Gündem Mantar hastalığı neden olur?

Mantar hastalığı neden olur?

18.04.2018 - 15:31 | Son Güncellenme:

Bir deri enfeksiyonu olan mantar hastalığı, çok küçük mikroorganizma olan mantarların vücudumuzdaki faaliyetleri sonucunda gerçekleşen hastalık türüdür. Vücudumuzun farklı bölgelerinde etki gösterirler. Bu bölgelere örnek olarak; tırnak, saç derisi, ayaklar ve kasık bölgesini gösterebiliriz. Şimdi bu deri enfeksiyonu olan hastalığı biraz daha yakından inceleyelim.

Mantar hastalığı neden olur

Mantar hastalığı neden oluşur?
Mantar hastalığı, gözle görülemeyecek kadar küçük olan mantarlar sayesinde oluşmaktadır. Bu küçük mantarlar insan vücudunda, çevremizde ve hatta dokunduğumuz her yerde bulunmaktadır. Mantarların geliştiği alanlar olarak yüzme havuzlarını, soyunma odalarını kısacası sıcak ve nemli yerleri gösterebiliriz. Mantar hastalığı, daha önceden bu hastalığa yakalanmış bir kişinin eşyasını kullanarak bulaşabilecek bir hastalıktır.
O zaman vakit kaybetmeden mantar enfeksiyonunun oluşma nedenlerine bir göz atalım.

1. İnsan yoluyla bulaşma
Mantar hastalığı, cilt yoluyla bulaşabilecek türden bir hastalıktır. Gün içerisinde mantar enfeksiyonuna yakalanmış birisiyle temasa geçmeniz, hastalığın size de bulaşmasını sağlayabilir. Bu enfeksiyona yakalanmamak için temasa geçtiğiniz kişilere ve gün içerisinde kullandığınız eşyalara dikkat etmekte fayda var.

2. Hayvan-insan etkileşimiyle bulaşma
Temas yoluyla bulaşabilen mantar enfeksiyonu, enfekte olmuş kedi ve köpekler yoluyla da insan vücuduna bulaşabilir. Mantar hastalığı bulunan bir hayvana temas etmeniz, sizin de bu hastalığa yakalanma riskinizi arttıracaktır. Mantar enfeksiyonu en çok ineklerde görülür ve yayılım sağlar.

3. Eşya yoluyla insana bulaşma
Cilt yoluyla bulaşan mantar enfeksiyonu, kullanılan eşyaların ve malzemelerin cilde temas etmesiyle de kendisini gösterebilir. Mantar hastalığına yakalanmış birisinin dokunduğu eşya bu hastalığı size de bulaştırabilir.

4. Topraktan insana bulaşma
Mantar çevremizde ve hatta dokunduğumuz her yerdedir demiştik. Mantar enfeksiyonu barındıran bir diğer yer de topraklardır. Enfeksiyon barındıran toprakla uzun süre etkileşimde kalınması, hastalığın bir diğer bulaşma yöntemidir.

Mantar hastalığının belirtileri
Mantar enfeksiyonu vücudun birçok bölgesinde görüldüğünden dolayı bölgelere göre etkileri farklılık gösterir. En belirgin özellikleri ciltte kaşıntı, kızarıklık ve tahrişlere sebep olmasıdır.