Gündem Son dakika! AFAD acı haberi duyurdu... Fırtına ve sel can aldı: Meteoroloji'den yeni açıklama

Son dakika! AFAD acı haberi duyurdu... Fırtına ve sel can aldı: Meteoroloji'den yeni açıklama

25.11.2023 - 23:59 | Son Güncellenme:

Olumsuz hava koşulları etkisini sürdürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni raporu yayımladı. CNN TÜRK Meteoroloji danışmanı ise salı gününe işaret etti. Öte yandan Zonguldak'ta fırtına anında kameralara yansıyan bir görüntü dikkat çekerken, 2 can kaybı haberi de geldi.

Türkiye hafta sonunu fırtına, şiddetli yağmur ve kar yağışının etkisi altında geçirdi. Yeni haftanın hava durumu raporu yayımlandı, 28 ile uyarı verildi.

İşte dakika dakika yurtta hava durumu raporu:

KASTAMONU'DA DENİZ KARA İLE BİRLEŞTİ, YOL SU ALTINDA KALDI

Kastamonu'nun Cide ilçesinde etkili olan fırtına sebebiyle, deniz kara ile birleşti. Dev dalgaların vurduğu Cide-Bartın karayolu sular altında kaldı.

AKSARAY'DA KAR YAĞIŞI ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Aksaray’da gün boyu etkili olan fırtına, akşam saatlerinde yerini yağmur yağışına bırakırken şehre gece yarısı lapa lapa kar yağdı.

Tüm yurdu etkisi altına alan fırtına ve yağışlar Aksaray’da da etkisini gösteriyor. Gün boyu fırtına nedeniyle hayatın olumsuz etkilendiği şehirde akşam saatlerinde başlayan yağmur yağışı fırtınanın etkisini dindirdi. Belirli aralıklarla devam eden yağmur yağışının ardından kentte gece yarısı lapa lapa kar yağışı başladı. Özellikle yüksek kesimlerle birlikte karayollarında etkili olan kar yağışı kısa sürede yolları kapladı. Şehir merkezinde kısmen etkili olan kar yağışı henüz kent merkezini beyaz örtüyle kaplamasa da yağışlar nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı şehirde sevinç ve mutlulukla karşılandı. Kartpostallık görüntülerin oluştuğu Aksaray’da ilgili kurum ve kuruluşlar şimdiden hazırlıklarını tamamlamış teyakkuzda bekliyor.

YILDIRIM DÜŞMESİ SONUCU 4 ASKER YARALANDI

Çanakkale’de etkili olan sağanak yağış nedeniyle, Boğaz ve Garnizon Komutanlığına yıldırım düşmesi sonucu 4 asker yaralandı.

Gün boyu sağanak yağış ve fırtınanın etkili olduğu kentte gece de devam eden yağışla birlikte Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığındaki Nara Burnu’na yıldırım düştü. Yıldırım düşmesi sırada 4 asker yaralandı. Askerlerden 2'si Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi'ne, 2'si ise ÇOMÜ Hastanesi'ne kaldırıldı.

Askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı
OSMANİYE’DE ŞİDDETLİ YAĞIŞ SONRASI SAVRUN ÇAYI TAŞTI

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde etkisini gösteren şiddetli yağış sonrası ilçe merkezinden geçen Savrun Çayı taştı. Bazı tarım arazileri sular altında kalırken itfaiye ekipleri ve jandarma taşkın olan bölgelerde çalışma başlattı.

Kadirli ilçesinde iki gündür etkisini sürdüren şiddetli yağış nedeniyle merkezden geçen Savrun Çayının debisi yükselerek taşkın meydana geldi. Taşkın nedeniyle oluşan sel sularının etkisiyle bazı tarım arazileri sular altında kaldı. Taşkın olan bölgelerde itfaiye ekipleri ve jandarma suyun tahliyesi için çalışmalara başladı. Yetkililer, vatandaşlara Savrun Çayı’nın çevresine yaklaşmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

SİVAS’TA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU

Sivas’ta akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı ile yüksek kesimler beyaza büründü. İstanbul- Sivas seferini yapan yolcu uçağı yoğun kar yağışı nedeniyle Kayseri'ye yönlendirildi.

