Gündem Son dakika: Kar ve sağanak yağış Türkiye'yi esir aldı: Zonguldak Ereğli'de kayıp gemi var

Son dakika: Kar ve sağanak yağış Türkiye'yi esir aldı: Zonguldak Ereğli'de kayıp gemi var

19.11.2023 - 06:30 | Son Güncellenme:

Meteoroloji yeni hava durumu tahmin raporunu yayımladı. Birçok şehre uyarı verilirken hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altına düşeceği belirtildi. Zonguldak'ta da fırtına nedeniyle gemi ve 12 mürettebatından haber alınamazken kentte bir cezaevinin boşaltıldığı açıklandı.

 

 

GÖRÜŞ MESAFESİ YER YER 5 METREYE KADAR DÜŞTÜ

Zonguldak’ta akşam saatlerinden itibaren etkisini sürdüren sis nedeniyle kent genelinde görüş mesafesi yer yer 5 metreye kadar düştü.

BATMAN’DAKİ SELDE 1 KADIN ÖLDÜ, 3 ÇOCUK ARANIYOR

Batman’da gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağmur sonrası meydana gelen selde bir kadın hayatını kaybetti, sel sularına kapılan 3 çocuğu ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 50 KİŞİ YARALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yurt genelindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle Diyarbakır’ın Hani ilçesinde 1 kişi ile Batman’da 1 kişinin sel sularına kapılarak hayatını kaybettiğini, 50 kişinin de yaralandığı açıkladı. Yerlikaya, Zonguldak açıklarında gündüz saatlerinde irtibatın kesildiği Türk bayraklı ‘Kafkametler’ adlı kuru yük gemisinin ise mendireğe çarpması sonucu battığını belirterek, "Bu kadar olumsuz bir hava koşulu ortamında maalesef ‘Kafkametler’ adlı gemimizde bulunan 12 Türk mürettebatın da arama kurtarma faaliyetini yapamadık. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle birlikte hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanılacaktır” dedi.

Haberin Devamı
İSTANBUL İSTİKAMETİNE ARAÇ GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLMİYOR

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alan Kemikli Rampaları geçişinde etkili olan kar yağışı nedeniyle İstanbul istikametine araçların geçişine izin verilmiyor.

Karabük'te etkili olan kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oluyor. Karadeniz’i İstanbul’a bağlayan D-100 kara yolunda kar yağışı sonrası ulaşım dururken kilometrelerce araç kuyrukları oluştu. Karabük Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, Eskipazar Mermer mevkiinde araç sürücülerini durdurarak İstanbul yönüne araç geçişlerine izin vermiyor.

 

DÜZCE'DE 13 KİŞİ KURTARILDI

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunan Kardüz yaylasında yoğun kar yağışının ardından mahsur kalan 13 kişi, AFAD, UMKE ve jandarma ekiplerinin 10 saat süren çalışmasının ardından kurtarıldı.

Olay, akşam saatlerinde Gölyaka ilçesindeki Kardüz Yaylası’nda meydana geldi. Cumartesi günü Kardüz yaylasına gezmeye giden 6 kişi geceyi yaylada geçirdikten sonra pazar günü öğlen saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle bölgede mahsur kaldı. Bir eve sığınan 6 kişinin ihbarı üzerine Düzce Valiliği koordinesinde bölgeye İl Özel İdaresi, AFAD, UMKE ve jandarma kurtarma ekipleri gönderildi. Ekipler 6 kişiyi kurtarma çalışması yaparken aynı anda 7 kişinin daha yaylada mahsur kaldığı ihbarı geldi. İl Özel İdaresi ekiplerinin yol açma ve kar küreme çalışması başlattı. 10 saat süren çalışma sonrası bölgeye ulaşan kurtarma ekipleri mahsur kalan 13 kişiyi kurtardı. Sağlık kontrolleri yapılan 13 kişiden yaylacı olan 7 kişi evlerine gönderilirken bölgeye gezmeye giden 6 kişi ise Gölyaka İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Yaylacıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

 

BİNGÖL BEYAZ BÜRÜNDÜ

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde beklenen kar yağışı başladı, ilçe 10 dakika içinde tamamen beyaza büründü.

