Gündem CHP'de yeni başkan belli oldu! İşte Kılıçdaroğlu ve Özel'in aldığı oylar

CHP'de yeni başkan belli oldu! İşte Kılıçdaroğlu ve Özel'in aldığı oylar

05.11.2023 - 07:14 | Son Güncellenme:

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda bugün genel başkan için seçim yapıldı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasındaki liderlik yarışında başkanlık seçimi 2. tura kaldı. 2. tur sonunda kazanan ismi Ekrem İmamoğlu açıkladı.

CHP'nin kritik kurultayında genel başkan belli oldu. CHP’nin liderliği için Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile değişimcilerin adayı Özel çekişme yaşadı.

Haberin Devamı

1366 delegeden 812 oy alarak 38'inci Olağan Kurultay'da Manisa Milletvekili Özgür Özel CHP Genel Başkanı seçildi. Kılıçdaroğlu ise 536 oyla genel başkanlık yarışında 2'inci oldu. 12 oy ise geçersiz sayıldı.

ÖZEL'İN ANAHTAR LİSTESİ BELLİ OLDU

Genel Başkan Özgür Özel, PM için 70 kişilik anahtar liste çıkardı. Anahtar listede Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke yer alırken Kılıçdaroğlu’nun MYK’sında yer alan Tahsin Tarhan da Özel’in listesindeydi. Askeri Casusluk davasından bir süre tutuklu kalan emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu ile sanatçı Tolga Sağ, Özel’in Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu listesinde yer aldı.

CHP KURULTAYINDA PM VE YDK ÜYELERİ BELİRLENİYOR

Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilen CHP 38. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde PM ve YDK üyelerinin belirlenmesi için başvuru süreci saat 19.00 itibarıyla sona erdi. PM ve YDK seçimleri için üye adayları listelerinin kesinleşmesinin ardından oy pusulalarının matbaaya gönderilmesi kararı alındı. Oy pusulalarının basımdan gelmesinin ardından ise saat 00.00'da oy kullanma işlemine geçilmesi bekleniyor.

Parti tüzüğü gereği bin 366 delege oy kullanabilecekken, PM için en az 47, en fazla 52 işaretleme yapılabilecek. YDK için ise en az 14, en fazla 15 işaretleme yapacak olan delegeler, Bilim Kültür Sanat Platformu (BKSP) için de 8 işaretleme yapabilecek.
Öte yandan 60 PM ve 15 YDK üyesinin seçileceği seçimler için 380 kişi PM üyeliğine, 98 kişi ise YDK üyeliğine başvuru yaptı.

ÖZEL'DEN ECEVİT'İN MEZARINA ZİYARET


CHP Genel Başkanlığı'na seçilen Özgür Özel ve beraberindeki 81 il başkanı, ölümünün 17'nci yıl dönümünde partisinin 3'üncü Genel Başkanı ve eski Başbakan Bülent Ecevit'in Devlet Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti.

Özel, Ecevit'in mezarına partisinin çelengini bıraktıktan sonra dua etti. Ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Özel, "Bugün; 1970'lerde yapılan 2'si yerel, 2'si genel seçimden partimizi birinci parti olarak çıkarma başarısını gösteren, çok partili dönemde şüphesiz CHP'nin en büyük başarılarına imza atan, üstlendiği başbakanlık görevi sırasında Kıbrıs'taki mezalime son veren, Kıbrıs'a yapılan askeri hareketa 'Barış Harekatı' adı veren, 'Biz sadece Türklere değil, Rumlara da barış getirmeye gidiyoruz' diyen ve o karardan sonra Kıbrıs'taki Türk vatandaşlarının, Türklerin katledilmesini durduran, bağımsız bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmasının yolunu açan, bütün bu yaşananlara rağmen Rum halkıyla ve Yunanistan ile ilişkiler noktasında son derece diplomatik bir çerçeveyi yeniden sağlayabilmiş muhteşem bir devlet adamının huzurundayız.

Biz burada 81 il başkanımızla birlikte Genel Başkanımızın ve Başbakanımızın huzurundayız. Ona layık olmaya, partimize layık olmaya çalışacağız. Onun genel başkanlığı devraldığı; Lozan kahramanı, Garp cephesi kumandanı İsmet Paşa'yı, İsmet Paşa'nın ölümünden sonra yerine geldiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü hem Kurtuluş Savaşı'na hem de Türkiye Cumhuriyeti'ne katkı yapan tüm devlet adamlarını, tüm genel başkanlarımızı minnetle anıyoruz. Bugün burada Sayın Genel Başkanımızın huzurunda saygıyla bulunuyoruz. Ona layık olmaya çalışacağız" dedi.

