Gündem Marmara Gölü yaşasın!

Marmara Gölü yaşasın!

24.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Su Günü'nde kuruyan Manisa'nın kuş cenneti Marmara Gölü'nde doğa koruyucuları ve köylüler göl havzasına insan zinciriyle "Su" yazarak Marmara Gölü'nün eski günlerine kavuşması gerektiği mesajını verdi.

Marmara Gölü yaşasın

 

Gökhan Karakaş / İSTANBUL - 22 Mart Dünya Su Günü'nde yeteri kadar beslenemediği için kuruyan Manisa'nın kuş cenneti Marmara Gölü'nde doğa koruyucuları ve köylüler bir araya geldi. Doğa Derneği üyeleri ve Tekelioğlu köyünde yaşayanlar, Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla göl havzasına insan zinciriyle "Su" yazarak Marmara Gölü'nün eski günlerine kavuşması gerektiği mesajını verdi.

Haberin Devamı

Ağustos 2021'de tamamen kuruyan Marmara Gölü'nün tek beslendiği kaynak yağmur suları. Su olmadığı için göl çevresinde yaşayan ve balıkçılıktan geçimini sağlayan halk, gölün kurumasıyla göç etmek zorunda kaldı.

Gölün kuruması, balıkların yok olmasına kuşların gölü terk etmesine neden olurken yaklaşan yaz mevsimi öncesinde köylüler ve doğa koruyucuları bir etkinlik gerçekleştirdi.

Manisa Salihli'de Ege Belediyeler Birliği'nin çağrısıyla bir araya gelen doğaseverler, uluslararası öneme sahip olan ancak yüzde 98 oranında kuruyan göl için "Marmara Gölü Yaşasın" etkinliği gerçekleştirdi. Tekelioğlu Köyü'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2021 yazında tamamen kuruyan göle, DSİ'den su bırakılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Soyer, "Bir göl kuruduğunda orayı önce balıklar ve kuşlar terk eder. Sonra o gölden ekmeğini çıkaranlar gider. Ardından yeraltı suları çekilir. Tarımsal sulama zorlaşır, toprak ve iklim kuraklaşır. Tarımsal üretim durur. Göl, çöl olur. Köy boşalır, göç olur. Bu felaketi Konya'da, Ereğli'de, Hotamış'ta, Cihanbeyli'de, Burdur'da yaşadık. Fakat bu sefer bir çaremiz var.

Manisa'nın, Ege'nin tam ortasında bir çölün oluşmasını engelleyebiliriz çünkü gölün çığlığını duyuyoruz" dedi.

Marmara Gölü yaşasın

‘Hakkı olan su göle verilmeli’

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise “Anadolu’nun sulak alanları yıllardır yanlış tarım ve su politikalarıyla yok ediliyor. Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’nün hakkı olan su verilmeli. Marmara Gölü sulak alandır, tarım alanı değildir. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne aykırı olmasına rağmen gölün tabanı sürülmüş ekin ekilmiş. Bugün Marmara Gölü’ne su verilirse, Türkiye’de su hakkını bekleyen diğer sulak alanlar için örnek olacak” dedi.