Gündem Marmara Bölgesi’ne kar, tipi ve şiddetli soğuk etkili oluyor

Marmara Bölgesi’ne kar, tipi ve şiddetli soğuk etkili oluyor

23.01.2010 - 09:29 | Son Güncellenme:

İstanbul'da soğuk hava, kar yağışı ve fırtınanın etkisinde. Deniz ve kara ulaşımında aksaklıklar yaşanıyor. Buzlanma nedeniyle çift yönlü olarak bir süre trafiğe kapanan Boğaz köprüsü trafiğe açıldı. Soğuk nedeniyle iki kişi donarak hayatını kaybetti. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş saat 18:00'den sonra kar yağışı dahada artacağını ve ken merkezini etkisi altına alacağını söyledi.

Marmara Bölgesi’ne kar, tipi ve şiddetli soğuk etkili oluyor

Topbaş AKOM'dan açıklama yaptı

Haberin Devamı

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren giderek şiddetini artıran kar, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'nde bir basın açıklaması yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu an için trafikte bir sorunun almadığının altını çizerek, "Köy yolları dahi tüm yollar açık. Trafikte bir rahatlık var. İstanbullular, Evden çıkmamayı veya toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih ettiler" dedi. 770 araç 3475 personelle hizmet verdiklerini kaydeden Topbaş, " 25 önemli noktaya yerleştirdiğimiz sensörlerle bu noktaların buzlanmalarını ölçerek solüsyon ve tuz atma işlemi yapıyoruz. Hava sıcaklığı -2 ve -6 olmasına rağmen herhangi bir buzlanma yok. Bu mücadele doğru yapılmamış olsaydı. Viyadük ve köprülerde buzlanma olurdu. Ama herhangi bir problem olmadı bu nedenle ekibime teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

ARAÇLAR UYDU SİSTEMİ İLE KONTROL ALTINDA

Şu anda karla mücadele eden 770 aracın 500'ünü uydu sistemi ile takip edildiğini belirten, Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bütün araç bilgilerini sürücüleri bu sayede kontrol edebiliyoruz. Özellikle Çatalca ve Silivri'de kar yağışı biraz daha etkili. Takriben 258 sokakta yaşan insanımızı barındırmaktayız. 1350 ton tuz ve 100 ton solüsyon kullandık. Bu sensörlerin bize bir faydası da çok fazla tuz atmıyoruz. Geçmiş yıllarda akşamdan başlayan bir tuzlama çalışması olurdu. İsraf yapılırdı"

DENİZ ULAŞIMINDA SORUN DEVAM EDİYOR

Sabah Boğaz'da bulunan elektirik hatlarında meydana gelen kesintiyede de dikkat çeken Topbaş, "45- 50 dakika metroda bir duraksama oldu. İGDAŞ ve İSKİ'de bazı problemler oldu. Ancak bu sorun şimdi yok. İETT gerekli tedbirleri aldı. Metromuz çalışıyor. Anonslara uyanlara teşekürler. Kar lastiği kullanımı ve toplu taşım araçları bu noktada önemli" diye konuştu. Okulların tatil olması ve hafta sonu olması nedeniyle sorunların çok fazla büyümediğine dikkat çeken Topbaş,konuşmasını şöyle sürdürdü, "Bugün 18.00 itibariyle kar yağışı biraz daha artacak. Uyarılar dikkate alınmalı. biz buzlanma ve donmaya karşı gerekli tedbirleri aldık"

Haberin Devamı

"METROYA GÜÇ KAYNAĞI OLUŞTURULAMAZ"

"Metrodaki durma? ile ilgili bir soruya Topbaş, "45-50 dakika metroda bir duraksama oldu. Sefer yapamadık. Orada güç kaynaklarımız var. Ancak dünyanın bir çok kentinde böyle. Metroyo bir jeneratör veya güç kaynağı oluşturamassınız. Şu anda hiç bir problem yok. Tabi yüksek gerilim hatları var. Etkili rüzgardan dolayı etkiliniyor. Bu hatların yer altına alınmasını sayın başbakan da söylemişti. Bu kapsamda çalışmalar devam ediyor" şeklinde yanıt verdi.