Haberin Devamı
ÖZEL, İL BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanlığı'na seçilen Özgür Özel, mazbatasını aldıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşülüp, devir teslim yapılacağını belirterek, "Türkiye'yi yönetmeye layık gördüğümüz ve her 2 kişiden neredeyse birinin desteğini almış Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun deneyimlerinden, birikimlerinden yararlanmayı sürdüreceğiz" dedi.

AKŞENER'DEN ÖZEL'E TEBRİK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı olarak seçilen Özgür Özel'i sosyal medya hesabından tebrik etti. Akşener, 'Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultayında genel başkan olarak seçilen Sayın Özgür ÖZel’i tebrik ediyor; Kurultay sonuçlarının Cumhuriyet Halk Partisi camiasına hayırlı olmasını diliyorum.' ifadelerini kullandı.

KURULTAYIN İKİNCİ GÜNÜNDE PM VE YDK ÜYELERİ BELİRLENECEK

Kurultayın ikinci ayağında PM ve YDK üyeleri delegelerin onayına sunulacak. Kurultaydan sonra partinin en etkili organları olan PM’de 60, YDK’da ise 15 üye bulunuyor.

Kurultayın ikinci gününde gerçekleştirilecek PM üye seçiminde “çarşaf liste” yöntemi uygulanacak. 52 üye çarşaf listeden seçilecekken, 8 üye ise Bilim Yönetim Kurulu Platformu (BYKP) kontenjanından belirlenecek.

Haberin Devamı
'HİÇBİRİMİZ KOLTUKLARIMIZIN SAHİBİ DEĞİLİZ'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Kurultayı sonrası değerlendirmelerde bulundu.

İmamoğlu, "Divan Başkanlığını yaptığımız bu kurultayda sayın Özgür Özel genel başkanımız olarak seçildi. Başarılar diliyorum. Çok önemli bir dönemde önemli bir göreve geldi. Hep birlikte hem partimizin hem ülke demokrasimizin kazanması için büyük bir mücadele vereceğiz. Bir yandan yerel yönetime dönük seçime hazırlanacağız. Tabii yaklaşık 13 yıla aşkın süredir partimize hizmet eden değerli Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na da teşekkürlerimizi minnetimizi iletiyoruz. Hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ama tabii bu demokraside var, partilerimizde var. Hiçbirimiz koltuklarımızın sahibi değiliz" dedi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN ÖZGÜR ÖZEL'E TEBRİK

Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLK AÇIKLAMA

Özgür Özel seçim zaferinin ardından şu açıklamaları yaptı: Hayatımın en büyük gurur ve onurunu yaşıyorum. Oy birliği ile hepinizin yürekten desteklediği şekilde, bu onurlu görevi layıkı ile yerinize getirdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Bugün ilk tur sonuçlandıktan sonra, o daha önce pek az deneyimlenen ve 2 oy farkla 2. tura kalan seçim sonrası, oraya geleyim Özgür Özel'in elini kaldırayım diyen, Adalet Yürüyüşünü başlatan sayın Genel Başkanımıza teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı
CHP'DE YENİ GENEL BAŞKAN ÖZGÜR ÖZEL

İBB Genel Başkanı Ekrem İmamoğlu,'İkinci turun sonucu kurulumuza bildirildi. Şunu unutmayalım ki sonuç her şekilde CHP'nin her üyesinin kazandığı bir sonuçtur. Sonucu sizlerle paylaşıyorum. Sayın Özgür Özel 812 oy, Sayın Kılıçdarığlu 536 oy almıştır. Partimizin yeni genel başkanı Özgür Özel olmuştur." ifadelerini kullandı.

OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI

CHP'de 2. tur oy verme işlemi sona erdi, sayım başladı. 2. turda salt çoğunluk sağlanamazsa 3. tura kalacak.

TARTIŞMA ÇIKTI

CHP’nin 38. Olağan Kongresi’nde genel başkanlık seçiminin 2. tura kalmasının ardından Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri arasında tartışma çıktı. Partililerin birbirlerine “laf atmalarının” sonucu çıktığı iddia edilen tartışma, büyümeden çevredekilerin araya girmesi sonucu yatıştırıldı. Taraflar arasından yaşanan gergin anlar cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi.

Haberin Devamı
KILIÇDAROĞLU SALONDAN AYRILDI

Kemal Kılıçdaroğlu, 2.tur oylamasının sürdüğü esnada oyunu kullandı ve salondan ayrıldı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU ÇEKİLECEK Mİ?

CNN TÜRK Muhabiri Melike Görür, "Bülent Kuşoğlu şu açıklamayı yaptı: Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turun sonucuna göre çekilebilir. Net bir şey yok şu an için. Delegeler oylarını kullanmaya başlamışlardı. Salt çoğunluk sağlanırsa zaten bir aday kazanacak." dedi.