Sivas'ta, gün boyunca etkili olan fırtına ve sağanak akşam saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Kent merkezinde kısa süreli kar yağışı etkili olurken, şehrin yüksek kesimlerinde ise yoğunlaştı. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'nın bulunduğu bölge kar yağışının ardından beyaza büründü. Kar kalınlığının 5 santimetreyi bulduğu havalimanında park halindeki araçların üzeri karla kaplandı. Havalimanına giden bazı araçlar ise kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldı. Karayolları ekipleri yolda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. İstanbul-Sivas seferini yapan yolcu uçağı yoğun kar yağışı nedeniyle havalimanına iniş yapamadı. Yolcu uçağının Kayseri’ye yönlendirildiği öğrenildi.

ZABITA EKİPLERİ UYARIYOR

Batman’da yaşanan selin izleri silinmeye çalışılırken, AFAD ve Meteoroloji’nin peş peşe uyarılarının ardından Batman Belediyesi zabıta ekipleri sokak sokak dolaşarak yaptığı anonslarla vatandaşları muhtemel afete karşı uyarıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı muhtemel sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte rüzgar ve fırtınaya karşı uyarıların ardından Batman Valiliği ve Batman Belediyesince bir dizi önlem alındı. Batman’da geçen hafta 3'ü çocuk 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel kaynaklı olumsuzlukların tekrar yaşanmaması için belediye zabıta ekipleri sokak sokak dolaşarak yaptığı anonslarla vatandaşları afetlere karşı önlem almaları konusunda uyardı.

Batman Valiliği ayrıca, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla İller İdaresi’nin 5442 Sayılı Kanunu'nun 11. maddesi kapsamında bu gece saat 23.00’den yarın saat 18.00’e kadar motosiklet, motokurye, elektronik bisiklet ve elektrikli skuterların trafiğe çıkmasını yasakladı. Kentin farklı noktalarında acil müdahale için iş makinaları da hazır bekletiliyor.

Haberin Devamı
TOROSLARA MEVSİMİN İLK KARI DÜŞTÜ

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki Taşeli Platosu'nda yaklaşık 2350 rakımlı Eğrigöl’e mevsimin ilk karı yağdı.

Toroslar'ın Geyik Dağı eteklerindeki Taşeli Platosu'nda yaklaşık 2350 rakımdaki Eğrigöl’e mevsimin ilk karı düştü. Gece saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yüksek kesimler beyaza büründü. Kar yağacağı bilgisini alan vatandaşlar ise bölgeye düşen mevsimin ilk karını karşılamak için Toroslara çıktı.

28 İLE UYARI

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada, "Mevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıklarının Salı gününden itibaren artarak mevsim normalleri civarına çıkacağı tahmin ediliyor."denildi. Öte yandan Meteoroloji pazartesi günü için 28 ile uyarı yayımladı. O iller şöyle; Adana, Artvin, Bitlis, Erzincan, Giresun, Hatay, Kastamonu, Muş, Siirt, Trabzon, Van, Batman, Bartın, Iğdır, Ağrı, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Rize, Sinop, Tunceli, Zonguldak, Şırnak Ardahan, Düzce.



MANİSA'DA MOTOSİKLET KULLANIMINA YASAK GETİRİLDİ

Manisa’da, öğle saatlerinden itibaren etkisini artıran kuvvetli yağış sonrası, bir spor tesisinin istinat duvarı çöktü. Manisa Valiliği, olumsuz hava koşulları nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar, il genelinde motosiklet, scooter, elektrikli scooter kullanıcıları ve motokurye kullanımına yasak getirdi.

