Gündem İstanbul'u sağanak vurdu! Son dakika uyarıları peş peşe geldi

İstanbul'u sağanak vurdu! Son dakika uyarıları peş peşe geldi

28.09.2023 - 16:36 | Son Güncellenme:

İstanbul'da sağanak yağış etkili oldu. AFAD cep telefonlarına uyarı mesajı gönderirken İstanbul Valisi Gül de riskli yerlerin boşaltılması konusunda çağrıda bulundu. İşte dakika dakika İstanbul'da son durum...

İstanbul’da etkili olan sağanak yağış Avrupa Yakası'nda yoğun olarak etkili oldu. Bazı bölgelerde  etkili olan yağış nedeniyle yollar göle dönerken bazı iş yerlerini de su bastı.

Haberin Devamı

İSTANBUL'A UYARI SARIDAN TURUNCUYA DÖNDÜ

Meteoroloji İstanbul'a gün içinde sarı kodlu uyarı vermişti. Ancak bu öğleden sonra değişti ve turuncu kodlu uyarıya döndü. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada İstanbul için 'Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların zamanla batı çevreleri ile boğaz çevresinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.' denildi.

Öte yandan Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Isparta, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova için sarı de kodlu uyarı yapıldı.

'TÜM KURUMLAR GÖREV BAŞINDA'

Konu ile ilgili konuşan Vali Gül, “Su basan yerler, bodrum katları başta olmak üzere oralardaki yaşayan vatandaşlarımızın bu gece orada kalmamaları başka bir yerde barınmaları, barınacak yeri yoksa kamu eliyle misafir edilmesi hem AFAD hem de emniyet aracılığıyla vatandaşlarımıza duyuruluyor. Bu arada su basan yerlerin su tahliyesi, temizliğinin yapılması, yarın itibarıyla hasar tespiti yapılması planlanıyor. Beklentimiz, yarın öğle saatlerine kadar sürecek olan yağışların herhangi bir zarara sebebiyet vermeden atlatılmasıdır. Burada tüm kurumlar 7/24 görevinin başında. Vatandaşlarımızın özellikle su basan yerlerde bulunmamaları hayati önem taşıyor. Tekrardan ilimize, vatandaşlarımıza geçmiş olsun” dedi.

VALİLİK'TEN YENİ UYARI

İstanbul'da yaşanan sağanak yağış ile ilgili valilik resmi sitesinden açıklamada bulundu. Açıklamada su baskınlarında ölen ya da yaralanan olmadığı bilgisi verilirken, ekiplerin çalışmalarının devam ettiği ifade edildi. Açıklamada aynı zamanda özellikle bodrum katlarında oturan vatandaşlar olası su baskınlarına karşı tedbirli olması konusunda uyarıldı.

EVİNDE MAHSUR KALAN KADINI KOMŞULARI KURTARDI

Arnavutköy'de etkili olan kuvvetli yağışın ardından Haraççı Mahallesi, Öğün Sokak'ta bir binanın giriş katını su bastı. Evde mahsur kalan kadın komşuları tarafından kurtarıldı. Kadının kurtarılma anı bir vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülendi.(

Haberin Devamı
SEL SULARI İLE SÜRÜKLENDİ

Bayrampaşa Orta Mahalle'de sağanakla birlikte yolda sel oluştu. Kaldırımda ilerleyen bir kadın yolun karşısına geçmeye çalışırken sele kapıldı. Sürüklenen kadının çevredekiler tarafından kurtarıldığı öğrenildi.

AĞACA SARILARAK HAYATA TUTUNDU

Arnavutköy Tayakadın Türkköşe Mevkii'nde dere taştı. Bir konteynerde kalan işçilerden biri suya kapılmamak için ağaca tutuldu. Sel ortasında bekleyen işçiyi kurtarmak için kepçeli operasyon düzenlendi. Kepçe ile kurtaran işçi alkışlarla güvenli alana götürüldü.

ARNAVUTKÖY'DE DERE TAŞTI

Hacımaşlı Mahallesi'nde bulunan dere şiddetli yağış nedeniyle taştı. Bölgede mermer ve mobilya imalathanesi olarak kullanılan 2 binada işçiler mahsur kaldı. Binaların çatısına çıkan 7 işçi, itfaiyeyi arayarak yardım istedi. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ancak suyun debisinin yüksek olması nedeniyle ekipler işçilere müdahale edemedi. İşçileri kurtarmak için bölgeye helikopter istendi. İşçilerin kurtarılması için helikopter bekleniyor.


Haberin Devamı
ÖĞRENCİLER OKULDA MAHSUR KALDI

Arnavutköy'de araçlar yollarda kalırken, bir evi su bastı. Okulda mahsur kalan öğrencileri itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tahliye etti.

İKİTELLİ'DE ARAÇLAR MAHSUR KALDI

ÇATALCA'DA YOL ÇÖKTÜ

Yağmur nedeniyle Çatalca Ferhatpaşa Mahallesi Perşembe Pazarı'nın kurulduğu alanda yol çöktü. O sırada yolda bulunan iki araç açılan çukurlara düştü. Olayda yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.

