Gündem Son dakika: Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 'Çatlak raporuyla alan boşaltılmış'

Son dakika: Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 'Çatlak raporuyla alan boşaltılmış'

15.02.2024 - 07:10 | Son Güncellenme:

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde kayan toprağın altında kalan dokuz kişiyi arama çalışmaları sürüyor. İşçiler, olayın yaşandığı sabah, rutin kontroller sırasında toprakta fark edilen çatlakların daha büyük bir faciayı engellediğini söyledi.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Aralık 2010’dan bu yana altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalan 9 işçi için arama çalışmaları sürerken, bölgeden yeni bilgiler de geliyor.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, İliç’teki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Olayla ilgili 8 kişilik bilirkişi görevlendirildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan altın madeni sahasında, 13 Şubat 2024 tarihinde saat 14:30 sıralarında, toprak kaymasına bağlı olarak meydana gelen iş kazasında 9 vatandaşımızın göçük altında kalması olayı ile ilgili sorumluların tespiti açısından mülhakatımız İliç Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış ve 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Cumhuriyet Savcılarınca olay yeri keşif ve inceleme işlemleri yapılarak deliller eksiksiz bir şekilde toplanmış, olay yeri ve çevresinden toprak ve su numuneleri alınmış, bu numuneler inceleme için yetkili kimya laboratuvarlarına gönderilmiştir. Olaydaki sorumlular ile kusur durumlarının tespiti açısından çevre, maden, jeoloji, kimya, inşaat, ziraat ve harita mühendisi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanından oluşan 8 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilerek olay yerinde gerekli incelemeler yapılmış, bilirkişilerin uzmanlık raporunu tamamlamaları beklenmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen deliller neticesinde, ilk tespitlere göre olayın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu değerlendirilen ilgili firmanın işveren vekili pozisyonunda bulunan Kanada uyruklu bir kişi de dahil olmak üzere toplam 8 kişi 14 Şubat 2024 tarihinde gözaltına alınmıştır. Soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir." (DHA)

 

'8 KİŞİLİK HEYET NEDENLERİNİ VE SORUMLULARINI TÜM YÖNLERİYLE ARAŞTIRIYOR'

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan maden sahasında meydana gelen toprak kayması nedeniyle kaybolan işçilerimizin bulunması için arama- kurtarma çalışmaları devletimizin ilgili tüm kuruluşları tarafından titizlikle yürütülmektedir. Olayla ilgili Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve 4 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği adli soruşturma devam etmektedir. Jeoloji, iş sağlığı, maden, inşaat, ziraat, çevre, harita ve kimya alanında uzman 8 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, toprak kaymasının nedenlerini ve sorumlularını tüm yönleriyle araştırmaktadır. Yürütülen soruşturma kapsamında sorumlu oldukları değerlendirilerek gözaltına alınan ilgili şirketin işveren vekili konumundaki Kanada uyruklu bir kişinin de aralarında bulunduğu 8 şüphelinin gözaltındaki işlemleri devam etmekte olup, soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir. Erzincanlı vatandaşlarımıza ve aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, işçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" dedi.

GÖZALTI SAYISI 9'A YÜKSELDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kaymasına ilişkin, "Toprak altında kalan 9 işçimizin arama-kurtarma çalışmaları, yoğun bir şekilde devam ediyor. Gözaltına alınanların sayısı 9'a yükselmiş durumda" dedi.

Haberin Devamı
ANALİZLER, MOBİL 'SU VE ATIK SU LABORATUVARI'NDA YAPILIYOR

Heyelan sonrası bölgeye su ile alakalı analizlerin yapılması için Mobil, Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı gönderildi. Laboratuvar basın mensuplarına tanıtıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Akgün, "Şimdiye kadar almış olduğu, ilk günden itibaren, analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık ama analizleri devam eden, henüz süreçleri devam eden çalışmalarımız da var" diye konuştu.