Haberin Devamı
MAHSUR KALAN AİLE BOTLA KURTARILDI

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde fırtına ve sağanak yağış etkili oldu. R.G., Kızılca Beldesi’nde yaşayan 55 ve 61 yaşlarında kalp ve tansiyon hastası olan anne ve babasına ulaşamayınca hayatlarından endişe ederek jandarmadan yardım istedi. Çiftin oturduğu bölgede meydana gelen heyelan nedeniyle ekipler eve ulaşamadı. Telefonların çekmediği bölgede aileyle iletişim kurulamadı. Yürüyerek bölgeye giden jandarma personelleri bölgeyi su bastığını, insanların evde mahsur kaldığını belirledi. Heyelan, iş makinası yardımıyla kaldırıldı. Daha sonra itfaiyenin arama kurtarma botu bölgeye sevk edildi. Karı- koca, mahsur kaldıkları evlerinden bot yardımıyla kurtarıldı. Kadının kurtarıldıktan sonraki mutluluğu bir kişi tarafından kameraya kaydedildi.

 

AKSARAY'A İLK KAR YAĞIŞI DÜŞTÜ

Aksaray’da dün gece yarısı başlayan yağmur gün boyu belirli aralıklarla etkili oldu. Gündüz soğuk havanın etkili olduğu Aksaray’da akşam saatlerinde başlayan yağmur, bir süre sonra yerini kar yağışına bıraktı. Hava sıcaklığının 1 dereceye kadar düştüğü şehir merkezinde kar yağışı belirli aralıklarla halen devam ederken, kar kentte kartpostallık görüntüler oluşturdu.


AĞAÇ ELEKTRİK DİREĞİNİN ÜZERİNE DEVRİLDİ

Bursa’nın Bürükorhan ilçesinde yoğun kar yağışı sonrası ağaç, elektrik direğinin üzerine devrildi. Yaşanan elektrik kesintisi, ekiplerin kısa sürede ağacı kaldırması ile giderildi.

Haberin Devamı
 DENİZ TAŞTI, GEMİ YAN YATTI

Bursa’nın Gemlik ilçesinde şiddetli fırtına sebebiyle deniz taştı. Bir gemi yan yatarken, ilçedeki sokaklar da göle döndü.

SEL SULARINA KAPILIP KAYBOLDU, HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ

Diyarbakır’ın Hani ilçesinde etkili olan sağanak yağış, sel ve taşkınlara neden oldu. Akşam saatlerinde Dicle Caddesi’nden evine gitmek isteyen zihinsel engelli Behçet Avcı (45), taşan Eski Su Değirmeni deresine kapılıp sürüklendi. Avcı'nın eve gelmediğini fark eden ailenin kayıp ihbarıyla, olay yerine sağlık, AFAD, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmasıyla, sürüklendiği tarlada ağır yaralı olarak bulunan Avcı, ilk müdahalenin ardından Hani Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Avcı, doktorların tüm müdahalelerine karşın hayatını kaybetti. Avcı’nın cansız bedeni otopsi için morga götürülürken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

AFAD İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da, "Diyarbakır il genelinde başlayan aşırı yağışlar sel ve su baskınlarına neden olmuştur. Hani ilçesinde sel felaketi nedeniyle bir kişinin kaybolduğu ihbarı üzerine ekiplerimiz bölgeye sevk edilmiş; arama kurtarma çalışmaları ivedilikle başlatılmıştır. Ekiplerimizin yoğun çalışmaları sonucunda kayıp vatandaşımız ağır yaralı olarak kurtarılmış; 112 sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapıldıktan sonra hastaneye sevk edilmiştir” denildi.

İlçeye bağlı Kırsal Topçular Mahallesi Uysal mezrasında da Hamdin Opçin'e ait evin alt kısmında bulunan ahır, su altında kaldı. 3 inek ve 1 eşek, su dolan ahırda mahsur kaldı. Olay yerine sevk edilen jandarma ekipleri, mahsur kalan hayvanları bulunduğu yerden çıkararak sahiplerine telsim etti. Kendi imkanlarıyla hayvanları kurtaramadığı için jandarma ekiplerinden yardım istediğini belirten Opçin, "Ahırımda 3 büyükbaş hayvan, bir de eşek vardı. Ahırın su basmasıyla beraber hayvanları kurtarmaya çalıştım, ama su yükselince ahırdan çıkmak zorunda kaldım. Yardım için jandarma karakolunu aradım. Gelip kurtardılar, teşekkür ediyorum” dedi.

VALİLİK'TEN KAYIP GEMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Zonguldak Valiliği, iletişimin kesildiği Türk bayraklı "Kafkametler" isimli yük gemisine ilişkin, "Bölgeye Kocaeli ilimizden polis dalgıç ekibi sevk edilmiş, AFAD arama kurtarma ekiplerimiz de göreve hazır halde bekletilmektedir. Deniz ve hava şartlarının müdahale imkanı vermesiyle birlikte 12 kişilik gemi mürettebatını arama ve kurtarma çalışmaları ivedilikle başlatılacaktır" dedi.