Kar, Pazar günü Trakya hariç bölgede devam edecek.

Pazartesi de aralıklı olarak kar var. Sıcaklık ortalama -7 derece olacak. Pazartesi ve Salı en soğuk günler olacak.

Olumsuz hava koşullarına karşı gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İl Afet ve Koordinasyon Merkezinin 24 saat çalışacağını bildirdi.

Güler, 'Akşamdan itibaren yüksek kesimlerde kar yağacak. Bugünden itibaren tipi şeklinde kar yağışı bekleniyor. Özellikle rüzgarın zaman zaman hızını artıracağı, 60-70 kilometreye kadar, hatta zaman zaman 80-90 kilometreye kadar fırtına şeklinde eseceği ifade edilmiştir. Tedbirler de buna göre alındı. Genel hayatı etkileyecek şekilde bir kar yağışı en son 2004'te yaşandı. 'İlimizde 'örtü' teşkil edilecek bir kar yağışı son 3 yıldır görülmedi. Meteoroloji, bugün ve pazar günkü kar yağışlarının 'örtü' teşkil edecek tarzda yağacağını ve tipi şeklinde olacağını belirtti" dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL EKSİYE İNİYOR

Kar yağışı bugün gün boyunca etkili olacak. Kar yağışı, yarın Anadolu Yakası’nda yoğun olarak sürecek.

Pazartesi günü de kar var. Sıcaklık önümüzdeki günlerde hep 0 derece ve altında olacak.

İstanbul'da son 50 yılda en düşük sıcaklık, 1960 yılında -11.6 derece ölçülmüştü.

Haftaya sıcaklıkların bu seviyelere kadar düşeceği tahmin ediliyor.

FIRTINA ÇATILARI UÇURDU

İstanbul'da gece boyunca devam eden yağmur ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Pendik Abdiipekçi caddesi Yasin sokakta bulunan bitişik 2 binanın çatısı şiddetli rüzgar nedeniyle uçtu. Çevredeki binaların pencerelerini kıran çatılar sokakta park halinde bulunan 3 aracı üzerine düştü. Üzerine tente ve tahta parçaları düşen araçlarda maddi hasar meydana geldi.

Haberin Devamı

Esenler Selimiye Caddesi üzerinde 5 katlı binanın çatısı fırtına nedeniyle park halindeki araçların üzerine uçtu. Üzerine tente ve tahta parçaları düşen 6 araç hasar gördü. Bazı evlerin camlarının kırıldığı olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Araç sahipleri şiddetli fırtınanın çatıyı uçurduğunu ve çatıdan kopan parçaların araçların üzerine düşerek zarar verdiğini anlattı. Zabıta ve itfaiye ekipleri olay yerinde önlem aldı.

2 kişi donarak öldü

Aydın ve Tekirdağ'da biri Kore gazisi olmak üzere iki yaşlı kişi donarak hayatını kaybetti.

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, 81 yaşındaki Kore gazisi Nuri Turhan, donarak yaşamını yitirdi. Alınan bilgiye göre, bahçesine giderken yolunu kaybettiği dağda kaybolan ve geç saatlere kadar eve dönmeyen Turhan’ın yakınları, dağlık bölgede arama başlattı. Nuri Turhan, dağlık arazide çamura saplanmış ve donmuş halde bulundu.Alzheimer hastası olduğu bildirilen ve Bozdoğan Sağlık Ocağına getirilen Kore gazisi, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Çınarlı köyünde yaşlı bir adam donarak öldü.

Edinilen bilgiye göre, köydeki evinde yalnız yaşayan İsmail Güldaş (75), havanın soğuk olması nedeniyle battaniyeye bürünerek uyudu.

Sabah saatlerinde Güldaş’a çorba götüren komşuları, yaşlı adamı baygın halde buldu.