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan uyarının ardından Manisa’da beklenen kuvvetli yağış bugün öğle saatleri itibariyle etkisini gösterdi. Yağışlarla birlikte Yunusemre ilçesinde bulunan Tevfik Lav Spor Tesisleri’nin İzmir-İstanbul otoyolu kısmındaki istinat duvarı çöktü. Öte yandan duvarla birlikte otoyoldaki yaya yolu da çökerken, yaşanan olayda şans eseri yaralanan olmadı. Duvarın çökmesi anında tesiste ise spor yapılmaması faciayı önledi. İzmir-İstanbul otoyolu üzerinde güvenlik şeridi çekilerek 200 metre kadar ulaşım tek şeritten sağlanırken, Manisa Büyükşehir Belediyesi ekipleri enkazı kaldırmak için çalışmalar başlattı.

Manisa Valiliği, aldığı kararla ikinci bir duyuruya kadar, motosiklet, scooter, elektrikli scooter kullanıcıları ve motokurye kullanımına yasak getirdi. Yapılan yazılı açıklamada, "Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması, trafik kazalarının önüne geçilmesi amacıyla il genelinde motosiklet, scooter, elektrikli scooter kullanıcıları ve motokuryelerin 26.11.2023 tarihi saat 15.00’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar trafiğe çıkmaları yasaklanmış olup, belirtilen karara uymayanlar hakkında kolluk kuvvetlerince Kabahatler Kanunu 32’nci maddesine istinaden idari yaptırım kararı uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı
BARTIN'DA KAR YAĞIŞI BAŞLADI

Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinin yüksek kesimlerinde akşam saatlerinde kar yağışı başladı. Kar yağışı ile birlikte köydeki park halindeki otomobiller, evler ve ağaçlar beyaza büründü. Bartın-Kumluca karayolu ve Akörensöküler köyü ve çevresinde etkili olan kar yağışı devam ederken, bölgede yol kenarı, ağaç ve evlerin üzerindeki kar kalınlığının ise 5 santimetreyi geçtiği öğrenildi.

ESKİŞEHİR'E MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Eskişehir’de akşam saatlerinde yağmurun yerini kar yağışına bırakmasıyla kent merkezinde seyrine doyum olmayan görüntüler oluştu.

Eskişehir genelinde dün akşam saatlerinden bu yana etkili olan yağmur, yerini kara bıraktı. Birkaç gün önce ilçelerde yağan kar, bugün akşam saatlerinde şehir merkezinde de etkili oldu. Kısa süreli kar yağışı seyrine doyum olmayan görüntüler oluştururken, yüksek kesimlerde araçların üstü ve yollar karla kaplandı. Vatandaşlar, mevsimin ilk kar yağışında çektikleri videoları sosyal medyada paylaştı.

ADANA’NIN KUZEY İLÇELERİNİ FIRTINA VURDU

Adana’nın İmamoğlu, Kozan, Feke, Saimbeyli ve Aladağ ilçelerinde etkisini arttıran şiddetli sağanak nedeni ile dere yatakları taştı. Dağ yamaçlarından gelen sular yollarda ulaşımın aksamasına neden olurken, birçok noktada yaşanan su taşkınları nedeniyle trafikte vatandaşlar mahsur kaldı. Aladağ ilçesinde belediye ekipleri 3 iş makinesi, 2 pikap, 12 personel ile kapanan yollara müdahale ederken, bölgede şiddetli sağanak etkisini sürdürüyor.

Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, “Bölgemiz çok yoğun yağış alıyor. Karahan, Kışlak, Gökçeköy, Kızıldam mahallelerimizde yollarımız ulaşıma kapandı. Bölgemizde yağış devam ediyor. Herhangi bir can kaybımız yok çok şükür. Yol açma çalışmalarımız sürüyor” diyerek son durum hakkında bilgi verdi.

Öte yandan, Feke-Kozan karayolu ile Feke ilçesine bağlı Kısacıklı, Çandırlar, Ormancık, Musalar, Oruçlu, Değirmenuşağı ve Kaleyüzü mahallelerinde de su taşkınları nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor.

Saimbeyli ilçesinde Çatak Mahallesi'nde derenin taşması ile yol ulaşıma kapanırken, bölgede yol açma çalışmaları başlatıldı.