 

AFAD SON DURUMU PAYLAŞTI

AFAD açıklamasında, "İliç ilçemizde, bir maden ocağında toprak kayması sonucu meydana gelen ve 9 vatandaşımızın göçük altında kaldığı bölgedeki çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Göçük altında kalan vatandaşlarımızın yer tespiti çalışmaları, profesyonel ekiplerimiz tarafından georadar ve yer altı radarları ile karadan, drone’lar ile havadan sürdürülüyor. Ekiplerimizin tam donanımlı cihazlarla arama yaptıkları alanlar sektörlenerek hassas bir çalışma yürütülüyor.

Bölgede 24 saat aralıksız yürütülen çalışmalarda; 2722 personel, 796 araç, 99 aydınlatma kulesi, 52 Jeneratör, 7 drone, 1 georadar ve 5 yer altı radarı görev yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz." denildi.

AKADEMİSYENLERDEN AÇIKLAMA

Bölgede çok büyük bir kayma meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kumral, “800 metre uzunluğunda 30 metre derinliğinde 50 metre genişliğinde bir alan kaymış vaziyette. Hem Sabırlı Deresi’ne hem de arka tarafta daha önce üretim yapılmış ancak terkedilmiş olan maden sahasına da kaymış vaziyette. Maden sahasının içinde kamyonun içinde bir arkadaşımızın olduğunu duyduk.

Diğer tarafta 8 çalışanın olduğunu duyduk. AFAD geniş bir ekiple çalışıyor. Mümkün olduğunca teknolojiyi kullanıyorlar. Uzaktan dronlarla manyetik olarak yer altındaki bölgeleri tarama, aynı zamanda geniş çalışma ekibiyle kendi canlarını da tehlikeye atarak toprakların üzerinde fiziksel arama da gerçekleştiriyorlar. Bizim burada gözlemlediğimiz konulardan biri toprak kaymasının arkası ve önünde yeni bir atık sahası olduğudur.

Buralarda bazı çatlamalar olduğunu gözlemledik. Bu riski de göze alarak bu çalışmaların bir an önce bitmemesi gerekiyor. Risk var olduğu için diğer konular siyanür, falan bu tür konular biraz daha ikinci plana atılmış vaziyette. Heyelanı da göz önüne aldığımız da AFAD çalışanlarını da düşünmemiz gerekiyor. Yani öyle bir kontrolle gitmesi gerekiyor ki işi yapalım derken başka bir önemli kötü sonuca sebebiyet vermemek için tedbirli davranmamız gerekiyor" diye konuştu.

Haberin devamı için tıklayınız...

Haberin Devamı
"ÖNCELİĞİMİZ MADENCİLERİMİZE ULAŞABİLMEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ve Mısır ziyareti dönüşü açıklama yaptı.

Erzincan'da maden sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili Erdoğan, "Burada da maalesef böylesine büyük boyutta bir heyelan yaşandı. 600 civarında madencinin çalıştığı bu yerde 9 vatandaşımız maalesef şu anda toprak altında. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İlk andan itibaren valimiz bölgedeydi. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya bizzat AFAD'la birlikte olaya müdahil oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bizimle beraberdi. Yurda dönmesinin olay yerine geçmesinin faydalı olacağını düşündük ve onu da hızlıca bölgeye gönderdik. Bugün itibarıyla İçişleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız olayları yakından takip ediyorlar, çalışmaların koordinesini üstlenmiş durumdalar. Bu heyelanın teknik incelemeleri, soruşturmaları başladı. Soruşturmaların neticesine göre adımlar mutlaka atılacaktır. Bu aşamada önceliğimiz madencilerimize ulaşabilmek." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları için tıklayınız...

'YARGI GEREĞİNİ YAPACAK'


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bölgede yaptığı açıklamada, "Periyodik olarak numune alıp ölçümlerini yapıyoruz." dedi.

Hukuki bir sürecin işlediğini belirten Bayraktar, "Bir sorumlu yönetici daha gözaltına alındı. Hukuki süreç, bizim yapmış olduğumuz süreç devam ediyor. En kısa sürede bu konuyla alakalı tüm sorumlular kamuoyuyla paylaşılacak. Yargı gereğini yapacaktır." şeklinde konuştu.