Haberin Devamı
KAMERUN BAYRAKLI GEMİDE YAŞANAN PANİK ANLARI KEMERADA

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sabah saatlerinde fırtına nedeniyle karaya oturan Kamerun bayraklı 'Pallada' isimli kuru yük gemisinde yaşanan panik anları cep telefonu kamerasına yansıdı. Bir personelin sahil güvenlik ile irtibata geçtiği o anlarda yardım istediği görüldü. Personelin, 'Koordinatları bilmiyorum. Dışarıda biri varsa bize yardım etsin. Açıkta değiliz, gemi ortadan bölündü. Ben bilmiyorum. oturmuşuz' dediği duyuldu. Geminin koordinatları da kameraya yansıdı. Daha sonra karaya oturan gemideki 13 personel, halatlarla tahliye edildi. ‘Pallada’ gemisinin 1968 yapımı olduğu öğrenildi.

DİĞER KAYIP GEMİDEN HABER ALINAMIYOR

Sabah saatlerinde Ereğli açıklarında fırtınaya yakalanan ve irtibat kopan ‘Kafkametler’ adlı Türk gemisine ve mürettebatına hala ulaşılamadı. Hava şartlarının elverişli olması durumunda havadan ve denizden arama kurtarma çalışması yapılacak olan ‘Kafkametler’ gemisinin 1992 yapımı olduğu belirtildi.

AFAD'DAN KAYIP GEMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Bugün Zonguldak ilimizde yaşanan olumsuz hava ve deniz koşullarına bağlı olarak bölgede aşırı yağış ve fırtına meydana gelmiştir. Olumsuz meteoroloji durumundan 3 gemi etkilenmiştir. Ereğli’de iki geminin karaya oturduğu ihbarı üzerine AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edilmiş; arama kurtarma çalışmalarına süratle başlatılmıştır. Ekipler tarafından yürütülen yoğun arama kurtarma çalışmaları sonucunda; Birinci gemide 12, İkinci gemide 13 olmak üzere; toplam 25 mürettebat kurtarılmıştır. İçerisinde 12 mürettebat bulunan ve irtibat kesilen bir kargo gemisi ile ilgili çalışmalar aralıksız devam etmektedir. AFAD Başkanımız Vali Sn. Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye intikal etmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

 HEREKE-KARAMÜRSEL VAPUR SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hereke Vapur İskelesi'nde meydana gelen hasar sebebiyle Hereke-Karamürsel deniz seferlerinin ikinci bir duyuruya kadar yapılmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı
AMASRA'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

Amasra Kaymakamlığı tarafından olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçedeki okulların tatil edildiği belirtiidi. Kaymakamlık açıklamasında, "Olumsuz hava şartları nedeniyler tüm resmi, özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında eğitim öğretime 1 gün süreyle ara verilmiştir. Ayrıca Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personelde 20 Ksım Pazartesi günü 1 gün idari izinli sayılacaktır" denildi.

YALOVA'DA MOTOSİKLETLERE YASAK

Yalova Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Olumsuz hava koşullarından dolayı 19.11.2023 saat 19.00’dan 20.11.2023 Pazartesi sabah saat 08.00’e kadar motosiklet, scooter, elektrikli scooter ve motokuryelerin tedbiren trafiğe çıkması yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.

4 KİŞİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Hafta sonunu Bolu’nun doğa harikası Yedigöller Milli Parkı’nda geçirmek isteyen 4 kişi, otomobilleriyle Yedigöller’e gitmek üzere yola çıktı. Gün içerisinde yoğun kar yağışının etkili olduğu Yedigöller yolunda Engin İ., Fikret Ö., Murat Y. ve Serkan Y.'nin bulunduğu araç mahsur kaldı. Durum 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yol üzerinde devrilen ağaçlardan ilerleyemeyen jandarma ekiplerine yardım için köylüler harekete geçti. Yol üzerinde bulunan ağaçları kesen köylüler, traktörlerle ağaçları yol kenarına çekti. Kar kütlelerinin altında kalan araç içerisinde hipotermi geçirmek üzere olan 4 kişi, jandarma ve sağlık ekipleri tarafından kurtarıldı. Hastaneye götürülen 4 kişiden 2’si taburcu edilirken, Murat Y. ve Serkan Y. tedavi amaçlı hastaneye yatırıldı.

 

 

AKÇAKOCA VE YIĞILCA'DA EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Düzce'de etkili olan kar yağışı nedeniyle iki ilçede yarın bir gün süreyle eğitime ara verildi. Akçakoca ve Yığılca Kaymakamlığından yapılan açıklamada, "Olumsuz hava şartları nedeniyle 20 Kasım 2023 Pazartesi günü eğitim öğretime 1 gün süreyle ara verilmiştir" denildi.