OYLAMA BAŞLADI

CHP'de ikinci tur oylaması başladı.

Haberin Devamı
CHP'DE BAŞKANLIK SEÇİMİ 2. TURA KALDI

CHP Kurultayında başkanlık seçimi 2. tura kaldı. 1366 kayıtlı delegenin 682’si Özgür Özel’e, 664’ü Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verdi.

'KEŞKE YÜZÜME SÖYLESEYDİN'

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu; konuşmama kararı alan Genel Başkan Adayı Kılıçdaroğlu'nun Özgür Özel'in konuşması ardından, kendisine söz hakkı doğduğu gerekçesi ile konuşmak istediğini belirterek, Kılıçdaroğlu'na söz hakkı verdi. Kılıçdaroğlu konuşmasında; Özgür Özel'in 'Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız yok' iddiasına yanıt vererek, "Eğer uzun yıllardır beraber çalışıyorsak ve CHP'nin bir dış politika Danışma Kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız ve o dış politika kurulunda iki genel başkan yardımcımızın da yer aldığını bilmiyorsa oraya bir soru işareti koymak zorundayım. Dış politika konusunda büyük elçilik yapmış arkadaşımız uzun süre danışmanlığımı yaptı evet listeye koyduk seçilmedi. Örgüt izin vermedi. Örgütün Parti Meclisi'ne (PM) seçmediği emekli bir büyük elçiyi ben nasıl hangi gerekçe ile Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) taşıyacağım. Eleştiriye açığım. Benim kadar eleştiriye açık olan hiç kimse yoktur. PM'de beni eleştirenin asla sözünü kesmem ve dinlerim. Olur ya eleştiriden yararlanacağım bir şey olur mu diye. Kısaca keşke burada anlattıklarını yüzüme karşı söyleseydin" dedi.

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

38. Olağan Kurultayı'nda saat 21.00 itibarıyla oy verme işlemine geçildi. Oy verme işleminde 1366 kurultay delegesi, 23 sandıkta tercihini yapacak.Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in yarıştığı seçimin ilk turunda salt çoğunluk şartı aranıyor.

ÖZGÜR ÖZEL: CHP'DE HANÇER YOK!

 CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, “Diyorlar ki genel başkan (Kılıçdaroğlu) bir hançerden bahsetti. Bu hançer konusu sizinle ilgili mi? Vallahi hiç üstüme almadım. Cumhuriyet Halk Partisi'nde hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. Ama genel başkan, benim de şu kadarcık diyecek bir şeyim varsa en iyi siz bilirsiniz ki, bizim ne partide ne partililerde hançer olmaz” dedi.


ÖZGÜR ÖZEL KONUŞTU

Genel Başkan adayı Özgür Özel Kurultay'da konuştu. Özgür Özel'in açıklamaları şöyle; Silivri'de Bakırköy'de hepimizin yerine yatan Tayfun Kahraman'a, Can Atalay'a, Selçuk Kozağaçlı'ya, Osman Kavala'ya, Çiğdem Mater'e, Mine Özerden'e, Selçuk Mızraklı'ya, Selahattin Demirtaş'a selam olsun.

CHP KURULTAYLARI ÜLKE SİYASETİNİ DE ŞEKİLLENDİRİR

Sizlerle aynı çatı altında olmak, aynı partide siyaset yapmak büyük onur. Biriz, hep beraberiz. Gençlerin gelecek hayalini hedefimiz sayan, onların kaygılarının yükünü sırtlarında taşıyanlarız. CHP kurultayları ülke siyasetini de şekillendirir. Biz bugün sadece partimizin yönetim kadrosunu belirlemeye gelmedik, yeni bir hikayeye başlamak Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için buradayız.

GERGİNLİK YAŞANDI

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın düzenlendiği Ankara Spor Salonu’nda delegelerin bulunduğu alanda, değişimciler ve genel merkez destekçilerinin bulunduğu kısımda gerginlik yaşandı. CHP eski milletvekili Turan Akdoğan’ın konuşması sonrası yaşanan gerginlik, salonda bulunan delegeler ve parti üyelerinin araya girmesiyle sona erdi.

KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL YETERLİ İMZAYA ULAŞTI

CHP'nin 38'inci Olağan Genel Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi için yeterli imzayı toplayan Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel, genel başkan adayı oldu. Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Sonuç olarak, başvuruları olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yeterli imza sayısına sahiptir. 2 adayımız, Kurultay'ın biraz sonra takdirlerine sunulacaktır. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

BİR İSİM DAHA ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

CHP eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen, 38. Olağan Kurultay'da yaptığı konuşmanın ardından CHP genel başkan adaylığından çekildiğini açıkladı. Öymen, "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların “yarışına” dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur." dedi.