BÖYLE BİR RİSK SÖZ KONUSU DEĞİL

Heyelanın ardından tehlikeli sızıntı olduğu iddialarına ilişkin periyodik olarak gerekli ölçümlerin yapıldığını belirten Bakan Bayraktar açıklamalarda bulundu.

Bayraktar özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait bir laboratuvar başta olmak üzere hem sahada hem de Ankara'da bir laboratuvarda da çevre sulardan ve topraktan alınan numunelerin test edildiğini söyledi.

Bayraktar, "Özellikle hem sudan aldığımız hem topraktan aldığımız numunelerle alakalı şu anda hiçbir endişe edeceğimiz süreç söz konusu değildir. Dolayısıyla böyle bir risk şu anda söz konusu değildir." şeklinde konuştu.

Haberin devamı için tıklayınız...

 

BAKAN IŞIKHAN BÖLGEYE GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın öğle saatlerinde altın madeni sahasına gelerek, arama kurtarma çalışmalarındaki koordineye katılacağı öğrenildi.

Haberin Devamı
BAKAN YERLİKAYA'DAN GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Yerlikaya, 'Erzincan İliç’te maden ocağında meydana gelen olay sonrasında işçilerimizin kıymetli ailelerine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. AFAD Koordinasyonunda arama kurtarma ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. İşçilerimizin olabileceği yerlerde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.' dedi.

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dört Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 7 şüpheli gözaltına alındı. 

RADARLA TARAMA

10 milyon metreküp toprak kaydığı belirtilirken işçilere ulaşılması için bölgede AFAD, TSK arama kurtarma, JAK, madenciler, sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 1700 personel mücadele ediyor. Bölgede göçük altında kalan işçilerin araçlarda ve konteyner içinde olduğu düşünülerek tam yerlerinin tespit edilmesi için yer radar sistemleri ile çalışmalar yapıldı. 

Haberin Devamı
RAPOR DAHA BÜYÜK BİR FACİAYI ÖNLEMİŞ

İliç’teki Anagold Çöpler Altın Madeni’ndeönceki gün yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. İşçileri arama çalışmaları dün de devam etti. Maden işçilerinin aktarımına göre maden sahasında önceki gün 09.00 sıralarında yapılan rutin kontroller sırasında, dışarı çıkarılıp istiflenen toprakta çatlaklar meydana geldiği görüldü. Durum raporlanarak yönetime bildirildi. Maden sahasının bu kısmında onlarca işçinin çalışacağı alan boşaltıldı. 14.28’de üç bölge amiri kontrol için bölgeye gittiği sırada, milyonlarca metreküp toprak istiflenme alanından nehir gibi aşağıya aktı. Üç sorumlu, boşaltılması gereken bölgede konteyner içerisinde bulunan beş kişi ve farklı bir bölgede çalışma yapan kamyon şoförü aracıyla birlikte, akan toprağa kapıldı. 

TBMM KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Erzincan İliç’te meydan gelen maden kazasının araştırılmasına ilişkin komisyon kurulmasına dair TBMM Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasına dair TBMM Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Komisyon 22 üyeden kurulacak. Komisyonun çalışma süresi başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olacak. Komisyon, gerekirse Ankara dışında da çalışabilecek.

TOPRAK ALTINDAKİ 9 İŞÇİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Erzincan’ın İliç ilçesinde bir maden sahasında toprak altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan bir maden sahasında dün toprak kayması yaşandı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı. Toprak kaymasının olduğu esnada sahada bulunan 9 işçi toprak altında kaldı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Toprak altında kalan 9 işçiye ulaşabilmek için çalışmalar aralıksız sürüyor. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarına gündüz olduğu gibi günün ilerleyen saatlerinde de devam ediyor.