MARDİN'DE YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde şiddetli yağış sonrası yollar göle döndü. Mazıdağı'nın girişi başta olmak üzere ara sokaklar ve caddelerde şiddetli yağış sonrası yollar göle döndü. İlçede ana cadde ve sokaklarda şiddetli yağış nedeniyle sürücüler ve yayalar zor anlar yaşadı.

 

D-100 İSTANBUL İSTİKAMETİNDE KAR ENGELİ

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle makaslama yapan tır ile kayan araçlar nedeniyle D-100 karayolu İstanbul istikameti ulaşıma kapandı.

 KÜTAHYA’DA KAR YAĞIŞI TRAFİĞİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde etkili olan kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkilerken, trafikte ağır tonajlı araçların geçişlerine izin verilmiyor.

DİYARBAKIR'DA TOZ AŞIMI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Diyarbakır 15. Bölge Müdürlüğünü, dün kent geneli hava muhalefetine ilişkin uyarısı vardı. Dünden beri etkili olan sağanak, kırsal ilçelerdi etkisini gösterdi.

ZONGULDAK'TA HEYELAN

Zonguldak ve çevresinde dün gece başlayan şiddetli sağanak yağış ve kuvvetli fırtına hayatı adeta felç etti. Zonguldak-Ereğli karayolunda üç ayrı noktada heyelan meydana geldi. Polis ve jandarma ekipleri sürücüleri uyararak, yolun kapalı olması sebebiyle alternatif güzergahlara yönlendirdi.

BOLU'DA ONLARCA ARAÇ YOLDA KALDI

Bolu-Mudurnu karayolunda etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle onlarca araç yolda kaldı. Kontrolden çıkarak yol kenarında mahsur kalan araçlar, çekici yardımıyla kurtarıldı.

DERELER TAŞTI, EVİN ÇATISINA YILDIRIM DÜŞTÜ

Diyarbakır'da etkili olan sağanak nedeniyle, Bismil ilçesindeki bazı kırsal mahallelerdeki derelerde taşkın meydana geldi. Yağışın etkili olduğu Kırsal Karatepe, Karaköprü ve Of mahallelerindeki derelerde taşkın meydana geldi. Of Mahallesi’nde yol ulaşıma kapandı, dere yatağı yanındaki bir büyükbaş hayvan çiftliği de su altında kaldı. Kırsal Aralık Mahallesi’nde de yıldırımın isabet ettiği bir evin çatısında hasar oluştu. Taşkın anları, cep telefonu kamerasına yansıdı.

KAYIP GEMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında kaybolan 'Kafkametler' adlı Türk gemisine ilişkin açıklama yaptı.

12 personelin bulunduğu gemi ile temas kurulamadığının belirtildiği açıklamada, "Bugün saat 10.29'da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM'ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ'de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür. Gemi kaptanının olaydan önce K. Ereğli askeri mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği bilgisi alınmıştır. Gemi ile geçen sürede temas kurma çalışmalarından bir sonuç alınamamış ve gemi personeli ile herhangi bir görüşme sağlanamamıştır.

Anılan bölgeye, kötü hava şartlarından ulaşmak ya da yakından görsel temas sağlamak mümkün olmamaktadır. Hava müsaitliğine göre hava ve deniz unsurları ile arama ve kurtarma faaliyetlerine devam edilecektir. Temruk Rusya'dan aldığı 1542 ton feerosilikon yükünü Aliağa'ya getirmek üzere sefere çıkan gemide 12 personel bulunmaktadır" denildi.

CEZAEVİ BOŞALTILIYOR

Zonguldak'taki Karadeniz Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle hükümlülerin başka infaz kurumlarına nakledildiğini duyuran Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, paylaşımında "Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle su seviyesi yükseldiğinden, cezaevinde barındırılan hükümlüleri güvenlik nedeniyle yakın kurumlara naklediyoruz. Düzce T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na nakledilen 39 hükümlünün şu an için bir güvenlik problemi bulunmamaktadır" dedi.

İSTANBUL'UN BİR İLÇESİNDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

İstanbul Şile'de ilk ve orta dereceli okullar yarın tatil edildi.

İstanbul Valiliği'nin açıklamasında, 'İstanbul’da etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle Şile'de 20 Kasım Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir. Bu karara paralel olarak, Şile İlçesi’ndeki kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunan personel de 20 Kasım tarihinde idari izinli sayılacaktır.' denildi

GEMİ VE 12 KİŞİLİK MÜRETTEBATA ULAŞILAMIYOR

Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde şiddetli fırtına nedeniyle liman açığında bekleyen 'Kafkametler' isimli kuru yük gemisinden haber alınamıyor.