Kozan ilçesinde Akdam, Akarca, Özbaşı mahallerinde derenin taşması ile anayol ulaşıma kapanırken, Mansurlu-Kozan yolu da kapandı. Bölgede jandarma ve belediye ekiplerinin yol açma çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı
KÜÇÜKÇEKMECE'DE DENİZ TAŞTI; SİTENİN BAHÇESİ SU DOLDU

Küçükçekmece’de gece etkili olan fırtınanın ardından dalgalarla taşınan deniz suyu, bir sitenin bahçesine doldu.

Sabah saatlerinde dalgalarla taşınan deniz suyu, Küçükçekmece Fatih Mahallesi’nde deniz kenarında bulunan sitenin bahçesine su dolmasına neden oldu.Site sakini Ekrem Karaçay, "Sabah saatlerinde, lodosla deniz suyu sitenin ön tarafına taştı. Binanın boş alanıydı bu taraf. 1-2 günde çekilir bu su. Her yıl olan bir şey." dedi.Sitede yaşayan Çınar Der ise, "Gece çok fazla fırtına oldu, çatılardan bir şeyler düştü. Buraları hep su bastı." diye konuştu.

YOLLAR GÖLE DÖNDÜ, EVLERİ SU BASTI

Muğla’nın Milas ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından derelerin taşması sonucu sokaklar göle döndü, ceviz büyüklüğünde yağan dolu ise araçlara zarar verdi.

Muğla genelinde olduğu gibi Milas ilçesinde de etkili olan sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Çevre Yolu 19 Mayıs Bulvarı aşırı yağışlar sebebiyle yaklaşık 2 saat boyunca trafiğe kapatıldı, sürücüler ise alternatif yollara yönlendirildi. Yağmur sularının yükselmesiyle birlikte bazı evleri su basarken, yetkililer yardım çağırılarına yetişmekte zorlandı. Ulaşımda aksamalar meydana gelirken, bazı bölgelerde de elektrik kesintileri yaşandı.

Turuncu kodla uyarılan Milas'ta aşırı yağışlar sebebiyle dereler taşarken, sokalar göle döndü. Su baskınlarına yolda yakalanan araç sürücüleri ise zor anlar yaşadı. Araçlarıyla yoğun su birikintisinde hareket etmeye çalışan otomobiller zaman zaman yolda kalırken, etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı da araçlarda maddi hasara yol açtı.

Yetkililer, vatandaşlara evlerinden çıkmamaları ve gerekli olmadıkça dışarıda bulunmamaları tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması ve acil durum numaralarının yanı sıra yerel yetkililerle iletişim halinde olunması gerektiği vurgulandı.

SON ANDA KURTULDU

Trabzon'da kuvvetli fırtına nedeniyle Şalpazarı ilçesinde binanın çatısı yerinden koparak yola savruldu. Olay sırasında yolda yürüyen bir kişinin uçan çatının altında kalmaktan son anda kurtulduğu anlar, cep telefonuyla görüntülendi. Sürmene'de kökünden sökülen tescilli bir ağacın dalları karşısındaki eve yaslandı.

Trabzon'da akşam saatlerinde kuvvetli fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Şalpazarı ilçesinin Merkez Mahallesi'nde 5 katlı bir apartmanın çatısı yerinden sökülerek uçtu. Bu sırada yolda yürüyen bir kişi uçan çatının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Çevredeki bir esnaf, tanık olduğu bu anları cep telefonu kamerasıyla kayda aldı. Yola düşen çatının düştüğü park halindeki bir otomobilde ise hasar oluştu.

TESCİLLİ AĞAÇ KÖKÜNDEN KOPTU

Sürmene ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesi'nde de etkili fırtına nedeniyle kökünden sökülen tescilli bir ağaç yan yattı. Dallarının 5 katlı binanın duvarına yaslanması sonucu tamamen devrilmekten kurtulan ağacın kaldırılması için belediye görevlileri çalışma başlattı.