Köylülerin yardımıyla Şarköy Devlet Hastanesine kaldırılan Güldaş, burada yaşamını yitirdi. Yaşlı adamın uzun süre soğukta kalması nedeniyle öldüğü öğrenildi. Güldaş’ın cenazesinin köy mezarlığında toprağa verileceği bildirildi.

Kar lastiği olsa da zincirsiz çıkmayın!

Güler, tipi şeklinde yağacak kar nedeniyle karayolu ve deniz yolunda aksamalar yaşanacağını kaydetti.

Güler, "Vatandaşlara, don ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını öneriyoruz. Herkes olumsuz havanın yaratacağı etkileri dikkate alarak, trafikte dikkatli olmalı. Vatandaşlarımızın, mümkün olduğunca, toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz. İnsanların kar yağışlarının etkili ve tipi şeklinde olduğu yerlerde, E-5 ve TEM otoyolunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Herkes, araçlarında takoz, zincir ve çekme halatını mutlaka bulundurmalı. Kar lastiği bulunan araçlardan da zincir istiyoruz. Bazen aşırı kar yağışında, kar lastiği yeterli olmayabiliyor. Tipi şeklindeki kar yağışının alındığı dönemlerde, özellikle gişelerde, kavşaklarda ekiplerimiz zincirsiz araçların seyrine izin vermeyecektir. Hatta tipinin artması halinde zaman zaman 'belli şerit azaltmalarıyla' olumsuzlukların önüne geçilmeye çalışılacaktır" diye konuştu.

Vatandaşların emniyet şeritlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Güler, özellikle 2004'te emniyet şeritlerinin işgal edilmesinin çok büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu konuda vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini bildirdi.

AKOMDAN KOMBİ UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) İstanbul'daki elektrik kesintisiyle ilgili yaptığı açıklama şu şekilde: "Boğaz geçişi enerji hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle İstanbul'un bazı bölgelerinde 50 dakika süreyle elektrik verilemedi. Bedaş ve Ayedaş ekipleri arızayı kademeli olarak gideriyor, Kesinti olan bölgelere elektrik verilmeye başlandı.Elektrik kesintisi nedeniyle İstanbul metrosu Taksim- Atatürk Oto Saniye istasyonları arasında ulaşım aksadı. Elektriklerin verilmesiyle birlikte seferler normale döndü. İşlemelerde elektrik kesintisinde tüm trenler istasyonlara aküler yardımıyla gelebiliyor. Vatandaşlar trenlerde kalması söz konusu olmuyor. Vatandaşlar ilk istasyonda bekletiliyor. Elektrik nedeniyle bazı bölgelerde su kesintileri de yaşanıyor.UYARI Elektrik kesintisi nedeniyle bazı bölgelerde Doğalgaz kesintileri de meydana geliyor. Vatandaşlar elektrik kesildiğinde kombilerini mutlaka kapatmaları gerekiyor. Kapatılmadığı takdirde ani yüklenme ile bina girişlerinde bulunan regülatörlerde atmalar meydana geliyor. Bu tıkanıklığın giderilmesi için İGDAŞ acil yardım ekipleri çalışıyor. Ancak genel kesintilerde sorunun büyümemesi için Elektrik kesildiğinde kombiler mutlaka kapatılmalı. Elektrik geldikten sonra açılmalı."

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA RÖTAR VE İPTALLER BAŞLADI

İSTANBUL'da etkisini gösteren soğuk hava ve kar yağışı yüzünden Atatürk Havalimanı'nda bugün öğleden önce herhangi bir sorun yaşanmadı. Ancak öğle vakti kar yağışı etkisini artırınca uçuş trafiğinde kısa süreli rötarlar ile sefer iptalleri başladı. Atatürk Havalimanı'nda rüzgarın hızı zaman zaman saatte 85-90 kilometreyi buldu. Rüzgar ve kötü hava en çok apronda çalışanları etkiledi. Bavulların üstünü örten bir naylon branda kalkış için sıraya giren uçakların arasında havalanması ilginç bir görüntü oluşturdu. İniş ve kalkışlar 18-36 sağ ve sol pistlerinden yapılıyor.