Türk bandrallı olduğu öğrenilen geminin Rusya'dan geldiği ve 12 mürettebatı olduğu öğrenildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle gemi ile irtibat kurulamazken, 12 kişinin durumu hakkında bir bilgiye ulaşılamadı.

DERE TAŞTI

Öte yandan yağışlar nedeniyle Karga Mahallesi’ndeki Güldere Deresi taştı. İlçenin çeşitli yerlerinde taşan sular su baskınına neden oldu. Polis ekipleri, su altında kalan yollarda sürücülerin geçişine izin vermezken güvenlik önlemi aldı. (Ayhan ACAR-Ali Sencer ARSLAN-Sinan KABATEPE/DHA)

İSTANBUL VALİSİ'NDEN FIRTINA UYARISI, SAAT VERDİ


İstanbul Valisi Davut Gül, şiddetli fırtına ile ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Vali Gül açıklamasında şunları söyledi;

İrili ufaklı zararlar var. 5 tane küçük teknemiz zarar gördü. Zarar gören restoranlarımız var. Çok şükür herhangi bir can kaybımız yok, yaralımız yok Herkes kendi alanında çalışmalarını devam ettiriyor.

Beklentimiz ilerleyen saatler yağışın azalması. Vatandaşlarımızdan ricam su basan yerlerde yaşamamaları. Hepimize büyük geçmiş olsun.

Akşam 21.00-22.00'ye kadar şiddetli şekilde devame deceğini Meteoroloji söylüyor. Bundan sonra da etkisini azaltarak devam edecek. Bizim beklentimiz saat 22.00'ye kadar vatandaşlarımızın duyarlı bir şekilde devam etmesini istiyorum.

ZONGULDAK'TA EĞİTİME 1 GÜN ARA

Ülke genelinde etkili olan şiddetli yağış, fırtına ve kar yağışı nedeniyle Zonguldak ilinde eğitim ve öğretime 1 gün ara verildi. Zonguldak Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı.

Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

* Zonguldak il genelinde olumsuz hava şartları nedeniyle 20 Kasım 2023 Pazartesi günü tüm resmi-özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında (rehabilitasyon merkezleri ve özel kurslar dahil) eğitim öğretime bir gün süreyle ara verilmiştir.


* Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelde 20 Kasım 2023 tarihinde bir gün idari izinli sayılacaktır.

YALOVA'DA DA KURU YÜK GEMİSİ KIYIYA VURDU

Alınan bilgiye göre, Altınova Tersaneler Bölgesi’ne bakım onarım için geldiği öğrenilen bir kuru yük gemisi, tersanelere yakın bir bölgede demir attı. Çıkan fırtınada sürüklenen gemi bir tersanenin iskelesine vurarak durdu. Yaşanan olay sonrası bölgeye Sahil Güvenlik ve polis ekipleri giderek incelemede bulundu.

Öte yandan bölgedeki başka bir tersane iskelesinde bağlı bulunan geminin de halatlarının koptuğu ve kontrolden çıkarak iskele bölgesine vurduğu öğrenildi.

SARIYER'DE DEV DALGALAR OLUŞTU


Sarıyer Garipçe Mahallesi ve Rumeli Feneri'nde fırtına ve sağanak nedeniyle dev dalgalar oluştu. Dalgalar, mendireği aşağarak sahildeki balıkçı barınakları ve restoranları vurdu.


Sahildeki masa ve sandalyelerin dalgalarda sürüklenerek parçalandığı görüldü. Vatandaşların sahile yaklaşmaması yönünde uyarılar yapılırken tedbir amaçlı şerit çekildi. (Yılmaz OKUR/DHA)

DENİZ TAŞTI, TEKNELER PARÇALANDI

Yalova'da dün başlayan sağanak ve fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde fırtınanın hızı, zaman zaman saatte 80 kilometreye kadar ulaştı.

Çınarcık ilçesinde dalgalar nedeniyle deniz taştı. Sahil bandındaki istinat duvarları, dalgaların etkisi ile zarar gördü. Balıkçı barınakları yıkılırken, tekneler de zarar gördü. Sahil yolunun bir bölümü yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Çınarcık ilçesi ve Esenköy beldesi arasında ise sağanaktan dolayı toprak kaymaları yaşandı. Ulaşım güçlükle sağlanırken, Karayolları ekipleri yoldaki kaya ve taş parçalarını temizledi.