Çatı uçması ihbarı yapılan bölgelere polis, itfaiye ve belediye ekipleri sevk edildi. Ekipler, çevrede güvenlik önlemi alırken yol, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Ekiplerin çatı uçması ve ağaç devrilmesi yaşanan bölgelerde temizlik ve önlem çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE HAVA NASIL OLACAK?

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "İlk etap geçildi. Bu tür afet olayları sürekli olmaz. Maksimum seviyeye gelir sonra azalarak devam eder. İzmir'de bitti rüzgar, su çekilmeye başladı. İstanbul'da yağış kuzey ilçelerde vardı o da geçti. Rüzgarı hissedemiyoruz neredeyse, fırtına da geçti. 2 gün içerisinde 12 derece düştü sıcaklık. Bu gece 3 dereceye kadar düşecek. Yarın da 7 derece. Bugün akşam saatlerinden itibaren Bursa, Balıkesir, Kastamonu'ya kadar kar yağışı görülebilir. İç Anadolu bölgesinde de yağmurla karışık kar görülebilir. Tam kar değil çünkü lodos devam ediyor. Bu gece lodos etkili Anadolu'da. Soba yakanlara hemen şunu söyleyeyim, dikkat etsinler." dedi

SALI GÜNÜ HAVA ISINIYOR

Salı günü havanın ısınacağını söyleyen Şen, "Salı günü ısınıyor 14 - 15 dereceye çıkacak, çarşamba günü yine yağış var. Çok kuvvetli bir yağmur gözükmüyor. Anadolu'da salı günü hava açıyor. Batı'da ise yarından itibaren hava açıyor. Kar yağışı önümüzdeki günlerde pek gözükmüyor" açıklamasında bulundu.

İSTANBUL VALİLİĞİ: 114 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ

İstanbul Valiliği 25 Kasım Cumartesi gününden itibaren kent genelinde etkisini sürdüren fırtınayla ilgili açıklama yaptı. Fırtınanın 26 Kasım Pazar gece saatlerinde etkisini yitirmesinin beklendiği belirtildi. Kent genelinde 114 olaya müdahale edildi.

İstanbul Valiliği"nden yapılan açıklamada, 25 Kasım Cumartesi günü başlayan fırtınanın etkisini sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada fırtınanın 26 Kasım Pazar gecesi etkisini yitirmesinin beklendiği vurgulandı. İstanbul Valiliği, ilgili kamu kuruluşları ile AFAD'ın gerekli çalışmaları yürüttüğünü de açıkladı. Fırtına sırasında İstanbul genelinde 6 su tahliyesi, 11 çatı uçması, 48 ağaç devrilmesi, 1 duvar çökmesi, 46 tehlike arz eden parça, 1 araç kurtarma, 1 de direk devrilmesi olmak üzere toplam 114 olaya müdahale edildi. İstanbul Havalimanı'nda yağış ve fırtına nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken fırtına nedeniyle, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 46 sefer iptal edildi. İDO 28, BUDO 14, Şehir Hatları'nda da 7 olmak üzere toplam 49 sefer fırtına nedeniyle iptal edildi, boğaz trafiğinde ise herhangibir olumsuzluk yaşanmadı. Valilikten yapılan açıklamada, kent genelinde küçük çaplı enerji kesintileri dışında herhangi bir enerji sorununun yaşanmadığı da vurgulandı.

FIRTINA VE YAĞIŞLAR 2 CAN ALDI

AFAD, şiddetli fırtına ve yağış nedeniyle Sinop ve Konya'da iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ankara'da da fırtına nedeniyle 4 askerin yaralandığı bildirildi. 

AFAD'dan yapılan açıklama şöyle: Sinop, Erfelek’te bir yapıda fırtına nedeniyle yapısal çökme meydana gelmiş enkaz altında kalan 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara, Şereflikoçhisar’daki askeri kışlada fırtınaya bağlı cam düşmesi sonucunda 4 askerimiz yaralanmıştır. Konya ilimizde aşırı yağıştan korunmak için bir ahıra giren 5 vatandaşımızın içeride olduğu sırada göçük meydana gelmiş, 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 4 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye sevk edilmiştir. Giresun ilimizde çatı uçması sonucunda 2 vatandaşımız yaralanmıştır.

