Gündem Son dakika: İstanbul'da yağmur ne kadar sürecek? Meteoroloji'den yeni uyarı

Son dakika: İstanbul'da yağmur ne kadar sürecek? Meteoroloji'den yeni uyarı

29.11.2023 - 11:31 | Son Güncellenme:

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından birçok ilde sağanak yağış etkili oluyor. Su baskınlarına karşı uyarı yapılırken, can kaybı haberi de geldi. Öte yandan sağanak kentin trafiğini de olumsuz etkiledi. Meteoroloji yeni raporunu yayımladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sarı ve turuncu kodlu uyarısının ardından sağanak yağış etkili oluyor.

Haberin Devamı

Beş büyük kentte de sağanak yağmur var. İstanbul, İzmir ve Bursa gün boyu yağmurlu, Bursa'da akşam saatlerinde yağışın şiddeti artacağından su baskını riski var.

İşte dakika dakika son durum:

PENDİK'TE SU BASKINI

İstanbul'da aralıksız süren sağanak nedeniyle Pendik'te binaların bodrum katlarını su bastı. Bazı caddelerde su birikintileri oluşurken, Kemikli Deresi'nin debisi ise yükseldi.

BURSA'DA SOKAKLAR GÖLE DÖNDÜ

Gece saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağış, kısa süre içerisinde sele dönüştü. Mudanya ilçesi Tirilye Mahallesi'nde yoğun olmak üzere kent merkezi de dahil birçok yerde sokaklar göle döndü.

YOLU SU BASTI, ARAÇLAR KALDIRIMDA GİTTİ

Bakırköy'de yağışın ardından bir caddeyi su bastı. Bazı sürücüler, araçlarının zarar görmesini önlemek için kaldırımdan gitmeyi tercih etti. Otomobilinin su alarak hasar görmesini istemeyen ve kaldırıma park eden Halil Bahadır, "Bu araç su alsa ben bunun masrafını karşılayamam. O yüzden bekliyorum, evime de gidemiyorum"

Haberin Devamı
BEYKOZ'DA TOPRAK KAYMASI

İstanbul’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Beykoz'da toprak kayması meydana geldi. 3 gecekondu tedbir amaçlı boşaltılırken, olayda ölen veya yaralanan olmadı.

AVCILAR'DA BETON DUVAR ÇÖKTÜ

Denizköşkler Mahallesi'ndeki Üner Sokak'ta iki bina arasındaki beton duvar, kuvvetli yağışın ardından saat 21.00 sıralarında gürültü ile çöktü. Duvar 6 katlı binanın en alt katındaki boşluğa yıkılırken olayda ölen ya da yaralanan olmadı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

ASMA KÖPRÜ BÖYLE ÇÖKTÜ

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Zeytinli Çayı üzerinde yayaların kullandığı asma köprü, taşkın sularına dayanamayarak yıkıldı. Köprünün yıkılma anları kameraya yansıdı.

Haberin Devamı
YENİ RAPOR YAYIMLANDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara (Edirne dışında), Ege, Batı Akdeniz, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale ve Yozgat çevreleri ile Sivas'ın kuzey ve batısının yağmur ve sağanak, Marmara ile Kıyı Ege'nin yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Marmara'nın güney ve doğusu, Kıyı Ege, Manisa, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük ve Bartın çevrelerinde kuvvetli, Kıyı Ege'de yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji'nin yeni raporuna göre; yağışların; Marmara'nın güney ve doğusu, Kıyı Ege, Manisa, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük ve Bartın çevrelerinde kuvvetli, Kıyı Ege'de yer yer çok kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ani sel, su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ATAŞEHİR'DE YOL GÖLE DÖNDÜ

Ataşehir'de şiddetli yağış sonucu caddeyi su bastı. Bir taksi suda mahsur kaldı, yardımına çevredeki vatandaşlar koştu.

İstanbul'da gün boyu etkili olan sağanak yağmur akşam saatlerinde Anadolu yakasında etkisini sürdürmeye devam etti. Ataşehir Yenişehir Mahallesi Albayrak Caddesi'nde daha önce de tıkanan yol, sağanak yağmurla birlikte tekrar tıkandı. Yolda biriken su sebebiyle araçlar güçlükle ilerledi. Caddede biriken su içinde bir taksi mahsur kaldı. Taksi sürücüsü vatandaşlar tarafından kurtarılırken taksi çekiciyle sudan çıkartıldı.

Haberin Devamı
TRAFİK YOĞUNLUĞU YÜZDE 90'A ULAŞTI

İstanbul’da şiddetli yağış kentin trafiğini de olumsuz etkiledi. Yollarda uzun araç kuyrukları oluştu. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün her iki yönünde de yoğunluk oluştu İBB'nin haritasına göre; 17.30 itibarıyla trafik yoğunluğu yüzde 90'a ulaştı.

BÜYÜKÇEKMECE'DE YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

İstanbul'da Büyükçekmece Beykent Sanayi Sitesi'nde yoğun yağışın ardından yollar göle döndü. Çok sayıda araç yolda kaldı.


İSTANBUL BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE AÇILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İstanbul Boğazı gemi trafiği saat 16.00 itibariyle güney-kuzey yönlü olarak açılmıştır." dedi.

 

Haberin Devamı
SİLİVRİ'DE SOKAKLAR GÖLE DÖNDÜ

İstanbul Silivri’de sağanak yağış sonrası göle dönen cadde ve sokaklar havadan görüntülendi.


BALIKESİR'DE 110 EV VE İŞ YERİNİ SU BASTI

Balkesir'in Edremit ilçesi Altınoluk Mahallesi'nde sağanağın neden olduğu taşkınlar nedeniyle 110 ev ve iş yerini su bastı. Evlerinde mahsur kalan 11 kişi tahliye edildi. Rüzgarda sürüklenip, köprünün altına takılan balıkçı teknesi alabora olup, battı.


 

BAĞCILAR'DA İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

İstanbul Bağcılar’da bir ilkokulun yanında bulunan inşaatın istinat duvarı çöktü. Okuldaki öğrenciler tedbir amaçlı evlerine gönderildi.

Haberin Devamı
EYÜPSULTAN'DA KORKUTAN ÇÖKME

İstanbul Eyüpsultan'da istinat duvarının çökmesi sonucu 3 gecekondu boşaltıldı. Gecekonduların bir bölümü kayan toprakla birlikte yıkıldı. Bir gecekondunun yarısı yıkılırken diğer bölümü ise yolda kaldı.

BAKIRKÖY'DE SAHİL YOLUNU SU BASTI

İstanbul Bakırköy'de yağışın ardından sahil yolunun bir kısmını su bastı. 3 araç mahsur kaldı. İBB ekipleri tarafında kurtarılan araçlarda hasar oluştu.

BOLU'DA KUVVETLİ RÜZGAR

Bolu'da kentin yüksek kesimlerinde etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle Gölcük Tabiat Parkı'nda bulunan ağaçlar devrilirken, ahşap çitler de zarar gördü.

SEMİZKUMLAR'DA TAHLİYE ÇALIŞMASI

İSTANBUL'DA FIRTINA CAN ALDI

İstanbul Valiliği, fırtınada direk devrilmesi sonucu yaralanan bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Salı günü, İstanbul'da Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine dayanılarak, yağış ve fırtınaya bağlı oluşabilecek olumsuzluklara karşı Sarı kodlu uyarı yapılmıştır. İstanbul, yapılan bu uyarıya paralel olarak salıyı, çarşambaya bağlayan gece saatlerinde, fırtına ve yağışın etkisi altına girmiştir" denildi.

Kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle İstanbul'da yaşanan olaylar ise şu şekilde sıralandı.

- İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanında seferler planlandığı şekilde devam etmektedir.

- İDO 7, BUDO 5 olmak üzere toplam 17 sefer olumsuz hava koşulları sebebi ile iptal edilmiş, boğaz trafiği iki yönlü trafiğe kapatılmıştır.

- Ekiplerimiz, İstanbul genelinde 9 su baskını, 27 çatı uçması, 43 ağaç devrilmesi, 1 toprak kayması, 66 tehlike arz eden parça ve 2 direk devrilmesi olmak üzere toplam 148 olaya müdahale etmiştir.

- Saat 01.07'de Bakırköy İlçesi Zeytinburnu sahilinde "Kadriye Ana" isimli yakıt yüklü gemi kıyıya yakın bölgede karaya oturmuş olup, gemi mürettebatı Sahil Güvenlik ekipleri tarafından tahliye edilmiştir. Olayda yaralı ve can kaybı bulunmamaktadır.

- Saat 02.44'te Kağıthane ilçesi Emniyet evleri mahallesi Büyükdere caddesinde direk devrilmesi sonucu yaralanan vatandaşımız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir.

- Saat 10.42'de Eyüpsultan İlçesi Esentepe mahallesi Gaziosmanpaşa caddesi üzeri inşaat alanında meydana gelen toprak kayması sonucunda 3 adet gece kondu tedbir amaçlı boşaltılmış, evlerde yaşayan vatandaşlar otellere ve misafirhanelere yerleştirilmiştir.

BEYOĞLU VE TUZLA'DA SAĞANAK YAĞIŞ

İstanbul'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış ve fırtına nedeniyle Tuzla'da balıkçı tekneleri alabora oldu. Beyoğlu Hasköy Caddesi'nde biriken yağmur suları nedeniyle araçlar güçlükle ilerledi. Şişli'de ise fırtınanın da etkisiyle trafik levhası devrildi.

SARIYER'DE ARAÇLAR MAHSUR

Sarıyer İstinye'de sağanak yağışın ardından Balabandere Caddesi'ni su bastı. 1 araç mahsur kaldı. Belediye ekipleri caddedeki suyu tahliye etmek için çalışma başlattı.


KÜÇÜKÇEKMECE'DE RÖGARLAR TAŞTI

Küçükçekmece’de sağanak yağışta rögarlar taştı, yollar göle döndü. Bazı binaların ise girişini su bastı.

SİLİVRİ'DE DERE TAŞTI, EVLERİ SU BASTI

İstanbul'da Silivri Semizkumlar mahallesinde kuvvetli yağış sonrası dere taştı. Dere yatağının çevresindeki ev ve yolları su bastı. Bölgede tahliye çalışması başlatıldı.

LODOS MARTILARI DA VURDU

İstanbul’da etkili olan şiddetli lodos kuşları da vurdu. Şiddetli lodos nedeniyle uçamayan yüzlerce martı Kazlıçeşme’de boş bir araziye sığındı.

FLORYA SAHİLDE DE DEV DALGALAR OLUŞTU

İstanbul'da Florya sahilinde ise fırtınanın etkisi ile dev dalgalar oluştu. Dalgalar denizde bulunan taş ve yosunları sahil yürüyüş yoluna taşıdı. Florya Balıkçılar Çarşısı'nda ise esnaf sandalyelerini üst üste bağlayarak önlem aldı.


BALIKÇI BARINAKLARI SULAR ALTINDA

İstanbul'da gece saatlerinde başlayan fırtına nedeniyle oluşan dev dalgalar Ambarlı Balıkçı Limanı’nda mendireği aşarak, bariyerleri ve demir tel örgüleri devirdi. Barınakta hasar oluştu.

"LİMANIMIZ PERİŞAN HALDE"

Balıkçı Elmas Pekgöz, "25 yıldır balıkçılık yapıyorum. Akşam lodos esti, limanımız perişan halde, dalgalar demirleri yerinden söktü. Arkadaşlarımız kayıklarını açığa aldılar. Hala daha esmeye devam ediyor, ne zaman durur bilemiyoruz. Lodos esti bütün demirleri söktü yerinden. Görüyorsunuz buranın halini Allah yardımcımız olsun. Zarar büyük, daha belli değil şu an batan çıkan var mı diye, lodostan sonra ortaya çıkacak" dedi.

250 YILLIK ÇINAR AĞACI DEVRİLDİ

Bursa'da, 15’inci yüzyılda Osmanlı padişahı 2’nci Beyazıt tarafından yaptırılan Koza Han’ın avlusunda bulunan 250 yıllık tarihi anıt çınar, lodosun etkisiyle devrildi. Can kaybının yaşanmadığı olayda, hanın avlusundaki iş yerlerinde hasar oluştu.

DENİZ ULAŞIMINA ENGEL

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarının ardından Marmara Bölgesini etkisi altına alan olumsuz hava şartları nedeniyle İDO, BUDO ve Şehir Hatlarında bugün yapılacak bazı seferlerin iptal edildiği duyuruldu.

ARNAVUTKÖY'DE CADDELER SULAR ALTINDA

İstanbul’da dün akşam saatlerinden itibaren şiddetli rüzgar etkili olmaya başladı. Arnavutköy’de bazı mahallelerde çatılar uçtu, ağaçlar devrildi. Sabah saatlerinde itibaren ara ara şiddetli sağanak yağış da etkili olmaya başladı. Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklar sular altında kaldı.


İSTANBUL VE TEKİRDAĞ'A DİKKAT

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

Yağmur bugün öğle saatlerine kadar İstanbul'un Avrupa Yakası'nda etkili olacak. Su baskınları yapabilir. Tüm Türkiye'de lodos hakim. Tekirdağ, Balıkesir, Bursa... Lodos etkili olacak. Yağış olarak da İzmir'de etkili. Bugün İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ve kuzey ilçelerinde kuvvetli yağmur var. Öğleden sonra rüzgarın hızı Batı Karadeniz'e kayacak. Şu saatlerde Ege'de de rüzgar etkili. Barı Karadeniz'de lodos etkili gözüküyor. Yarın sabaha kadar etkisini kaybedecek. Kuvvetli yağışlar bu gece etkisini kaybedecek. İstanbul ve Tekirdağ'daki yağışlara dikkat edelim. Bu 2-3 gün içerisinde kömür atmayalım sobaya. Atıyorsak da üstten yakalım. Karbon monoksit zehirlenmesi en kuvvetli zehirlenmedir. Önümüzdeki salı gününe kadar sıcaklıklar bu şekilde devam edecek. Cuma gününe kadar 19 dereceye kadar çıkacak. Bu mevsimde bu sıcağın olması hayra alamet değildir. Gök gürültülü yağışa neden oluyor. Lodos havasında kar olmaz. Karı unutalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinde parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları ile Kırıkkale, Çorum, Amasya, Giresun çevreleri ve Trabzon'un batı ilçelerinin yağmur ve sağanak, Marmara ile Kıyı Ege'nin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Kıyı Ege, Marmara'ın güney ve doğusu ile Tekirdağ, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Bolu çevrelerinde kuvvetli, Kıyı Ege'de çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Bu gece ve sabah saatlerinde doğu kesimlerde yer yer pus ve sis olacağı tahmin ediliyor.

 BUGÜN 23 KENTTE SARI VE TURUNCU ALARM

Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Zonguldak, Bartın, Yalova, Karabük, Düzce

YARIN 8 KENTTE SARI VE TURUNCU ALARM

Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Yalova