Gündem Lorenzo’nun babası öldü!

Lorenzo’nun babası öldü!

27.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Lorenzo’nun Yağı’ filmine konu olan İtalyan ekonomist Augusto Odone hayatını kaybetti. Odone, yaşatmak için hayatını adadığı oğlu Lorenzo’yu beş sene önce kaybetmişti.

Lorenzo’nun babası öldü

Adrenolökodistrofi adı verilen ölümcül nörolojik bir rahatsızlığa yakalanan oğlu Lorenzo’nun tedavisi için eşiyle birlikte “Lorenzo’nun yağı” adı verdikleri bileşimi bulan İtalyan ekonomist Augusto Odone, 80 yaşında hayatını kaybetti.
İtalya’nın kuzeybatısında, doğup büyüdüğü Acqui Terme kentinde hayatını kaybeden Odone’nin kızı gazeteci Cristina Odone, uzun yıllardır çeşitli hastalıklarla mücadele eden babasının ölüm nedeninin bir akciğer enfeksiyonu olduğunu belirtti.
1984 yılında, o esnada yeni bulunmuş olan bir kan testiyle Lorenzo Odone’nin hastalığı teşhis edilmiş, kademeli bir şekilde dilsiz, sağır, kör ve felç olarak iki sene içinde hayatını kaybedeceği ailesine belirtilmişti.
Hastalığı yavaşlatmışlardı
Bu durumu kabul etmeyen Odone ailesi, kendilerine destek veren, çocukluk döneminde zihinsel gerilik üzere araştırmalar yapan doktor Hugo Moser ile birlikte, yemeklerde kullanılan zeytinyağı ve kanola yağından ürettikleri özel bir yağ asidiyle oğullarının hastalık sürecini yavaşlatmayı başardılar.

Haberin Devamı

OĞLUNU 24 SENE FAZLA YAŞATMIŞTI

Lorenzo, kendi ismi verilen yağı kullanarak hem belirli bir süre zarfında beklenmedik bir iyileşme gösterdi, hem de iki değil 24 sene daha fazla yaşamayı başardı. Ancak Lorenzo Odane, hayatının son döneminde neredeyse tamamen felç olmuştu. Ardından bir yiyeceğin boğazına kaçması sonucu hayatını kaybetti. Augusto Odone, son zamanlarında sadece gözünü kırparak ve parmaklarını kımıldatarak iletişim kurabilen oğlunun yine de dış dünya ile bağlantı halinde olduğuna inanıyordu.
Odone ailesinin hikayesinin dünya çapında tanınması ise, George Miller’ın yönettiği 1992 yapımı “Lorenzo’nun Yağı / Lorenzo’s Oil” filmiyle mümkün oldu. Filmde Augusto Odone’yi Nick Nolte, eşi Michaela Odone’yi ise Susan Sarandon canlandırıyordu. Augusto Odone, eşi Michaela’yı 2000 yılında, yaşatmak için mücadele verdiği oğlu Lorenzo’yu ise beş sene önce kaybetmişti.