KIRIKKALE'DE SAĞANAK HAYATI FELÇ ETTİ

Kırıkkale'de etkili olan kuvvetli sağanak sebebiyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, kapanan D200 karayolunda uzun araç kuyrukları oluştu.

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI

Türkiye’nin en önemli geçiş güzergahlarından biri olan Bolu Dağı’nda sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağmur kar yağışına dönüştü. Kar yağışı ve tipinin etkili olduğu Bolu Dağı’nda sürücüler yavaş ilerliyor.

FIRTINADA CAN KAYBI

Sinop’un Erfelek ilçesindeki Meydan köyünde aşırı fırtına tahıl ambarını devirdi. Ambarın altında bulunan Nefize Keserci yaşamını yitirdi. Olay, sabah 08.30 sıralarında Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Meydan köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Nefize Keserci (77) evinin bahçesinde bir süre vakit geçirdikten sonra dinlenmek için evinin yanında bulunan tahıl ambarının altına geçti.



Bu sırada çıkan aşırı fırtına tahıl ambarını devirdi. Yaşlı kadın, tahıl ambarının altında kaldı. Çevre sakinlerinin ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yapılan tetkiklerde yaşlı kadının hayatını kaybettiği tespit edildi. Jandarma olay ilgili inceleme başlatırken, savcının olay yerine gelmesi bekleniyor. Nefize Keserci’nin yalnız yaşadığı ve eşinin vefat ettiği, çocuklarının İstanbul’da yaşadığı öğrenildi.

MAHSUR KALAN BALIKÇIYI OĞLU KURTARDI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında fırtına nedeniyle savrulan teknesinde mahsur kalan Kemal Dere'yi (80), oğlu Denizcan Dere kurtardı. O anlar kameraya yansırken, baba Dere, "Oğlan çekti beni, rüzgar da arkadan vurup, karaya doğru yanaştırdı" dedi.

Kentte 19 Kasım'da etkili olan fırtınada çok sayıda çatı uçtu, balıkçı tekneleri hasar gördü, 2 gemi karaya oturdu, 1 gemi de battı. O fırtınada teknesini korumaya almak için limana giden Kemal Dere, rüzgar ve dalgaların etkisi ile savrulmaya başladı. Karaya gidemeyen balıkçı, oğlu Denizcan Dere'yi aradı ancak telefon çekmediği için sağlıklı iletişim kuramadı. Babasının yardım istediğini düşünen Denizcan Dere, Bozhane Limanı'ndaki teknesinden ayrılarak babasının yanına gitti. Baba Dere, imdadına koşan oğluna baş halatını atarak kendisini karaya çekmesini istedi. Rüzgar ve dalgaların arasında Denizcan Dere, babasının bulunduğu tekneyi karaya yaklaştırdı. Babanın karaya doğru atlayıp, oğlunun tuttuğu anlar ise kameraya yansıdı.

'BÖYLE FIRTINA FİLMLERDE GÖRMEDİM'

Kemal Dere, "Kimse yok, herkes sağa sola kaçmış. Bir tek kayık bendim. Çok sertti, yükseldi. Çapanın boşunu aldım, tornistan yaptım ama sen bana sor. Kayık sağa sola kaçıyor rüzgardan durmuyor. Çapa taramıyor, kayalara da 50 kere vurdum kafadan ama maşallah bir şey olmadı. Bakıyorum, sağa sola biri gelse de yardım etse. Oğlan ile konuşamadık, telefonlar çekmiyor. 'Babam beni arıyor' diyerek oğlan geldi. Ellerim, ayaklarım dondu. Hiçbir yeri tutamıyordum. Direksiyonu bile sallayacak halim yoktu, buz tuttum. Oğlan çekti beni, rüzgar da arkadan vurup, karaya doğru yanaştırdı. O zaman attım ben de kendimi, 'ne olursa olsun' dedim. Ağımızı hep deniz aldı. Ağları vinçle aldık. Bu fırtınanın balıkçıya çok büyük zararı var" dedi. Denizcan Dere, "Telefon çekmediğinden konuşamamıştık. Ben de bir gideyim demiştim. Gittikten sonra baktım ki babamın teknesi kalmış. O ara kim olsa aynısını yapardı zaten. Gidip, kurtardım. Babam gelip, kafadan vuruyor diye çapanın boşunu almış. Çapanın boşunu aldıktan sonra içeride kalmış. 8 10 metre dalgalar vardı ama o alana, o kadar girmiyordu. 10-11 kuvvetinde hava vardı. Bayağı bir sertti. Herkes malına sahip çıkar. Gece-gündüz teknemizde yatıyorduk. Babam da orada teknesinin başındaydı. Kafadan çekip, atlayınca havada tuttum onu. Taksiciye artık 'ölümüzü alırsın' diyerek gittim. Öyle bir hava, böyle bir fırtına filmlerde görmedim. Çok büyük bir şeydi" diye konuştu.

