Gündem ‘Macron’ endişesine karşı kapı kapı mikro kampanya

‘Macron’ endişesine karşı kapı kapı mikro kampanya

22.05.2023 - 06:58 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için geri sayım devam ederken, Millet İttifakı ‘Macron’ endişesi yaşıyor. İlk turda  Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkının 4.6 puan olduğu, doğru adım atılmaması halinde Fransa’da Nisan 2022’deki seçim sonuçlarına benzer bir tablonun ortaya çıkabileceği ve Erdoğan’ın açık ara kazanabileceği dile getiriliyor.

‘Macron’ endişesine karşı kapı kapı mikro kampanya

ÖNDER YILMAZ/ANKARA- Millet İttifakı ikinci turda Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki farkın çok iyi bir kampanya ile kapatılabileceğini öngörüyor. Ancak doğru adım atılmaması halinde Fransa’da geçen yıl elde edilen sonuçlara benzer bir tablonun ortaya çıkabileceği tehlikesini de dikkate alıyor. Fransa’da Nisan 2022’deki seçimin ilk turunda Emmanuel Macron yüzde 27.84, en yakın rakibi Marine Le Pen ise yüzde 23.15 oy almış ve aralarındaki fark 4.6 olarak gerçekleşmişti. Ancak ikinci turda Macron yüzde 58.5 oy alarak ezici bir çoğunlukla cumhurbaşkanlığı koltuğuna yeniden oturmuştu.

Haberin Devamı

Millet İttifakı 28 Mayıs’ta benzer bir tablonun yaşanmaması için atılacak adımları belirledi. İlk turda ulaşılamayan seçmen kitlesiyle diyaloğa geçilmesi, özellikle milliyetçi seçmenin endişelerini giderici kampanya yürütülmesi üzerinde görüş birliği sağlandı. Sandığa gitmeyen seçmenin ikna edilmesinin de üzerinde duran Millet İttifakı, 8 milyon seçmenin neden sandığa gitmediği yönünde çalışma yaptırdı. İktidardan memnun olmayan ancak Millet İttifakı’ndan da beklediği umudu göremeyen seçmenin “nasıl olsa kazanamaz” düşüncesiyle sandığa gitmediği belirlendi.

MİTİNG OLMAYACAK

Sandığa gitmeyen, geçersiz oy kullanan, Sinan Oğan’a verilen oyların tamamını hesaplayarak 13 milyona yakın Erdoğan’a da Kılıçdaroğlu’na da oy vermemiş seçmen kitlesi olduğuna işaret eden Millet İttifakı, bu seçmen kitlesinin çoğunun İstanbul’da olduğunu saptadı. Millet ittifakı bu seçmen kitlesine ulaşmak için kapı kapı dolaşarak ikna çalışması yapacak, mitinglerden vazgeçerek seçmenle yüz yüze “mikro kampanya” yürütecek. Ayrıca sandıklara sahip çıkma konusunda ilk turda yaşanan hata ve boşlukların tekrarlanmaması için de önlem alınması konusunda görüş birliğine varıldı.