Gündem Son dakika: Türkiye'nin uzay rüyası gerçek oldu! Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı

Son dakika: Türkiye'nin uzay rüyası gerçek oldu! Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı

18.01.2024 - 18:15 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı! Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun fırlatılışı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

BAKAN KACIR: YOLUMUZ AÇIK OLSUN

Fırlatma öncesi Kennedy Uzay Merkezi'nde brifing veren Bakan Kacır o anları sosyal medya hesabından paylaştı.

Kacır açıklamasında, "Türk Uzay Bilim Misyonu için gerçekleştirdiğimiz bu yolculuk; bir ilk adım olmanın yanında, Fergani, Ali Kuşçu, Cezeri, Uluğ Bey gibi medeniyetimizin kültür ve değerleriyle yetişen, çağlarının öncüsü bilim insanlarının mirasını da taşıyor.

Bu yolculuk, tüm dünya için barış ve esenlik mesajlarımızı, “daha adil bir dünya mümkün” iddiamızı güçlendiriyor.

Alper Gezeravcı, bayrağımız ile Türk çocuklarının ve Türk gençlerinin hayallerini uzaya götürüyor. Yolumuz açık olsun." dedi.

BAKAN TUNÇ, ALPER GEZERAVCI’NIN UZAY YOLCUĞUNU BURSALI ÇOCUKLARLA İZLEDİ

SpaceX'e ait uzay aracı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı. ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) başlayan tarihi uçuşu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve vatandaşlar, Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'ndeki (GUHEM) dev ekranda takip etti.

İLK SÖZÜ 'İSTİKBAL GÖKLERDEDİR' OLDU

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü "İstikbal göklerdedir" oldu.

Haberin Devamı
İLK TÜRK ASTRONOT UNVANINI ALDI

Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı.


UZAY YOLCULUĞU BAŞLADI! İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ

Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı! Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun fırlatılışı saat 00.49'da Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.


FIRLATMAYA DAKİKALAR KALDI! BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Tarihi bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Misyon kapsamında Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 deney gerçekleştirilecek. Bu yolculuk gelecekte Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı ile nice projenin de habercisi olacak. Çok daha büyük bir başarılara imza atacakları aydınlık bir gelecek diliyorum. Bu gurur bizim, bu gurur hepimizin." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
İLK GÖRÜNTÜLER

Alper Gezeravcı'nın da içinde olduğu 4 astronotu taşıyan fırlatma kapsülünden ilk görüntüler...


ERDOĞAN'DAN UZAY YOLCULUĞU MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına Türkiye Yüzyılına ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz” dedi.

TAKSİM'DE VATANDAŞLAR GERİ SAYIMA BAŞLADI

Türkiye'nin İlk Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuğunu izlemek isteyen vatandaşlar Taksim Meydan'ında kurulan çadıra gelmeye başladı. 

Haberin Devamı
KOLTUKLAR KALKIŞ POZİSYONUNU ALDI

SpaceX tarafından Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu hakkında yapılan açıklamada, “Mürettebatın koltukları uçuş pozisyonu getirildi, giysi sızıntı kontrolleri ve iletişim kontrolü tamamlandı. Dragon kapsülünün kapağı artık kapalı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatmaya iki saatten az süre kaldı” denildi.

BAKAN ÖZHASEKİ: GURURLU VE HEYECANLIYIZ

BAKAN KOCA: TÜRKİYE YÜZYILI UZAYDA DA BAŞLADI

Haberin Devamı
BAKAN TUNÇ: ÇOK AZ KALDI

BAKAN GÖKTAŞ: BAYRAĞIMIZ HEP YÜKSEKLERDE

GEZERAVCI'DAN SELAM VAR!

Bakan Kacır yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu’nu gerçekleştirecek Astronot Alper Gezeravcı milletimize “Allahaısmarladık” diyerek selamlarını iletti.

O’nunla gurur duyuyoruz. Türk Milleti nefesini tuttu, tarihi anı bekliyor.

Haberin Devamı
BAKAN URALOĞLU'NDAN PAYLAŞIM

13 FARKLI DENEY YAPACAK

Tübitak Uzay Teknolojileri Araş. Ens. Md. Mehmet Nefes, "Bu bugün tarihi bir an. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ilk Türk astronotumuzu uzaya gönderiyoruz. Pek çok bileşeni alt paketi var. 14 gün boyunca Alper Gezeravcı uzayda kalacak. 13 farklı deney yapacak." dedi.

BAKAN KACIR: HAYDİ TÜRKİYE EKRAN BAŞINA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Haydi Türkiye, bu gece 00:49’da herkes ekran başına!" paylaşımında bulundu. Kacır bir diğer paylaşımında, "Ayağına asteroid değmesin!" ifadelerini kullandı.

AİLELERİ İLE VEDALAŞTILAR

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatı, aileleriyle vedalaşıp Crew Dragon uzay aracına hareket etti.




SPACEX'TEN AÇIKLAMA

SpaceX'in sosyal medya hesabı X'ten yapılan paylaşımda, "Ax-3'ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16:49 (TSİ 00:49) ve havanın uygunluğu yüzde 80." ifadeleri kullanıldı.

Buna göre Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece TSİ 00:49'de fırlatılması planlanıyor.