İDO SEFERLERİ İPTAL

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde etkili olan şiddetli yağış ve fırtına sonrası taşan deniz, kara ile birleşti. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) seferlerinden birçoğu da iptal edildi.

ULUDAĞ'DA KAR, FIRTINA, TİPİ

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'da kar yağışı, fırtına, tipi ve sis etkili oluyor. Bölgede tedbirler artırılırken, Uludağ’da kar kalınlığı 7 santimetreye ulaştı.

BURSA'DA DENİZLE KARA BİRLEŞTİ

Bursa'da sağanak yağış ve şiddetli fırtına hayatı felç etti. Bazı noktalarda dolu yağışı gerçekleşti. Gemlik Kurşunlu'da denizle kara birleşirken, merkez ilçelerde çatı uçmaları, ağaç ve reklam panoları devrildi.

 

ŞEHİR HATLARI'NDA BİRÇOK SEFER İPTAL EDİLDİ

İstanbul'da etkili olan fırtına nedeniyle şehir hatlarında birçok sefer iptal edildi.

İPTAL EDİLEN SEFERLER İÇİN TIKLAYINIZ

KAR, BALKANLAR ÜZERİNDEN GİRİŞ YAPTI

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinin Bulgaristan'a sınır köylerinden olan Hamzabeyli'de sabaha karşı başlayan sağanak, yerini kar yağışına bıraktı. Etkili olan kar yağışıyla birlikte her yer beyaza büründü. Lalapaşa ilçesine bağlı Hamzabeyli, Vaysal, Kalkansöğüt ve diğer yakın köylerde etkili olan kar, köylüleri sevindirdi.

TSUNAMİ ETKİSİ

İzmir'de şiddetli yağış ve fırtına etkili oldu, 2 ilçede deniz taştı, yollar göle döndü. Ekipler su tahliyesi için çalışırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deniz kabarması olarak adlandırılan durumun 'tsunami' etkisi yarattığını söyledi.

'İKİNCİ KEZ YÜKSELME İHTİMALİ DÜŞÜK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de deniz kabarması olarak adlandırılan durumun tsunami etkisi yarattığını ve denizin karadan yüzlerce metre içerilere ilerlediğini belirterek "1200 mesai arkadaşımız, 250 iş makinesi ile geceden beri su tahliyesi yapıyor. Vatandaşlarımızın bu durumdan en az etkilenmesi için İZSU, İtfaiye ve Fen İşleri ekiplerimizle canla başla çalışıyoruz" dedi.

Diğer yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava tahmin modellerine göre, denizde ikinci bir yükselme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi. Verilere göre, rüzgarın öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi ile denizin çekilmeye başlayacağı bildirildi.


KORDON HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

İzmir'de etkili olan fırtına sebebiyle birçok ilçede denizde taşkınlar meydana gelirken, su baskınlarının yaşandığı Gündoğdu Meydanı ve Kordon'daki hasar havadan görüntülendi.

KOCAELİ'NDE SAHİL SUYLA DOLDU

İzmit Körfezi'nde şiddetli lodos sebebiyle deniz taştı, sahil kesimi su ile dolarken bazı çatılar ise uçtu.