Ataköy-Florya yönündeki 06-24 pisti ise 22 Ocak'ta bakım yapılması amacıyla 29 Ocak'a kadar kapatılmıştı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), 7'si yeni nesil toplam 25 kar temizleme araçları ile pistlerin, taksi yollarının ve apronun açık tutulması için sürekli kar temizliği yapıyor. Pist üzerindeki frenleme değerleri de özel araçlar tarafından sürekli ölçülerek kuleden iniş-kalkış yapacak uçaklara bildiriliyor. DHMİ'nin ilgili birimlerinde izinler kaldırılırken herhangi acil bir durum için ekipler hazır bekliyor.

Uçaklardaki buzlanmanın önlenmesi için de kalkış öncesinde de-icing olarak adlandırılan araçlar özel sıvı püskürtüyor. Alkol ve glikoz karışımı olan bu sıvı, uçağın aerodinamik yapısını bozan yüzeydeki buzun erimesini sağlıyor. Bu işlemin yapıldığı uçağın 15 dakika içinde havalanması gerekiyor. Bu süre geçerse, uçağa de-icing işlemi tekrarlanıyor.

Bu arada sabah saatlerinde Antalya-Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan SunExpress uçağı da Atatürk Havalimanı'na yönlendirildi. Sömestr tatilinin başlaması nedeniyle yurtdışına çıkan tatilci trafiğinde de artış gözlendi.

THY'nin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yaptığı TK312 sefer sayılı 08.00'de kalkması gereken İzmir, saat 13.05'teki Belgrad, Londra Stansted seferleri iptal edildi. Almanya'daki kötü hava koşulları yüzünden bu ülke ile İstanbul arasındaki seferlede gecikmeli yapıldı.

KAZADA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Silivri'de kar yağışının ardından buzlanan yolda kayan yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı. Kazada otobüsün altında kalan 6 aylık bebek öldü. Bebeğin annesiyle birlikte 5 kişi yaralandı.Metro Turizm'a ait Edirne-Ankara seferini yapan 34 ZZ 7109 plakalı otobüs, saat 02.30 sıralarında, 0-2 Otoyolu Kınalı Kavşağı'nı İstanbul yönünde geçtikten yaklaşık 1.5 kilometre sonra, aşırı rüzgar ve buz nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı. Yaklaşık 3 metre aşağı uçan otobüs ters döndü. İçerisinde personel dahil 7 kişi bulunan otobüste soyadı belirlenemeyen Meral adlı bir kadın ile bebeği ve 30 yaşlarında bir erkek yolcu koltukların arasında sıkıştı.

HAVA ŞARTLARI KURTARMA ÇALIŞMALARINI GÜÇLEŞTİRDİ

Kaza sonrası otobüsün sürücüsü, muavin ve 2 yolcu kendi imkanları ile otobüsten çıkmayı başardı. Ancak koltukların arasında sıkışın anne, bebek ve diğer yolcuyu kurtarmak için bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevkedildi. Hava sıcıklığının -4 derece olması ve yollardaki buz, kurtarma ekiplerine zor anlar yaşattı. İtfaiye önce anneyi yaralı olarak kurtardı, ancak kucağındaki bebeğin öldüğü belirlendi. İtfaiye diğer yolcuya, otobüsün kaportasını portatif metal kesme makinasıyla keserek ulaştı. Bu yolcu da ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yaralıyı almak için bekleyen bir ambulansın açık olan arka kapısı aşırı rüzgar nedeniyle kırıldı. Silivri'deki hastanelere kaldırılan yaralılardan anne ve son kurtarılan yolcunun durumunun ağır olduğu belirtildi.Öte yandan itfaiye ve jandarma yetkilileri otobüste az sayıda yolcu bulunmasının büyük bir faciayı önlediğini belirtti.Kaza nedeniyle trafiğe kapatılan yol, bir süre sonra kontrollü olarak tekrar trafiğe açıldı.

