeleri kullanıldı.

 

SOLOTÜRK'TEN GÖSTERİ UÇUŞU


Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK, 29 Ekim Pazar günü saat 13.00'te Anıtkabir üzerinde gösteri uçuşu yapacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim'de devlet erkanıyla saat 11.00'de Anıtkabir'i ziyaret edecek. Erdoğan, saat 12.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 Dev Eser Yağlı Boya Resim Sergisi"ni ziyaret edecek ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda tebrikleri kabul edecek.

BAKAN YUMAKLI: ÜLKEMİZİ HEP DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ

BİRİNCİ MECLİS BİNASI'NDAKİ TÖRENLER

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Birinci Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi'ndeki etkinliklere katılacak.

Ankara seğmenleri gösterisiyle saat 14.00'te başlayacak etkinlikte, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'teki TBMM Genel Kurul konuşması seslendirilecek. Burada konuklara hitap edecek Kurtulmuş, ardından özel defteri imzalayacak.

Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda geçit töreni de düzenlenecek. Tören öncesinde Mehteran Birliği, Türk Silahlı Kuvvetleri Karma Bandosu ve Azerbaycan Askeri Bandosu tarafından, Yüzüncü Yıl Marşı ve İstiklal Marşı'nın icrası ile çeşitli marşlardan oluşan mini konser, saat 14.00'te TBMM Binası ön bahçede gerçekleştirilecek. Konserin ardından saat 14.30'da "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Geçit Töreni", TBMM'den önünden başlayacak.

16 Türk devleti bayrağı taşıyan bölüğün de yer alacağı kortej yürüyüşü, Atatürk Bulvarı'nı takiben II. TBMM Binası önüne kadar devam edecek.

timeline

Canlı Anlatım Özeti