ARAÇLAR SULAR ALTINDA

İzmir’de etkili olan fırtına sebebiyle Karşıyaka ilçesinde deniz taştı. Bir rezidansın kapalı otoparkında bulunan lüks araçlar sular altında kaldı.

FOÇA'DA FIRTINA İSKELEYİ YIKTI

İzmir’in Foça ilçesinde etkili olan fırtına sahil şeridindeki iskeleyi yıktı. Rüzgâr nedeniyle denizdeki dalga boyu metreleri buldu.

Foça’da sabaha karşı başlayan ve etkisini artıran kuvvetli rüzgâr nedeniyle deniz suları caddeye kadar ulaştı. Denizde taşmalar meydana geldi.

Foça Küçükdeniz sahil şeridindeki tahta iskelelerin denizdeki dalgaların sahile çarpmasının etkisi ile parçalandığı görüldü. 

İZMİR'DE DENİZ TAŞTI

 İzmir’in Karşıyaka ilçesinde kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle deniz taştı, yollar göle döndü, deniz suları kaldırımla birleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısının ardından akşam saatlerinden itibaren etkisini arttıran fırtına sebebiyle Mavişehir ve Yalı mahallelerinde deniz taştı. Deniz suları kaldırımlarla birleşti, sitelerin bahçeleri su altında kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, bölgede çalışma başlatırken, vatandaşlara da araçlarını bulunduğu yerden kaldırmaları için anons yapılmaya ve sirenler çalınmaya devam ediliyor.

BURSA'DA FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Bursa'da sabah saatlerinde başlayan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Gece boyunca etkisi arttıran lodos, bir ağacın kökünden koparak yola devrilmesine neden olurken, İnegöl İlçesinde ise bir evin çatısını yaklaşık 100 metre ileriye uçurarak yan sokağa düştü.


İSTANBUL'DA ÇATILAR UÇTU

Meteoroloji'nin günlerdir yaptığı uyarıların ardından İstanbul'da şiddetini artıran fırtına nedeniyle Kağıthane ve Pendik'te binaların çatısı uçtu. Taksim Meydanı'na çıkanlar fırtına nedeniyle güçlükle yürürken, sahil şeridinde metrelerce yükselen dalgalar oluştu.

SİLİVRİ'DE FIRTINA

Silivri'de fırtınanın etkisiyle oluşan dalgaların ardından sahildeki iş yerlerini su bastı. Bazı ağaçlar devrildi, hasar gören balıkçı tekneleri kıyıya çekildi.

ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE TEKRARDAN AÇILDI

Çanakkale’de etkili olan fırtına nedeniyle dün saat 23.00 itibariyle Çanakkale Boğazı kuzeyden, güneye tek yönlü olarak gemi trafiğine kapatılmıştı. Boğaz, fırtınanın etkisini azaltmasının ardından saat 06.45 itibariyle tekrar açıldı. Öte yandan fırtına nedeniyle geçici süreyle durdurulan Çanakkale-Kilitbahir, Eceabat-Çanakkale ve Lapseki Gelibolu hatları fırtınanın dinmesiyle yeniden hizmete başladı.

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA'DAN OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI UYARI

 

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından pazar günü ülke genelinde beklenen olumsuz hava koşullarına ilişkin paylaşımda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) meteorolojik uyarı yaptığına dikkati çeken Yerlikaya, şunları kaydetti:

"81 ilimizde İl AFAD Merkezlerimiz, 7/24 esasına göre ilgili TAMP grupları ile teyakkuz haline geçirilmiştir. Vatandaşlarımızdan ricamız, uyarıları hassasiyetle dikkate almaları. Özellikle turuncu uyarı verilen illerimizde yaşayan hemşehrilerimizin çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak istiyorum."

76İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteroroloji Genel Müdürlüğü 26 Kasım Pazar günü için 76 ile sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulundu.

İŞTE UYARI VERİLEN İLLER

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Osmaniye, Düzce


timeline

Canlı Anlatım Özeti