Haberin Devamı
TOPRAK ALTINDAKİ İŞÇİLER ‘SONDALAMA’ YÖNTEMİYLE ARANIYOR

Erzincan'daki enkaz altında bulunan 9 işçiye ulaşmak için ekiplerin arama kurtarma çalışması aralıksız devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları kapsamında AFAD ekipleri tek sıra halinde ellerine aldıkları demir çubuklarla ‘sondalama’ yöntemi kullanarak toprak altındaki işçilere ulaşmaya çalışıyor. Havanın kararmasının ardından bölgeye yerleştirilen 40 aydınlatma kulesiyle toprak kaymasının olduğu saha yeniden aydınlatıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın kriz masasındaki koordinasyon toplantısının devam ettiği ve arama kurtarma çalışmalarının ara verilmeden süreceği öğrenildi. 


MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU

TBMM Genel Kurulunda, Erzincan'daki madende yaşanan toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu

YENİ GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI


AFAD bölgede yapılan arama çalışmalarına ilişin yeni görüntüler paylaştı. Açıklamada ise, "Dün İliç ilçemizde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş, ilk belirlemelere göre 9 vatandaşımız göçük altında kalmıştır.

İlk andan itibaren Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız ivedilikle harekete geçirilmiş olup bölgeye personel, araç ve ekipman sevk edilmiştir.


Toprak kaymasının meydana geldiği bölgede, profesyonel ekiplerimiz tarafından tam donanımlı cihazlarla havadan ve karadan alan tarama ve arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir." denildi.

"SIZMAYLA İLGİLİ ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Dün bu hadise gerçekleştikten sonra BAE'den buraya hareket ettik. İlgili kurumlarımız konuyu anbean takip etti. Yabancı bir şirketin operatörlüğünde devam bir maden. İlave izinlerini almış bir maden. Denetimleri yakınen takip edilen bir maden. Son denetim Ağustos 2023'te yapılmış. Denetimlerde dün olan kazaya ilişkin bir bulgu yoktu. Bu geçmiş sürede ne olabileceğine dair araştırmalar sürüyor. Sızmayla ilgili endişe edilecek bir durum yok. Önceliğimiz vatandaşlarımızı çıkarmak." dedi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN İŞÇİLERLE İLGİLİ İLK BİLGİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya arama kurtarma çalışmalarına ilişkin yeni bilgileri aktardı.
Bakan Yerlikaya, "Şu an itibariyle 2708 personel görev yapıyor. Personel açısından hiçbir eksiğimiz yok. Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ün bir araç içinde yer aldığı, diğer şoför kardeşimizin de kamyon içinde farklı bir bölgede olduğu değerlendiriliyor. Bu kütle içerisinde bir avantajımız var. Araç içinde ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle bu kütle üzerinde tespit edilmesi... Daha hızlı aksiyon alabilmek amacıyla bu konteyner ve araçlarla ilgili tespit edip daha hızlı yol almak istiyoruz. Herhangi bir toprak kayması olup olmadığını bilim insanlarımız anbean değerlendiriyor. AFAD koordinasyonunda arama çalışmalarına güvenliğe dikkat ederek devam ediyor. İfade ettiğimiz gibi arama kurtarma çalışmalarımız gece gündüz devam edecek." dedi.

SİYANÜR SIZMA İDDİALARI

Siyanür sızma iddialarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Yerlikaya, "Çevre Bakanlığımız dün ve bugün alınan numunelerden tahlillerini yaptı. Bakan Özhakaseki bilgi veriyor. Sürecin aydınlatılması ile ilgili de Bakanlarımız açıklamalarını yapıyor. Bir ihlal var yok meselesinin izahı ile ilgili idari ve adli soruşturma devam ediyor. Daha üzerinde 24 saat olmayan bir meseleyle ilgili cevap alacaksınız. Bunların her biri açıklanacak. Şu an için 4 gözaltı var." şeklinde konuştu.

"KİRLİLİK TESPİT EDİLEMEDİ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir." denildi.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

6 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

SORUŞTURMADA 4 GÖZALTI

Erzincan'da maden soruşturmasıyla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.