SON KEZ ADAY

Kılıçdaroğlu, "Ben de bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup seçilen yeni genel başkanımı alkışlayacağım" dedi.

KILIÇDAROĞLU: SIRTIMDAKİ HANÇERLERLE SEÇİME GİRMEK ZORUNDA KALDIM

Kongre salonunda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu, "Adaylık sırasında masadan kalkmalar masaya dönmeler yaşandı. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Ateşi ve ihaneti gördük. Yalana dolana rağmen, milyonlarca sığınmayıca rağmen çalıştık yılmadık, yıkılmadık, boyun eğmedik. Hançerlerle beraber yükümüz ağırdı. Seçim bitti, kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim diyenler uzun süredir değişmeyenlerdir. Seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. İlk değişimi 2019'da söyledim. En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. 2020, 2021, 2022 ve 2023. En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir." ifadelerini kullandı.

DİVAN BAŞKANI İMAMOĞLU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Divan başkanlığı oy birliğiyle kabul edildi.


KILIÇDAROĞLU KURULTAY SALONUNA GELDİ

 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kurultayın yapılacağı salona geldi. Kılıçdaroğlu'nu destekçileri salon önünde karşıladı. Kılıçdaroğlu'nun destekçileri "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganlarını attı.

ÖZGÜR ÖZEL KURULTAY SALONUNA GELDİ

CNN TÜRK muhabiri Melike Görür, kurultayın yapılacağı salonun önünden yaptığı yayında, "Özgür Özel'in destekçileri de burada. Oldukça kalabalık yürümekte zorluk çekiyoruz. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun korumaları da Özgür Özel'e tahsis edildi. Gözler hem Özgür Özel'de hem de Kılıçdaroğlu'nda. Değişim isteyen isimler bina girişinde Özgür Özel'i bekliyor. Pankartlarda değişim vurgusu yapıldığını görüyoruz. Kılıçdaroğlu'nun pankartlarının daha az olduğunu söylemek mümkün. Özel'den sonra da Kılıçdaroğlu'nun gelmesini bekliyoruz. Kılıçdaroğlu'nun selamlama yaparken tek başına yapmayacağını öğrendik. Kılıçdaroğlu evden çıkmış dakikalar sonra buraya gelecek. Özgür Özel eşi ve kızıyla beraber kurultayın yapılacağı salona geldi. İlgi oldukça yoğun. Özgür Özel herkese tek tek selam veriyor" ifadelerini kullandı.

CİHANER ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Eski milletvekili İlhan Cihaner ise adaylıktan son anda çekildi. Cihaner, "Yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı 'siyasetsiz' bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. 'Vatan Cephesi' katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki 'diğer adaylara imza desteği verileceği' dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir. Bu anti demokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

8 BİN KİŞİLİK OTURMA DÜZENİ

 Salonda 7-8 bin kişilik bir oturma düzeni kuruldu. 4-5 bin partilinin de ayakta katılımı bekleniyor.


DEMOKRASİ KONGRESİ

Kurultayın koordinasyonundan sorumlu PM üyesi ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol dün Arena Spor Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, kurultayın adının “demokrasi kongresi” olacağını söyledi.


KILIÇDAROĞLU'NDAN TALİMAT

Kılıçdaroğlu, kurultay öncesinde kendisini ziyaret eden belediye başkanı ve il başkanlarına, kurultayın sakin ve huzurla geçmesini, kimsenin kimseyi yuhalamadığı, negatif bir tepki göstermediği kurultay olmasını istediğini söyledi.

ÖZEL, ECEVİT'İ ANDI

CHP Genel Başkanı seçilen Özgür ÖZel, CHP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in ölüm yıl dönümü nedeniyle sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Özel mesajında, 'Sosyal demokrasiyi iktidara taşımış, halkın Karaoğlanı ve umudu olmuş, siyasi yolculuğundan çok şey öğrendiğimiz 3'üncü Genel Başkanımız Sayın Bülent Ecevit'i ölüm yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum.' ifadelerini kullandı.

ALTILI MASA LİDERLERİNE DAVETİYE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Altılı Masa liderlerini kurultaya davet etti. Kılıçdaroğlu tarafından liderlerin adına gönderilen davet mektubunda, “Partimizin 38. Olağan Kurultayı başkentimiz Ankara’da toplanacaktır. Büyük kurultayımıza katılımınız bizleri onurlandıracaktır” ifadeleri yer aldı. Ancak Altı Masa’dan lider düzeyinde değil genel başkan yardımcısı düzeyinde kurultaya katılım olacak.