Yalova'nın yüksek kesimlerinde ise kar yağışı etkili oldu. Çınarcık'ın Teşvikiye beldesine bağlı Delmece Yaylası'nda gece saatlerinde başlayan kar yağışı aralıksız devam ederken, kar kalınlığı 15 santimetreye ulaştı. (Hasan BOZBEY-Emre Can KAZMALI/DHA)

FIRTINA GEMİYİ İKİYE AYIRDI

Zonguldak’ta uyarıları yapılan fırtına ve sağanak etkisini gösterdi. Kentte ağaçlar devrilirken, yollarda su birikintileri oluştu. Araçların üstüne, evlerin çatılarından kiremitler ve beton parçaları düştü. Ereğli ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle limanda 5 metreyi bulan dalgalar meydana geldi. Ereğli ilçesinde de bir ağacın araçların üstüne devrildiği an cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Park halindeki bir araç ise çatıdan düşen parçalar nedeniyle hasar gördü. (Ali Sencer ARSLAN-Sinan KABATEPE/DHA)


GEMİ KARAYA OTURDU

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle sürüklenen yük gemisi, karaya oturdu.

13 MÜRETTEBAT KURTARILDI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde karaya oturan Kamerun bandıralı yük gemisi, büyük dalgalar sebebiyle ortadan iki parçalandı. Gemi 2 parça halinde kıyıya vurdu. Gemide bulunan 13 mürettebat AFAD, Sahil Güvenlik ve itfaiye ekipleri tarafından sağ şekilde gemiden tahliye edildi. Geminin 2 parçası da halatlarla kıyıya bağlandı.


Denizcilik Genel Müdürülüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "19.11.2023 saat 10.00'da Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne ulaşan tehlike sinyaliyle Kamerun Bayraklı 'PALLADA' gemisinin fırtına sebebiyle hasar aldığı ve Ereğli’de karaya oturduğu anlaşılmıştır. Merkezimiz koordinasyonunda, AFAD ve itfaiye ekiplerince gemide bulunan 13 personelin tamamı tahliye edilmiştir." (Sinan KABATEPE/DHA)


HAVA ULAŞIMI DA OLUMSUZ ETKİLENDİ

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda bugün İstanbul'da sağanak yağmur ve fırtına nedeniyle havayolu şirketleri bazı seferlerini iptal etmek zorunda kaldı.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle dün Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 9, İstanbul Havalimanı'ndan 40 olmak üzere toplam 49 seferini iptal eden THY; bugün de İstanbul Havalimanı'ndan 82, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 23 olmak üzere toplam 105 seferini iptal etti. THY'nin toplam iptal edilen sefer sayısı 154 oldu. İstanbul Havalimanı'nda uçaklar inişte zor anlar yaşadı. (İbrahim YILDIZ/DHA)

TEM'DE ULAŞIMA KAR ENGELİ

Kocaeli'de yoğun kar yağışı etkili oldu. TEM Otoyolu'nda ulaşım aksadı. Sürücüler araçları ile yavaş ilerlerken, İstanbul istikametinde ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi.

Yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Yolun Ankara istikametinde de ulaşım yavaş ilerliyor. Karayolları ekipleri de bölgede kar küreme ve tuzlama çalışması yapıldı. (Dinçer AKBİR/DHA)

AFAD VATANDAŞLARA MESAJ GÖNDERDİ

AFAD, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar için uyarıda bulundu. Cep telefonlarına uyarı mesajı gönderen AFAD, 'Meteorolojiye gore Istanbul'da bugun saganak yağış ve tam fırtına bekleniyor. Sel,yildirim, su baskını, çatı ucması, ulaşımda aksamalara karsi tedbirli olun.' ifadeleri kullanıldı.

ANKARA'DA KAR YAĞIŞI BAŞLADI


Hava sıcaklıklarındaki ani düşüş ile kentin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Kar yağışı özellikle Çankaya, Keçiören, Kızılcahamam, Çamlıdere ve Ayaş ilçesinin yüksek kesimlerinde etkisini gösterdi. Yağış ile araçların ve çatıların üzerleri karla kaplandı. (Gökhan CEYLAN/DHA)

MUĞLA'DA YILIN İLK KAR YAĞIŞI

ŞİLE'DE DERE TAŞTI, YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Şile'de fırtına etkisini sürdürüyor. Ağva mahallesi'ndeki Yeşilçay Deresi taştı. Dere kenarındaki işletmeleri su bastı. İşletmelerdeki masa ve sandalyeler suda sürüklendi. (Nurcan KIRCALI/DHA)

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


İZMİT'TE YAĞMUR VE FIRTINA

Etkisini gösteren yağmur ve fırtına, özellikle İzmit'i vurdu. Yağmur ve fırtına nedeniyle ağaçlar ile elektrik direkleri devrildi. İzmit Belediyesi'ne bağlı ekipler, ağaçları kaldırmak için çalışma başlattı. Elektrik dağıtım firması yetkilileri de hasar gören ve devrilen direklerdeki kabloları onarmak için çalışma yaptı. (Dinçer AKBİR- Selda Hatun TAN/DHA)

KARTAL VE PENDİK'TEN KAR MANZARALARI

Kartal ve Pendik'te yüksek kesimlerde evlerin çatıları, ağaçlar ve yerlerin karla kaplandığı görüldü. Sabah saatlerinde kar yağışının durmasının ardından yağmur başladı. (Gamze ŞİMŞEK- Ramazan EĞRİ/DHA)


46 İLE SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Öte yandan Meteoroloji'nin bugün için yayınladığı raporda 46 ile sarı ve turuncu kodlu uyarı verildi.