Çanakçı Rampası'nda buzlanma çilesi

İSTANBUL- İzmir Karayolu Balıkesir İl sınırları içerisindeki Çanakçı Rampası'nda buzlanma nedeniyle ulaşım dün akşam saatlerinden itibaren aksıyor. Karayolları ekiplerinin sürekli olarak tuzlama çalışması yaptığı yoldaki maddi hasarlı kazalar ve zincir takmadıkları için yolda kalan araçlar nedeniyle kilometrelerce konvoy oluştu. 12- 13 saattir yolda olan araç sürücüleri ve şehirlerarası otobüs yolcuları perişan oldu.

İstanbul- İzmir Karayolu'nun Balıkesir- Manisa arasındaki 25'inci ile 40'ıncı kilometreleri arasındaki Çanakçı Rampası'nda Karayolları'nın yaptığı tuzlamaya rağmen buzlanma meydana geldi. Saat 17.00 sıralarında kar yağışı da başladı. Bunun üzerine zincir takmayan bazı araçlar yolda kaldı. Yolda kalan araçlar çekiciler yardımıyla kaldırılırken, polis Çanakçı Rampası girişi ve Balıkesir- Bigadiç Kavşağı'nda önlem alarak, zincirsiz araçların yola devam etmelerine izin vermedi.

Özellikle ağır tonajlı kamyon ve TIR'larla, yolcu otobüsleri nedeniyle konvoylar oluştu. Araçlarında mahsur kalan yolcular kabus gibi bir gece geçirdi. Karayolları'na ait 14 tuzlama aracı ile İl Özel İdaresi'ne ait 5 dozer de bölgeye yönlendirildi. Kar yağışı nedeniyle yolu kapanma ihtimali bulunan çevre köylerde hazır bekletilen iş makineleri ile tuzlama araçlarının bir bölümü de bölgeye kaydırıldı.

Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Müdürü Bekir Bahar, “Yolun trafiğe kapalı olması diye bir durumun söz konusu değil. Trafik verilebilebiliyor. Zincir taktırılan araçların, beşerli, altışarlı gruplar halinde geçişine izin veriliyor. Fakat, yolda konvoy oluşturan araçlar nedeniyle kazalar yaşanıyor. Sürücülerden isteğimiz konvoy oluşturmadan, takip mesafelerine uyarak, dikkatli seyretmeleri” dedi.

Yolda mahsur kalan sürücü ve yolcular, gazete bürolarını arayıp isyan etti, karayollarının yeterli önlem almamaması nedeniyle sıkıntının yaşandığını öne sürdü.

Otobüs şarampole uçtu: 1 ölü

Edirne-Ankara seferi yapan yolcu otobüsü Kınalı gişeleri yakınlarında buz tutan yolda kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı. Kazada koltuğa sıkışan annesinin kucağındaki 6 aylık bebek hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

Edirne-Ankara seferini yapan bir yolcu otobüsü, saat 02.30 sıralarında 0-2 otoyolu Kınalı kavşağında aşırı rüzgar ve buz nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı.

Yaklaşık 3 metre aşağı uçan otobüs ters döndü. İçinde personel dahil 7 kişi bulunan otobüste soyadı belirlenemeyen Meral adlı bir kadın ile bebeği ve 30 yaşlarında bir erkek yolcu koltukların arasında sıkıştı.

Hava şartları kurtarma çalışmalarını güçleştirirken kaza sonrası koltukların arasında sıkışan anne, bebek ve diğer yaralıyı kurtarmak için bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevkedildi.

Hava sıcaklığının eksi 4 derece olması ve yollardaki buz, kurtarma ekiplerine zor anlar yaşattı.

itfaiye önce anneyi yaralı olarak kurtardı, ancak kucağındaki bebeğin öldüğü belirlendi.

Öte yandan itfaiye ve jandarma yetkilileri otobüste az sayıda yolcu bulunmasının büyük bir faciayı önlediğini belirtti.

Kaza nedeniyle trafiğe kapatılan yol, bir süre sonra kontrollü olarak tekrar trafiğe açıldı.