Haberin Devamı
BİR AMBULANS SEL SULARINDA MAHSUR KALDI

Başakşehir İkitelli Selvi Sokakta yağış sorası yol göle döndü. Çok sayıda araç mahsur kaldı. Araçlarının içinde mahsur kalan vatandaşlar araçlarının üzerine çıktı. İhbar üzerine olay yerine ekipler sevk edildi.Göle dönen yol havadan görüntülendi.

GÖLE DÖNEN YOL HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Başakşehir İkitelli Selvi Sokakta yağış sorası yol göle döndü. Çok sayıda araç mahsur kaldı.

Araçlarının içinde mahsur kalan vatandaşlar araçlarının üzerine çıktı. İhbar üzerine olay yerine ekipler sevk edildi.Göle dönen yol havadan görüntülendi.

TRAFİK YOĞUNLUĞU YÜZDE 81'E ULAŞTI

Saat 17.20 sıralarında İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 81'e kadar ulaştı.

 

Haberin Devamı
EYÜPSULTAN VE SULTANGAZİ DE SELDEN ETKİLENDİ

İstanbul’da akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış Eyüpsultan ve Sultangazi’de etkili oldu. Aniden bastıran sağanak yağış nedeniyle cadde ve sokaklarda su baskınları oluştu. Yağış nedeniyle araç sürücüleri ve vatandaşlar zor anlar yaşadı.

MOTOSİKLETLİ CADDEDE BÖYLE SÜRÜKLENDİ

'İSTANBUL YARIN ÖĞLENE KADAR YOĞUN YAĞIŞ ALACAK'

Vali Gül, Şirinevler'de bir binada meydana gelen patlamayı yerinde inceledi. Basın mensuplarına konuşan Gül, İstanbul'daki sağanak yağışla ilgili, 'Dün de uyardık bugün de uyarıyoruz. İstanbul yarın öğlen kadar yoğun yağış alacak. Sel basma riski olan bölgelerde vatandaşlarımızın bulunmaları, araçlarını taşımaları, bodrumlarda kalmamaları, konaklama ile ilgili problemi olan vatandaşların 112’yi aramalarını istirham ediyoruz. Vatandaşlarımız da duyarlı olursa memnun oluruz.' açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı
AFAD CEP TELEFONLARINA MESAJ GÖNDERDİ

Sağanak yağışı etkisini artırırken AFAD cep telefonlarına bir uyarı mesajı gönderdi. Mesajda, 'Meteorolojiye göre İstanbul’da kuvvetli yağışların yarın sabah saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Sel, yıldırım, su baskınlarına karşı dikkatli olunmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 

SAĞANAK YAĞIŞ ETKİSİNİ ARTIRARAK DEVAM EDİYOR

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTIYOR

Öte yandan etkili olan sağanak yağışıyla birlikte İstanbul'da trafik yoğunluğu da arttı. Saat 16.55 itibarıyla Trafik Yoğunluk Haritası yüzde 74 gösterdi.

ARAÇLAR SELDEN DOLAYI İLERLEMEKTE ZORLUK ÇEKTİ

CEVAHİR ALIŞ VERİŞ MERKEZİNDE MAHSUR KALDILAR


Şişli'de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi'nde ise müşteriler aşırı yağış nedeniyle içeride mahsur kaldı. Dışarıya çıkamayan vatandaşlar, girişte beklemek zorunda kaldı.

ŞİDDETLİ YAĞIŞ SU BASKINLARINA DÖNDÜ

KÜÇÜKÇEKMECE VE BAŞAKŞEHİR'DE ARAÇLAR SUYA GÖMÜLDÜ

İstanbul'da sağanak yağış etkisini gösterdi. Kuvvet yağış Başakşehir ve Küçükçekmece'de su baskınlarına neden oldu. Yağmur suları nedeniyle araçlar sulara gömüldü.

'RİSKLİ YERLERİ BOŞALTIN'

İstanbul Valisi Davut Gül de kentte beklenen sağanak yağışla ilgili İstanbullulara çağrıda bulundu.

Vali Gül açıklamasında, 'Sevgili İstanbullular, İlimiz genelinde kuvvetli yağış devam etmektedir ve sabaha kadar yağış beklentisi tahmin edilmektedir. Lütfen su basma riski bulunan yerleri ivedi şekilde boşaltınız.' dedi.

VALİLİKTEN VATANDAŞLARA UYARI

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 'Marmara Bölgesi'nde 28 Eylül 2023 (Perşembe) günü devam eden gök gürültülü sağanak yağışların akşam saatlerinden itibaren İstanbul il geneli, Yalova ve Kocaeli, gece saatlerinden sonra Sakarya çevrelerinde yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.' denildi.

BÜYÜKÇEKMECE'DE SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ OLDU

Büyükçekmece'de sağanak yağış etkili oldu. Sağanak yağış nedeniyle Mustafa Kemal Bulvarı'nda su birikintileri meydana geldi. Mimar Sinan mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde bazı işyerlerinin önündeki rögarlar taştı. (Baran AKKAYA / İSTANBUL, DHA)

ARACIN ÜSTÜNDE KURTARILMAYI BEKLEDİ