TURUNCU KODLU UYARI VERİLEN İLLER: Adıyaman, Bingöl, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İstanbul, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Rize, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Zonguldak, Bayburt, Batman, Şırnak, Bartın, Yalova, Karabük ve Düzce. 

(Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.)

SARI KODLU UYARI VERİLEN İLLER: Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, İzmir, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Ordu, Siirt ve Kilis. (Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.)

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 50 CM'Yİ GEÇTİ

Uludağ kış sezonunu hızlı açtı. Kasım ayının 16'sında ilk kar yağışıyla birlikte aralıklarla devam eden yağış, dün gece etkisini iyice gösterdi.

Uludağ kış sezonunu hızlı açtı. Kasım ayının 16'sında ilk kar yağışıyla birlikte aralıklarla devam eden yağış, dün gece etkisini iyice gösterdi. Kar kalınlığının meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre son ölçümlerde 52 santimetre olduğu açıklandı. Kar küreme ve iş makinelerinin yol kapanmaması için aralıksız çalışmalarını sürdürdü.

Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı Uludağ yolunda, kar lastiği veya zinciri olmayan araçların geçişine izin verilmedi. Geceden Uludağ'a gelen vatandaşlar, çadırlarında yaptıkları konaklayarak sezonun açılışını yapmış oldu.

Gece hava sıcaklığının eksi 14 dereceye kadar düştüğü gün içerisinde de sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar yükseldiği Uludağ'da, tipi şeklinde yağan kar yağışıyla birlikte kar kalınlığının kısa sürede 1 metreyi geçmesi bekleniyor. Binalardan sarkan buzların ise kısa sürede oluşması, havanın ne kadar soğuk olduğunu gözler önüne serdi.

AMASRA'DA FIRTINA HIZI 80 KM'Yİ BULDU

Kentte saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtına etkili oldu. Fırtına nedeniyle denizde dalgalar oluştu. Amasra Küçük Liman'da duvarlara çarpan dalgaların boyu 5 metreyi buldu. Çevredekiler limana gelerek, cep telefonları ile dalgaları görüntüledi.

Karadeniz’de seyir halindeki ‘Habibin Yavuz’ ve ‘Cihan Cengiz’ isimli balıkçı tekneleri de limana çekildi. Teknelerin sahipleri halatları sağlamlaştırarak, hasar görmelerini engellemeye çalıştı. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Filyos vadi projesinde görev yapan doğalgaz aramalarında ‘Altan’ ve ‘Hakan İlhan’ lojistik destek gemileri Amasra Büyük Limanı'na çekildi.

Amasra Küçük Liman'da dalgalar limana kadar ilerlerken, kaldırım taşlarının yerinden sökülmesine sebep oldu. Amasra Belediyesi, anonslar yaparak kuvvetli rüzgara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu. (Ayhan ACAR/DHA)

KOCAELİ'NİN YÜKSEK KESİMLERİNDE DE KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

Fırtına ve soğuk havanın etkili olduğu Kocaeli'de, dün akşam saatlerinde Kartepe'ye mevsimin ilk karı yağdı.

Kış turizmi ile ünlü Kartepe kar ile şenlenirken, kentin yüksek kesimlerine de kar yağışı etkili oldu. Hava sıcaklığının 6 derece ölçüldüğü Dilovası'nda sabah saatlerinden itibaren lapa lapa kar yağışı başladı.

AYDOS TEPESİ BEYAZA BÜRÜNDÜ

İstanbul'da beklenen kar yağışı dün şehrin yüksek kesimlerinde günün erken saatlerinden itibaren etkisini göstermeye devam etti. Kar nedeniyle, Aydos Tepesi çevresindeki ormanlık alan beyaza büründü.

ETKİLİ YAĞIŞLAR NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEK?

Özellikle Marmara Bölgesi'nde etkili olan yağışların Bursa, Bilecik, Kütahya civarlarında kuvvetli olacağını belirten CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'İstanbul’da karla karışık yağmur yağma ihtimali vardı. Beykoz, Ataşehir civarına da gelmiş.' dedi.

Prof. Dr. Şen, 'Sıcaklığın çok ani düşmesinden kaynaklanıyor, bu saatten sonra yok İstanbul’da. Rüzgar çok hızlı esiyor. Kuzey ilçelerimizde, Beykoz, Şile gibi ilçelerde etkili. Öğle saatlerinden sonra yağışın şiddeti azalacak. Balıkesir’den Bolu’ya kadar kar yağışı var yüksek kesimlerinde. Gün sonunda yağış batıdan çekiliyor. Bursa, Bilecik, Kütahya civarlarında kuvvetli yağış var.' ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA KAR SÜRPRİZİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı uyarıların ardından İstanbul’da sabah saatlerinde özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu.

Gece boyunca yağan yağmur, sabah saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Kentin yüksek kesimlerinde lapa lapa kar yağdı. Yağışla birlikte Çamlıca tepesi beyaza büründü. Taksim Meydanı’nda da etkili olan kar, araçların üzerini beyaza bürüdü.

KAR YAĞIŞI HABERLERİ PEŞ PEŞE GELDİ

Bursa'da İnegöl-Domaniç Karayolu Arapoturağı mevkiinde saat 20.30 sıralarında etkili olan kar yağışı sırasında yollar beyaza büründü.

Kar yağışına hazırlıksız yakalanan bazı sürücüler ilerlemekte zorluk çekti. Diğer yandan, İnegöl Jandarma Komutanlığı Trafik Timi ekipleri ağır tonajlı araçların geçişlerine izin vermedi. Karayolları ekipleri, kar küreme çalışmalarına başladı.

İstanbul'a yakınlığıyla bilinen önemli turizm destinasyonlarından Kartepe’de kar yağışı başladı. Hava sıcaklığının 8 derece ölçüldüğü bölge, kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Kocaeli Büyükşehir ile Kartepe Belediyesi karla mücadele ekipleri yolların kapanmaması ve ulaşımın aksamaması için çalışmalarını sürdürüyor.

 

ÇANAKKALE'DE KAR YAĞIŞI


Çanakkale'de Bayramiç'e bağlı Çırpılar köyünün yüksek kesimlerine, mevsimin ilk kar yağışı gerçekleşti. Kar yağışı nedeniyle kentin yüksek kesimlerinde orman, köyler ve yerleşim merkezleri beyaza büründü.


Bölgede, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Bu yıl, yağmurun yetersiz olması nedeniyle kuraklık tehlikesinin yaşandığı Çanakkale’de mevsimin ilk karı vatandaşı sevindirdi. (Fatih DALDAL/DHA)

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI


Rüzgârın, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de kuzeyli yönlerden, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat), Marmara’nın kuzeyi ve Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI


Yağışların; Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, yerel su baskını, taşkın gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

EYÜPSULTAN'DA TOPRAK KAYDI

Olay, Güzeltepe Mahallesi Urfa Sokak'ta bulunan Yunus Emre Parkında saat 09.30 sıralarında toprak kayması meydana geldi. Parkın bir bölümündeki toprak, büyük bir gürültüyle alt kısmında bulunan inşaata alanına kaydı.

İhbar üzerine olay yerine gelen Eyüpsultan Belediyesi zabıta ekipleri tarafından inşaat ve çocuk parkı güvenlik şeridi çekilerek kapatıldı. Toprak kaymasında ölen ya da yaralanan olmazken parkın bir kısmı ve yan tarafında bulunan merdivenlerde hasar oluştu. Yaşanan toprak kaymasının park çevresinde bulunan binaların zeminine zarar verip vermediği Eyüpsultan Belediyesi ekiplerinin yapacağı incelemenin ardından belli olacak. (Özgür EREN/DHA)

KURU YÜK GEMİSİ SÜRÜKLENİP, İSKELEYE VURDU

Yalova'nın Altınova ilçesi Tersaneler bölgesi açıklarındaki bakım havuzuna demir atarak, onarım için bekleyen kuru yük gemisi, saat 04.30 sıralarında fırtınada sürüklenmeye başladı. Gemi, öğle saatlerinde etkisini artıran fırtına ile daha da sürüklenip, bir tersanenin iskelesine vurdu. O anlar, cep telefonu kamerası ile görüntülenirken, bölgeye Sahil Güvenlik ve polis ekipleri sevk edildi. Onarım için bekleyen gemide, mürettebat olmadığı öğrenildi. (Hasan BOZBEY-Emre Can KAZMALI/DHA)

BUGÜN HAVA NASIL OLACAK?


Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre:



Ülke genelinin çok bulutlu, Marmara, İç Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, İç Ege ve İç Anadolu'nun yüksekleri, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Kırklareli, Bursa ve Bilecik’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti